Empreses

Muy Mucho preveu obrir vint establiments durant l'any vinent

política d'expansió. La cadena de botigues de decoració a bon preu té com a objectiu créixer fora de Catalunya i entrar en mercats com ara el francès i l'alemany

Per fer front al creixement, Muy Import s'ha traslladat a una nau de 3.000 m²

A mitjans dels anys noranta, el model de botiga del tot a cent estava estès a tot arreu. Van tenir èxit per l'àmplia varietat de productes barats per a la llar, però també és cert que molts consumidors es van cansar de la baixa qualitat del gènere. És llavors quan van començar a aparèixer botigues que oferien productes per a casa a bon preu, però amb una imatge molt més elegant i una qualitat superior i més centrades en la decoració i el parament. El tot a cent evolucionava i coincidia amb l'expansió del model Ikea a l'Estat. En aquest escenari, l'empresa Muy Import va ser una de les pioneres, amb la marca Muy Mucho, que va obrir la primera botiga a la travessera de Gràcia, a Barcelona. Es tracta d'una empresa familiar, fundada pels suïssos Norbert Quiles i Gabriela Studer. La família d'aquest matrimoni ja estava instal·lada a Catalunya des de feia un parell de generacions i Quiles havia estat propietari de diverses empreses, fins que va veure l'oportunitat de fer un tot a cent millorat. “En aquell moment, només ho feia Etcètera”, recorda el seu fill, Stefan Quiles, actual director general de Muy Import. En l'inici del negoci, el matrimoni va començar l'aventura empresarial amb dos socis més, però per circumstàncies diverses van continuar en solitari i van obrir una segona botiga, al carrer Casanova. “Va ser un èxit”, assegura l'actual director general, que considera que la proposta de Muy Mucho va quallar perquè van oferir una selecció de productes que els diferenciava de la resta: “Un producte per a la llar i de decoració amb un preu molt raonable i d'una qualitat acceptable.”

L'èxit del negoci, afavorit segons Quiles perquè anys enrere “era més fàcil triomfar en el món del comerç si ho feies amb gràcia”, va animar els propietaris de Muy Import a abordar un procés d'expansió que fa que avui hi hagi set botigues pròpies de Muy Mucho a Barcelona, Sant Cugat, Badalona i Vilanova i la Geltrú i 14 franquícies repartides arreu de Catalunya i en ciutats com ara Oviedo, Madrid i València. La companyia vol continuar amb aquest procés d'expansió amb un ambiciós pla que preveu l'obertura d'entre 10 i 20 botigues el 2014. La voluntat de Quiles és obrir entre 4 i 5 a Catalunya i la resta, a l'Estat espanyol i en països com ara França, Alemanya i els Estats Units. “No volem créixer més a Catalunya, perquè ens acabaríem menjant els uns als altres. Volem sortir a França, Alemanya i els Estats Units perquè tenen més nivell adquisitiu i el nostre producte hi encaixa, com ens han demostrat els estrangers que han passat per les nostres botigues”, diu el director general, que vaticina que, el 2014, la companyia tindrà la millor facturació de la seva història. Tot i l'impacte de la crisi, Quiles té “una sensació de millora” en els últims tres mesos. Ja existeix una botiga Muy Mucho a Sofia, la capital de Bulgària.

Les botigues de Muy Mucho són comerços d'uns 300 metres quadrats que s'instal·len en vies comercials cèntriques, com ara la rambla Catalunya de Barcelona, i últimament en centres comercials, ja que ens els propers dos mesos s'obriran dues botigues a La Maquinista i l'Splau. Les botigues han evolucionat, perquè, com reconeix Quiles, al principi només importava reposar el producte contínuament i avui es dóna més importància a l'atenció al client.

Muy Mucho ofereix 20 famílies de productes de cuina, bany, tèxtil, jardineria, emmagatzematge, ginys i una línia infantil. En una botiga es poden trobar 3.000 articles diferents i cada any Muy Import compra 10.000 productes diferents. “Això significa que cada setmana oferim novetats”, explica Quiles, que afegeix que el 80% del públic és femení i que si hi ha un producte estrella a les botigues és la línia d'espelmes decoratives. El director general de Muy Import considera que comprar a les seves botigues és una experiència relaxant i agradable, “ajudada per la música i les olors que tenim als locals”. Una experiència que, segons ell, està “allunyada de l'estrès que provoca la compra” en certs magatzems de grans dimensions.

L'empresa es proveeix en el mercat xinès, i en la seva política de compres també hi ha hagut una evolució. Durant anys, Muy Import s'ha abastit dels productes que comprava als importadors que duien el material de l'Àsia. Però, arran de la crisi, “ha desaparegut el 80% dels importadors”, segons Quiles. Això obliga els responsables de l'empresa a viatjar diversos cops l'any a la Xina per comprar directament als fabricants. “Empresarialment, s'ha de tenir un cert volum perquè aquesta forma de compar sigui rentable, i la sort és que la crisi ens va agafar crescuts”, diu el responsable de la companyia. Muy Import no només compra per a les seves botigues, sinó que també fa d'exportador per a un grup de vint comerços de Romania.

Per fer front al procés de creixement, Muy Import es va traslladar fa un any a una nau de Sant Boi de 3.000 metres quadrats, en què va invertir un milió d'euros. Abans, la companyia, que està millorant el sistema informàtic de compres, estava en un local del carrer Floridablanca, a Barcelona, però les noves instal·lacions, més àmplies que les anteriors, permeten un accés més ràpid a l'autopista. A la seu central treballen vint empleats, mentre que la resta, fins al centenar que té la companyia, està repartida a les botigues.

Muy Import comercialitza, amb la marca Muy Mucho, productes de decoració i de parament de la llar. Té set botigues pròpies i catorze franquiciades i n'obrirà dues més en breu als centres comercials Splau i La Maquinista. Als seus comerços es poden trobar 10.000 productes l'any.
Facturació
10 M€
Treballadors
100
Any de fundació
1996


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Muy Mucho preveu obrir vint establiments durant l'any vinent

Publicat a