Opinió

editorial

Les escoles de negocis s'adapten

L'MBA City Monitor situa Barcelona com a segona ciutat europea i cinquena del món entre les preferides pels alumnes estrangers per cursar un MBA, requesta que va molt bé a les escoles de negocis catalanes per adaptar-se als nous temps. La crisi ha fet augmentar el pes dels estudiants estrangers, no només perquè la demanda espanyola ha baixat sinó també perquè s'ha reorientat l'oferta cap als estrangers per no quedar amb les aules buides, ja que els programes enfocats al mercat local són els que costa més de vendre. El canvi d'orientació també inclou una modificació de l'oferta que algunes d'aquestes empreses dirigeixen als estudiants locals, per als quals en les condicions actuals no és gaire atractiu un màster d'administració d'empreses que resulta car i està dirigit a professionals amb experiència. Programes més curts i especialitzats per a recents graduats és per a elles la sortida per créixer en el mercat intern.

Però, com en tots els sectors, no tothom fa el mateix diagnòstic de la situació. També hi ha escoles a les quals la crisi no ha fet canviar el convenciment que els programes MBA continuen sent la millor sortida per al negoci i el millor que poden oferir als alumnes que volen progressar professionalment, i s'esforcen per aprofitar el prestigi internacional aconseguit en els darrers anys per incrementar el nombre d'alumnes estrangers.

Canviant l'oferta o mantenint-la, totes coincideixen que el futur passa per tenir una bona afluència d'alumnes estrangers. I aquí entren en competència no només amb les escoles anglosaxones sinó també amb les que s'estan creant a l'Àsia per retenir el personal que busca a fora el que no troba a casa.

L'agroindústria salta fronteres

El sector de l'agroindústria català gaudeix de bona salut. La conjuntura econòmic negativa dels darrers anys no ha trastocat, en general, els seus plans de consolidació. A més, un dels avantatges de les empreses que configuren aquest sector és que estan repartides pel territori, amb la qual cosa són una bona manera per reequilibrar el pes econòmic de les comarques catalanes. Aquestes dies, en plena Fira de Sant Miquel de Lleida, la més important de l'Estat espanyol en el sector de la fruita i la maquinària agrícola, s'ha dut a terme el Fòrum Agrari Europeu, unes jornades que, precisament, han servit per debatre les argumentacions per potenciar les exportacions dels productes del sector agroalimentari català més enllà de les fronteres. Es va insistir molt en la possibilitat de ser presents al mercat nord-americà. Per això serà molt important que acabin bé les negociacions iniciades del lliure comerç entre la Comissió Europea i el país que té més de 316 milions d'habitants. En el Fòrum Agrari Europeu esdevingut a la capital del Segrià també es van donar les pistes per incrementar la presència al mercat nord-africà. Així, es va constatar que tant el Marroc com sobretot Algèria són mercats emergents amb unes grans possibilitats d'inversió i de recepció dels productes elaborats a Catalunya. El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, recordava aquesta mateixa setmana, quan explicava quin ha de ser el futur de la indústria, que la internacionalització i l'exploració dels mercats internacionals han d'estar sempre en la mentalitat dels empresaris catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.