Empreses

La diversificació és la clau d'RtV per mantenir-se en el negoci immobiliari

Les activitats d'assessorament i gestió de patrimonis són ara la base de l'empresa.

Hem convertit la crisi del sector en oportunitat de negoci

Quan Vicenç Ramón Tur va fundar RtV Grupo Inmobiliario, el sector del totxo estava en plena eclosió. El fàcil accés al crèdit havia provocat que els preus de solars i immobles experimentessin un ascens vertiginós que l'esclat de la bombolla va aturar en sec. Per sobreviure, aquesta empresa familiar ha hagut de reestructurar-se i ha passat de dedicar un 80% del negoci a les activitats de promoció immobiliària a reduir la xifra fins al 20%. La diversificació s'ha fet a través de les àrees de consultoria, gestió de patrimonis i assessorament en les inversions, que a hores d'ara són les principals activitats del grup, format per deu societats.

La sotragada del sector va fer caure moltes de les empreses que durant anys s'havien mantingut fortes en el mercat. El seny va ser la clau per no seguir el mateix camí, tal com explica Vicenç Ramón Tur, llicenciat en dret i màster per Esade. Es va decidir a fundar la seva pròpia empresa després d'haver treballat en el món de les finances i d'haver estat director de l'àrea immobiliària del Banco Vitalicio abans de la seva fusió amb el grup assegurador Generali.

L'any 2000, comença la trajectòria RtV Grupo Inmobiliario en l'àmbit de la promoció d'habitatges amb finançament propi i de socis capitalistes que volien diversificar les seves inversions. Des del primer moment, el seu impulsor va tenir clar que dependre excessivament dels bancs podia fer-los entrar “en una dinàmica perillosa”. La prudència el va dur també a centrar-se en les promocions a Barcelona i ubicacions seleccionades de l'àrea metropolitana. Tot i que el preu del sòl era més car i en alguns casos a Barcelona s'havia de comprar a través de subhastes, consideraven que podien resultar més fàcils de vendre o bé de llogar en cas que el mercat comencés a refredar-se, tal com va acabar passant a partir del 2006. El fundador de l'empresa explica que, fins que no va arribar la frenada, es va viure una època molt bona en què van arribar a aixecar fins a deu promocions per any. “Els preus no paraven de pujar i, fins i tot si t'equivocaves amb el càlcul dels costos, la inversió es recuperava amb escreix”, fins que van començar a notar que els compradors no tenien capacitat per pagar els preus que demanava el mercat i les promotores immobiliàries es van anar quedant amb pisos sense vendre, que van passar a formar part del seu patrimoni. A RtV, en alguns casos van poder donar-los sortida a través del mercat de lloguer.

Buscant alternatives.

En aquell moment, l'empresa es planteja diversificar l'activitat per mirar de sobreviure i troba en la consultoria, la gestió i l'assessorament la clau per al futur. RtV es dedica ara a la consultoria en l'àmbit residencial de luxe i també, en els darrers anys, a la relacionada amb la reducció de costos, en què treballen amb socis a Madrid i són socis d'Indra en qüestions relacionades amb la renegociació de lloguers per entitats financeres. “Hem aconseguit convertir la crisi immobiliària en oportunitat de negoci”, manté Vicenç Ramón Tur. Una altra de les branques del negoci és la gestió de patrimoni propi i de tercers. En total, es tracta d'uns 800 milions de euros, dels quals 27,6 són actius propis. També actuen com a soci especialista en el sector immobiliari de diferents divisions de banca privada que tenen una cartera de clients que volen diversificar les seves inversions. Tur assegura que la confiança en els productes financers ha baixat: “Hi ha una certa por i això ha derivat en inversions un altre cop al sector immobiliari.” Creu que “és un bon moment per invertir en el sector immobiliari, sempre que es faci de forma selectiva”. Cal també tenir capacitat financera per poder-ho fer sense recórrer al crèdit, que està tancat. “Els bancs només donen facilitats per adquirir el seus propis productes immobiliaris que, si no han pogut col·locar encara, és perquè no són prou interessants”.

La necessitat d'alguns operadors d'obtenir liquiditat fa que surtin a la venda certs productes immobiliaris amb una bona rendibilitat, segons Tur.

Ara, RtV es planteja tirar endavant noves promocions immobiliàries; una d'elles començarà les properes setmanes. “En aquest moment, que el preu del sol i de l'habitatge ha baixat, ens estem acabant l'oferta i tenim compradors disposats a adquirir productes bons a preus raonables”, explica amb optimisme, tot i que reconeix que el mercat no se n'acabarà de sortir perquè hi ha “molt producte que no és tan bo ni està ben ubicat”. La plantilla de l'empresa està formada per sis treballadors, mentre que la resta són col·laboradors i socis per adaptar-se a les necessitats de cada moment.

Facturació

1,2 M€

Treballadors

6

Any de fundació

2000

Les vendes van ascendir a 6,24 milions d'euros els vuit primers mesos del 2013. L'increment respon, bàsicament, a la venda d'alguns actius singulars, segons el responsable de l'empresa.
La tendència

Els immobles de luxe, en mans estrangeres

Els preus són ara el principal esquer del negoci immobiliari, que ha atret inversors estrangers amb liquiditat que aprofiten per adquirir“qualitat a preu raonable”, en paraules de Vicenç Ramón Tur. Segons Tur, ara és el moment de comprar, “sempre que es faci amb seny i de forma selectiva”. El grup col·labora amb fons internacionals interessats a invertir a l'Estat espanyol. Els inversors estrangers són els que fan el 40% de les compres d'immobles a l'Estat espanyol, una xifra que s'eleva fins al 70% en el cas de cases de luxe i pot ascendir encara més en punts concrets, com ara Eivissa. El conseller delegat d'RtV explica que els principals clients són fons d'inversió americans, israelians i europeus de països com ara Anglaterra, França, Alemanya i Holanda, que compren seguint criteris de rendibilitat: “Tenen molt clar que el valor d'una propietat està en funció dels ingressos que pot generar.” El clients russos busquen segones residències en zones a tocar del mar, com ara la Costa Brava, i també a Barcelona, mentre que els àrabs es mouen més “per caprici”.

Pel que fa al mercat xinès, Tur manté que és un mercat a tenir en compte perquè es tracta “d'una economia emergent a l'alça”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La diversificació és la clau d'RtV per mantenir-se al negoci immobiliari

Publicat a