Gran angular

Apple mossega els preus

Apple llança als principals mercats mundials (no pas a l'Estat espanyol, on no es preveu que arribi abans d'un parell de mesos) el que s'ha batejat com a Iphone barat i, com sempre que la poma treu novetats, la màquina de notícies es desboca.

Apple ha trencat amb l'ideari de qualitat i exclusivitat que va marcar Steve Jobs. El fundador no va parlar mai de “vendre a preus cars” però no li va caldre perquè el disseny i les prestacions dels seus productes havien requerit sempre una cartera gruixuda. Amb Tim Cook portant les regnes de la companyia les coses han variat, entrar en la guerra de preus contra coreans (Samsung) i xinesos (Huawei) no provoca cremor d'estómac a ningú i Apple comercialitza un telèfon econòmic. Es tracta de l'Iphone 5C, un model que les operadores ofereixen per uns 90 dòlars (70 euros) –preu condicionat a un contracte de permanència, perquè alliberat el telèfon difícilment es pot trobar per sota els 599 euros- i que busca penetrar en una franja de mercat que tradicionalment li ha estat esquiva (públic de capacitat econòmica modesta o sense tanta inquietud tecnològica).

El poder de l'estètica.

Les funcions són les mateixes que ja incorporava el model 4S i la principal característica de l'Iphone 5C és estètica: es presenta en carcassa de plàstic (no d'alumini) de fins a 5 colors diferents (blanc, rosa, groc, blau i verd). Uns acabats que semblen pensats per entrar en competència directa amb els Lumia de Nokia.

El 5C no ha tingut la mateixa requesta que han generat, anteriorment, els seus germans grans. De fet, per primera vegada Apple no ha donat dades del nombre d'unitats que ja tenia prèviament reservades abans de treure el model a la venda. Només silenci. Amb l'Iphone 4S l'empresa es va afanyar a revelar que havia acumulat un milió de reserves en només 24 hores, una xifra que es va duplicar ara fa un any amb la bogeria de l'Iphone 5. En aquella ocasió, la màquina de notícies va recollir el testimoni d'un noi que, a les portes de la botiga de Barcelona, assegurava, gairebé en estat d'èxtasi per ser el primer client que tenia l'aparell a les mans, que “passar la nit aquí ha estat una experiència molt bona perquè el telefon val la pena”. La pena a què es referia era, a banda de la nit de vetlla, haver pagat 669 euros pel telèfon.

El pòsit queda.

Perquè no sigui dit que s'ha rendit als braços del low cost, Apple presenta també un 5C amb 32 GB (el doble de capacitat que el bàsic i al doble de preu) i un exclusiu model 5S. L'Iphone 5S sí que farà les delícies dels incondicionals de la marca, tan acostumats com estan que el rínxol es recargoli. La versió S suposa una evolució millorada del model 5 i, amb contracte de permanència, surt a uns 150 euros en la seva versió de 16 gigues i fins a 300 euros en els 64 gigues (el telèfon lliure s'enfila fins als 1.100 euros). Només es comercialitza amb carcassa negra, daurada i i de color plata i, gràcies que incorpora xips de 64 bits, opera al doble de velocitat que la versió anterior (fins a 57 cops més ràpid que l'Iphone 1).

La bateria té capacitat per a 250 hores (10 hores visionant vídeos), la càmera és capaç de retratar 20 imatges per segon i incorpora estabilitzador d'imatge. Però el fet diferencial del telèfon és el lector d'empremta digital per desbloquejar la pantalla. Ni codis numèrics, ni contrasenyes, ni moviments resseguint una línia de punts: perquè el telèfon s'activi n'hi ha prou que el titular posi l'empremta a la pantalla.

Queda veure el grau de fiabilitat del sistema quan la pantalla acumuli cops, trompades i rascades. Però això tampoc no deu preocupar gaire Apple ja que la companyia recapta uns bons ingressos en concepte de reparacions. Segons l'asseguradora nord-americana SquareTrade, des que el 2007 Apple va treure el primer Iphone al mercat, ha recaptat 6.000 milions de dòlars (més de 8.000 milions d'euros) en reparacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.