Empreses

Elèctrica del Cadí es queda la unitat de producció i personal d'Excaber

Amb aquesta operació preveu que el 2014, any en què espera renovar el contracte amb Endesa, pugui facturar un 30% o un 40% més que el 2013

Anem on va el nostre client, perquè volem fidelitzar-lo

L'empresa Elèctrica del Cadí es queda la unitat productiva d'Excavacions Berga (Excaber), després que aquesta última l'estiu de 2010 decidís presentar concurs de creditors i reduir la plantilla de vint a quinze persones. Elèctrica del Cadí –amb seu a Berga i dedicada a la construcció i manteniment de xarxes de distribució d'alta i baixa tensió– ha fet una oferta per quedar-se la maquinària, el fons de comerç i vuit treballadors d'Excaber. Aquesta operació permetrà a Elèctrica del Cadí executar directament una part important de la seva activitat com és l'obra civil i incrementar la facturació de l'any que ve un 30% o un 40%. És a dir, com a mínim uns 500.000 euros més. El 2012, Elèctrica del Cadí va facturar 2,4 milions d'euros i la previsió és tancar aquest exercici al voltant dels 2,7 milions.

Elèctrica del Cadí, fundada el 2001, fa temps que manté una bona relació laboral amb Excaber. “Ens coneixem des de fa molts anys i estem contents d'haver arribat a aquesta solució perquè podrem oferir als nostres clients un millor servei”, explica Josep Maria Pradas, gerent d'Elèctrica del Cadí. Amb la incorporació de vuit treballadors d'Excaber, l'elèctrica passa a tenir una plantilla de 24 empleats directes i mitja dotzena més d'indirectes, i es queda vuit excavadores i sis o set vehicles de l'empresa d'excavacions que s'afegiran als dotze que ja té Elèctrica del Cadí. Ambdues empreses estan situades molt a prop l'una de l'altra al polígon industrial la Valldan de Berga, fet que afavorirà que Elèctrica del Cadí de moment pugui disposar d'uns 400 m² de les instal·lacions d'Excaber, espai que se sumarà als gairebé 800 m² que actualment ja té l'empresa d'instal·lacions elèctriques.

Elèctrica del Cadí enforteix així el seu posicionament a la Catalunya central i pirinenca, ja que és entre el Berguedà, el Bages, la Cerdanya i l'Alt Urgell on té la majoria de clients. “Som especialistes en xarxes de distribució elèctrica d'alta muntanya, però treballem molt per tot Catalunya, fins al Delta de l'Ebre. Anem allà on va el nostre client, perquè el que volem és fidelitzar-lo”, comenta Pradas. A part d'algunes actuacions a Andorra i d'altres projectes com una urbanització a Menorca, Elèctrica del Cadí també ha fet algunes vendes puntuals de material a Guinea Conakry i al Camerun.

De punta a punta del país

Des de la seva fundació, Elèctrica del Cadí s'ha centrat en la construcció i manteniment de xarxes de distribució d'electricitat, tot i que amb el pas dels anys ha anat incorporant noves activitats complementàries com ara l'obra civil, l'enllumenat públic, la climatització i les telecomunicacions. Les noves instal·lacions (nous subministraments i variants –desplaçaments de línies–) avui dia els representen un 60% del seu volum de feina mentre el 40% restant són manteniments.

Actualment, el principal client d'Elèctrica del Cadí és Endesa. “Ens subcontracta moltes feines a Catalunya, ja que ells només es dediquen a gestió i tot el que és enginyeria, manteniment i nous subministraments ho subcontracten”, aclareix Pradas. Elèctrica del Cadí –avalada pels certificats ISO 9000, ISO 14000 i OHSAS 18001– té amb Endesa un contracte marc (2011-2014) que l'any que ve s'ha de tornar a licitar. “Esperem que tornem a ser els adjudicataris. Les comarques de la Catalunya central, on nosaltres estem ben implantats, normalment queden descobertes perquè a les grans empreses els costa entrar-hi.”

Un altre dels grans, i primers, clients d'Elèctrica del Cadí és Peusa (Productora Elèctrica Urgelense SA), amb qui té un contracte marc des de fa 12 anys per a tasques de manteniment elèctric a l'Alt Urgell. Avui, Peusa representa uns 300.000 euros de la facturació anual d'Elèctrica del Cadí, la qual també ha fet la portada de llum a les pistes d'esquí de la Molina, la Masella i Port del Comte, a més de treballar per a empreses com Sorea, Asepeyo, Ferrocarrils de la Generalitat, Abertis Telecom, Electra del Cardener... Tot i que també ha fet tasques per a diversos ajuntaments, com és el cas d'ara amb el de Berga, l'experiència general d'Elèctrica del Cadí amb els consistoris no ha sigut gaire bona: “N'hi ha algun que dos anys i nou mesos després de fer la feina encara no ens ha pagat, i això representa unes despeses financeres molt grans.”

Facturació

2,4 M€

Treballadors

24

Any de fundació

2001

Després de treballar 14 anys en una multinacional elèctrica, on va portar el manteniment de les xarxes del Berguedà-Cerdanya, Josep Maria Pradas i un seu company de feina van crear Elèctrica del Cadí. Subcontractada per Endesa, aquesta empresa treballa per tot Catalunya.

L'avantatge de ser petit

Elèctrica del Cadí va néixer a mitjan 2001 i per davant li quedaven uns quants anys de bonança econòmica. “Vam tenir molta feina, sí, però el sistema llavors ens mentia dient que tot era fàcil, que cobrar a 90 dies era habitual. De cop i volta les constructores comencen a pagar a 150 dies i ets tu qui has de suportar el finançament, i et tornes esclau dels teus creditors”, explica el gerent d'Elèctrica del Cadí. El millor any van aconseguir facturar 4,5 milions d'euros. “Quan es feien urbanitzacions a tot arreu havíem arribat a estendre 200.000 o 300.000 metres de cable a l'any”, comenta.

Però aquella situació es va capgirar com un mitjó. A Elèctrica del Cadí han notat la crisi sobretot els anys 2011 i 2012, amb mesos bastant fluixos de feina, tenint en compte que al gener i febrer sempre baixa la seva activitat.

Amb tot, aquest any l'elèctrica berguedana augura un bon exercici, amb un 20% més de facturació. “De competència sempre n'hem tingut, però el fet de ser una empresa petita té l'avantatge que podem donar un servei directe i ràpid, 24 hores, al client”, diu Pradas. “El nostre valor afegit no és mai la qualitat de la instal·lació, perquè hi ha uns mínims que tothom ha de complir, sinó la resposta integral que oferim.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Elèctrica del Cadí es queda la unitat de producció i personal d'Excaber

Publicat a