ecolasetmana

Freud plora al Parlament

Múltiples interpretacions del debat de política general, la setmana que el conseller d'Empresa diu que la crisi és passat.

Un informe de la conselleria d'Economia destaca que, des de la seva incorporació a la Unió Europea, Catalunya ha estat sempre contribuïdora neta de recursos (per cada euro català que ha anat a Europa, només li han retornat 0,59 euros)

Sigmund Freud va escriure l'any 1900 Die Traumdeutung o La interpretació dels somnis. En l'obra, el psicoanalista austríac persegueix fer una lectura científica dels passatges que projecta la ment humana durant el son i desenvolupa la teoria que cada cosa que l'ésser humà somia respon a una causa i té un significat. Freud admetia que la interpretació dels somnis no era cosa senzilla però potser ho hauria trobat un joc de nens si hagués assistit al debat de política general que s'ha dut a terme aquesta setmana al Parlament de Catalunya i li hauria tocat interpretar el contingut dels discursos. “L'encaix de Catalunya amb l'Estat no és possible” i “som on som perquè hem acumulat cent anys de decepcions sobre les terceres vies.” La sentència és d'Artur Mas i, d'aquesta manera, semblava tancar les portes a les propostes sorgides en les darreres hores des del PSC i des del cap de Duran i Lleida per descafeïnar la consulta que ha d'aclarir què volen els ciutadans de Catalunya. El president, en manifesta sintonia amb ERC i Junqueras (l'home que diu estimar Espanya i la llengua espanyola però que, afegeix, “no confiem en l'Estat espanyol”), semblava mantenir-se lluny dels colors grisos i ferm que la consulta ha de marcar el ser o no ser de Catalunya. Però, llavors, en una rèplica a Sánchez-Camacho, Mas va deixar anar que hi pot haver més opcions que un “sí” o un “no” i va plantejar que “alguns diran que volen quedar-se dins d'Espanya amb l'actual estatus, d'altres diran que volen un estat propi però amb algun tipus de connexió amb Espanya i d'altres diran que prefereixen la independència”.

El president, que va passar per alt comentar els supòsits de malnutrició infantil denunciats pel Síndic de Greuges, va anunciar que en el pressupost del 2014 no hi haurà més ajustaments i que es restituirà la paga extra dels funcionaris si el govern espanyol paga la compensació per l'impost dels dipòsits bancaris. Mas va insistir a defensar la necessitat de prorrogar els pressupostos del 2013 i va destacar que s'han “salvat” 1.800 milions d'euros gràcies a la negociació d'una flexibilització de l'objectiu de dèficit.

Coincidint amb la publicació d'un informe de la conselleria d'Economia que destaca que, des de la seva incorporació a la Unió Europea, Catalunya ha estat sempre contribuïdora neta de recursos (per cada euro català que ha anat a Europa, només li han retornat 0,59 euros i, en canvi, Espanya ha obtingut 1,64 euros per cadascun dels aportats), Mas ha manifestat estar segur que la UE “no tindrà més remei que obrir les portes” a Catalunya. Mentrestant, a Nova York, Mariano Rajoy quedava en ridícul en demanar a la cadena Bloomberg que esborrés una de les respostes de l'entrevista que li acabaven de fer.

La mateixa setmana que Panrico anunciava que caldrà acomiadar 1.900 treballadors i reduir fins a un 45% els salaris dels que es quedin, el conseller Felip Puig manifestava que “toca pensar que la crisi s'ha acabat i que ja és passat”. La multinacional Repsol ha confirmat que, entre 2014 i 2016, invertirà 70 milions d'euros al complex industrial de Tarragona.

Una altra bona notícia ha estat l'anunci de FedEx de reforçar la presència a Catalunya, operant directament a Girona i Tarragona. FedEx vol aprofitar així la creixent activitat exportadora de les pimes. També el Port de Barcelona i la naviliera Carnival invertiran 20 milions d'euros en una nova terminal de creuers. Amb ànim de donar un impuls al sector s'ha celebrat el Saló Nàutic, a Barcelona, i ja en són 52 edicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.