Gran angular

La fira on aniria Onassis

El cineasta Orson Welles va deixar dit que “viure ajagut a la falda del luxe no està malament, però no saps mai quan pot decidir aixecar-se”. El que no podia preveure el reputat director (mort ara farà 28 anys) és que de faldes flonges i luxoses cada vegada n'hi ha més per triar. Una bona mostra n'és l'Excellence Fair que, des de dimecres i fins avui dissabte 28, s'ha celebrat al Port Vell de Barcelona. Un total de 51 expositors, amb 75 marques diferents, han desplegat el catàleg de productes per atraure un públic de gust capritxós i butxaques fondes.

El mostrari és tan extens com extravagant. S'hi troba des d'una ostentosa ampolla d'oli d'oliva (ampolla de cristall banyat en or i amb cristalls de Swarovski) fins a un petit llit de metacrilat amb coixins d'escuma viscoelàstica que, per 600 euros, promet procurar dolços somnis a les mascotes de la casa (si es vol i es pot, pagant 250 euros més hi ha la possibilitat de tenir una menjadora de conjunt).

Sara Sánchez, directora de l'esdeveniment, manifesta: “No només busquem el producte ostentós, sinó també el producte emocional” i descarta que, en temps de depressió econòmica generalitzada, sigui frívol estendre catifes vermelles als peus del luxe: “Al contrari, es crea moviment econòmic i això genera ocupació. Si hi ha moviment de diners, tots hi guanyem.”

En aquest sentit, l'Excellence Fair no disposa de dades pròpies que donin idea del volum de negoci que es mou al voltant de l'exquisidesa i dels antulls, però es basa en un estudi de la consultora Bain&Co per apuntar que les previsions aventuren que, aquest any, en el mercat dels productes de luxe a l'Estat espanyol es tancaran vendes per valor de més de 5.000 milions d'euros.

El iot a la porta.

Per bé que l'Excellence Fair ja suma sis edicions, és la primera vegada que se celebra a Barcelona. Peralada i s'Agaró n'han estat els escenaris en anys anteriors i, malgrat no tenir-ne queixa, Sara Sánchez valora que “Barcelona és una marca a àmbit mundial i és un punt clau. Té fàcil accés, una capacitat turística brutal i dóna atractius de sobres als visitants que puguem tenir a la fira”.

A més, s'ha fet coincidir, en dates i en ubicació, amb el Saló Nàutic per aprofitar l'atracció que té aquesta cita internacional (52 edicions i més de 48.000 visitants l'any passat). És per això que, aquest any, l'organització de la fira del luxe preveu la possibilitat de superar amb certa facilitat els 3.500 visitants de l'edició de l'any passat. Fer càlculs en aquest sentit és complicat perquè la venda d'entrades (a un preu de 100 euros la unitat) juga un paper secundari en l'afluència de públic. La majoria dels visitants hi arriben convidats per les cases expositores.

Sal i benzina.

Hi són presents firmes de renom avellutat, com pugui ser Montegrappa (l'edició limitada de l'estilogràfica Eternal bird difícilment es troba per sota els 35.000 euros), els cosmètics de Christian Breton o els perfums de House of Sillage, tan exclusius que apareixen presentats dins de recarregades peces de joieria i que es venen per 78.000 euros.

Sovint el luxe va sobre rodes i a la fira hi han acudit algunes de les marques més reconegudes de l'automobilisme. L'oferta motoritzada, a més, es complementa amb propostes com la de Porsche: un curs de conducció esportiva pel Circuit de Catalunya. Per no fer tard, una opció és passar per l'estand de Meccaniche Veloci i arreplegar un dels seus rellotges. Es tracta de peces distingides i d'aire esportiu que llueixen, entre d'altres, Cristiano Ronaldo o Lapo Elkann (hereu de la nissaga Agnelli). També hi ha la possibilitat d'encantar-se amb els mobles que varien de color en funció de l'estat d'ànim del propietari de la casa.

“Tots necessitem il·lusions”, diu Sara Sánchez, que explica que el luxe posa sal a la vida. Una sal, això sí, que si es busca a la fira del luxe s'enfila fins a 900 euros el paquet de quilo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.