Borsa

Premi sorpresa de la Fed

La Reserva Federal manté els estímuls monetaris en contra del previst pels mercats i esclata la festa. Europa s'enfila a màxims i l'Íbex 35 s'apropa als 9.200 en escalar un 2,57%.

La multinacional gallega Inditex toca màxims
històrics per sobre
dels 113 euros per títol
en millorar els seus resultats empresarials

Premi del tot inesperat. La Reserva Federal (Fed) ha deixat els inversors amb la boca oberta després que hagi decidit que l'hora de la retirada dels estímuls monetaris encara no ha arribat. Els mercats estaven neguitosos des de feia mesos, quan el president de la Fed, Ben Bernanke, va anunciar una enretirada progressiva del programa d'ajuts econòmics per després de l'estiu. La data havia arribat i les borses, que ja havien paït no sense dificultat aquesta possibilitat, estaven preparades per a la decisió definitiva.

Però, en contra de la creença del consens del mercat, Bernanke ha deixat les coses com estaven i la festa ha esclatat en els principals índexs borsaris, amb molts d'ells cotitzant en màxims històrics –com ara el Dax alemany, i el Dow Jones i l'S&P nord-americans– o en màxims dels darrers dos anys –com és el cas de l'Íbex 35.

La Fed considera que l'economia va pel camí de la recuperació, però no amb la fermesa que caldria, i ha trobat més convenient esperar a tenir sobre la taula “evidències” de la millora econòmica sostinguda als EUA, no fos que la retirada precipitada del seu programa acabés frenant el creixement. Així doncs, Bernanke deixa en mans del seu successor aquest dilema monetari, atès que a principi del 2014 el seient de la Fed l'ocuparà previsiblement Janet Yellen, després que l'altre candidat s'hagi retirat de la cursa per presidir el banc central estatunidenc.

Amb una incertesa menys al cap i amb Síria en un segon pla, el diner ha decidit entrar amb força en els parquets i continuar amb la tendència alcista de les darreres setmanes. Així, el principal índex de la borsa espanyola ha anat encadenant màxim rere màxim fins a escalar per sobre dels 9.100 punts, i situar-se en el nivell més alt des de l'octubre del 2011. D'aquesta manera l'Íbex 35 es va acomiadar divendres en els 9.171,80 punts, després de pujar un 2,57% en cinc sessions, i va finalitzar així la tercera setmana consecutiva en terreny positiu. Aquesta escalada alcista que dibuixa el selectiu des que ha començat el mes l'ha portat a registrar uns guanys del 10,63% només al setembre i a disparar fins al 12,30% la plusvàlua anual de l'índex.

PICANT L'ULLET.

Igual que en setmanes precedents, l'atenció dels inversors continua fixada en els valors bancaris. L'ampliació de capital de Banc Sabadell ha obtingut el suport del mercat i ha contribuït a fer que el diner es dirigeixi cap a les entitats financeres. Entre els valors més alcistes de la setmana destaquen els bancs mitjans com ara Bankinter, Banco Popular i Caixabank (tots tres amb pujades superiors al 5%), tot i que les grans entitats com ara BBVA i Santander també han aprofitat el bon moment dels mercats per protagonitzar una setmana positiva (sumant una alça superior al 3%).

Malgrat que la banca atreu totes les mirades, els inversors no han estat aliens a la millora dels comptes d'Inditex, que ha portat l'acció a enfilar-se per sobre dels 113 euros per títol, nivell màxim del valor des que cotitza en borsa.

Per contra, en terreny negatiu trobem Acciona i FCC, que s'han erigit en els valors més baixistes de la setmana. Aquests són valors que durant l'estiu han registrat un bon comportament i que ara pateixen la rotació de les carteres cap a títols que poden tenir més potencial de revaloració.

CANVIA LA PERCEPCIÓ.

La decisió de la Fed de mantenir els estímuls monetaris ha estat clau perquè les borses consolidin els nivells aconseguits en les darreres setmanes, però no ha estat l'únic motiu que les ha fet enfilar cap a màxims. En el cas del mercat espanyol, els diversos informes que apunten cap a una millora clara de l'economia espanyola han contribuït a reduir el risc que perceben els inversors cap a aquesta plaça. Morgan Stanley, fins ara molt crític amb la situació econòmica a l'Estat espanyol, ha sorprès en les darreres jornades amb un informe en què aconsella invertir en el país perquè veu senyals de recuperació de l'economia. Aquesta posició optimista no ha passat inadvertida en els mercats i la prima de risc ha continuat a la baixa durant les darreres sessions, la qual cosa ha millorat encara més la percepció optimista dels mercats vers el país.

De cara a les pròximes jornades els inversors estaran pendents de l'impacte que pugui tenir en les borses el resultat electoral a Alemanya de diumenge i la publicació de dades macroeconòmiques de rellevància per als mercats. Així, la dada definitiva del PIB dels Estats Units de dijous serà vigilada de prop ara que Bernanke ha deixat entreveure que l'economia nord-americana té més febleses de les que serien desitjables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.