Borsa

L'Íbex-35, líder

La borsa espanyola es treu de sobre els fantasmes i esdevé la millor plaça entre les grans. L'Íbex-35, en màxims de dos anys, es dispara un 11,84% al setembre.

El selectiu índex espanyol encadena quatre setmanes consecutives enregistrant guanys i puja fins al 12,99% la plusvàlua el 2013

La borsa espanyola, en altres moments sacsejada pels problemes de la banca i el maó, colpejada per la crisi econòmica, castigada pels especuladors i ignorada pels inversors, ha ressorgit de les cendres amb força. Lluny queden tots aquells obstacles que d'una manera o altra van impedir a la borsa espanyola seguir la tendència de la resta de grans places i van situar l'Íbex-35 al final de la cua. Ara la percepció sobre Espanya i la seva economia han millorat i la comunitat inversora és molt més optimista que fa uns mesos. Les darreres setmanes s'han succeït els informes positius sobre la marxa econòmica del país que no han passat inadvertits entre els inversors. La reforma del sistema bancari ha donat confiança als mercats i els baixos preus de la majoria de valors que cotitzen en la borsa espanyola han acabat per atreure cap al parquet espanyol els inversors que fins fa ben poc no es refiaven d'entrar en aquesta plaça.

Amb aquest nou context positiu, el selectiu espanyol s'ha situat com l'índex més alcista d'ençà que començà el setembre. En aquest període l'Íbex-35 s'ha enlairat cap a màxims dels darrers dos anys -a un pas dels 9.300 punts- sumant una alça de l'11,84% en quatre setmanes (tenint en compte el tancament de dijous), seguit de l'índex Nikkei del Japó, que acumula un guany del 10,53% en el mateix període. El tercer lloc de la llista l'ocupa l'EuroStoxx-50, amb una revaloració del 7,41%, seguit del Dax alemany que cotitza en màxims històrics després d'enlairar-se un 6,43% al setembre. Per la seva part el Dow Jones nord-americà i el Ftse-100 londinenc s'han situat en els darrers llocs del rànquing per revaloració i només han guanyat un 3,50% i 2,38%, respectivament, en el mateix període.

La tendència durant la major part del mes de setembre ha estat positiva en la pràctica totalitat de grans places borsàries, però a mesura que avançava el mes han anat apareixent alguns dubtes que han frenat les ganes de comprar dels inversors. Les incerteses al voltant del programa d'estímul econòmic de la Reserva Federal (FED) dels EUA va mantenir allunyats els inversors durant uns dies, fins que el banc nord-americà va afirmar que mantenia el seu pla sense modificacions. Les eleccions a Alemanya també van disparar els nervis, tot i que la victòria d'Angela Merkel no desagrada els mercats. I el nou esclat de tensió a Itàlia, on el partit de Berlusconi amenaça de fer anar en orris el govern, ha sacsejat la prima de risc italiana i l'espanyola durant les darreres jornades.

ALIÈ AL CONTAGI.

Tanmateix, la borsa espanyola ha estat aliena a aquest còctel d'incerteses i l'Íbex-35 no s'ha contagiat de l'atonia de la resta de places, fet que li ha permès poc a poquet reconquerir nivells no vistos des de fa més de dos anys. D'aquesta manera el selectiu índex va acomiadar-se divendres en els 9.228,40 punts, un 0,62% per sobre del tancament de la setmana precedent.

Amb aquesta ja són quatre les setmanes consecutives que l'índex aconsegueix tancar amb guanys fet que ha contribuït a disparar la plusvàlua anual de l'Íbex-35 fins el 12,99%. El bon comportament experimentat pel selectiu en la setmana ha recolzat en valors com Mediaset (Telecinco), que s'ha enlairat més d'un 6% en la setmana, i en Gas Natural i FCC, que s'han revalorat més d'un 4% en cinc sessions. L'hòlding IAG, que ha superat els 4 euros per títol, també se situa entre els valors més alcistes. La realització de beneficis en valors que ja havien pujat durant els darreres mesos ha situat Banco Popular, Grífols i Dia entre els més baixistes de la setmana.

Malgrat la bona marxa de l'índex espanyol les darreres setmanes, els mercats no es refien davant l'aparició de nous perills que poden obstaculitzar aquesta tendència positiva. La incertesa més propera és la negociació per apujar el sostre de deute als EUA, que s'ha d'aclarir com a màxim a principis de la setmana vinent atès que el Tresor ja ha afirmat que es queda sense liquiditat.

L'economia és una altra de les incògnites que angoixen els inversors i que poden ensorrar l'ànim si la recuperació no s'apropa amb més fermesa. I la tensió a Itàlia també farà parlar en les properes sessions.

A més a més, i tenint en compte l'escalada alcista de la borsa espanyola durant les darreres setmanes, els experts recomanen extremar la prudència davant possibles, i necessàries, recollides de beneficis. Això no obstant, els analistes creuen que aquests episodis poden aprofitar-se per entrar en el mercat a preus més baixos amb vista al darrer trimestre del any, en espera que es mantingui el to positiu en aquest parquet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.