Gran angular

Internet i l'exportació alleugen la paqueteria

La caiguda dels serveis postals més tradicionals i el descens de la demanda domèstica porten les operadores a orientar-se cap als àmbits que demostren ser més dinàmics

L'e-comerç és la palanca en què moltes empreses ens recolzem

Enmig de la pitjor crisi de consum de les darreres dècades, el comerç electrònic viu, paradoxalment, la seva eclosió. Amb increments anuals al voltant del 7 i 8%, la logística vinculada a aquesta activitat va a contracorrent d'un sector que, en general, està en hores baixes; la paqueteria empresarial va caure un 2,2% el 2012 i la previsió és que torni a fer-ho aquest 2013, segons un estudi de DBK, una firma especialitzada en estudis sectorials.

En aquest context, l'adaptació s'ha convertit en la principal opció de les grans operadores, especialment les que tenen el seu negoci molt centrat en el mercat domèstic. “L'e-comerç s'ha convertit en la palanca en què moltes empreses ens recolzem”, reconeix Francisco Mohedano, director general d'MRW Express Espanya. Aquesta firma de paqueteria urgent concentra la seva activitat en el B2B (enviaments entre empreses) i el B2C (de l'empresa al client final). I en els darrers anys ha vist com les transaccions vinculades a internet no han parat de créixer. Mohedano explica que els serveis de comerç electrònic de MRW suposen ja el 15% del total de transaccions de la companyia, però si es tenen en compte les compres que els clients fan a través la xarxa a empreses dites tradicionals, el percentatge s'eleva fins al 40% i 50% del total. “El creixement és espectacular”, reconeix el director general.

El Grupo Correos també s'està posant les piles per reivindicar la seva part del pastís i han creat una unitat especialitzada en el comerç electrònic. L'històric servei postal espanyol propietat de l'Estat a través de la SEPI (Sociedad Española de Participaciones Industriales) manté encara la gran part del seu negoci en les cartes i paquets tradicionals, que suposen una facturació anual de 1.700 milions d'euros -cal pensar que tota la logística vinculada a l'e-comerç representa uns 800 milions a tot l'Estat-. Ara bé, l'enviament de cartes no para de reduir-se a mesura que particulars i empreses incorporen l'hàbit de comunicar-se de forma electrònica. “En el darrer any bona part de les grans empreses del país han optat per fer els seus enviaments de paper de manera electrònica”, reconeix David Muntañola, director comercial de la companyia. Per contra, el comerç que mouen les plataformes virtuals, malgrat que encara és un percentatge petit de la companyia “està creixent a taxes de dos dígits”.

Muntañola pertany al nou equip gestor de la companyia que té l'objectiu d'adaptar aquest gegant de 57.000 treballadors i 4.000 milions d'enviaments anuals a les noves necessitats de la societat i, especialment, de les empreses.

Per competir en el llaminer negoci del comerç electrònic, Correos, MRW i la resta d'operadors de paqueteria mantenen una lluita per tancar acords amb les principals marques del sector. Així Correos s'ha assegurat els enviaments d'Amazon, l'Ofertón o Planeta; MRW també opera amb Amazon, i firmes de comerç tradicional com ara Media Markt o Toys “R” Us.

Ara bé, no tot són flors i violes en la logística per a l'e-comerç. Es tracta d'un canal de venda relativament nou que s'ha d'anar guanyant la confiança del client, que compra sense haver tocat prèviament el producte, i per al qual l'agilitat en el recanvi en cas d'insatisfacció és molt important. La resposta per part de les empreses de transport és el que en la terminologia sectorial s'anomena logística inversa, és a dir, l'enviament de l'article, la recuperació en cas de devolució i la substitució. Cal oferir un servei bo i ràpid però també cal saber valorar econòmicament el que tot aquest esforç pot representar per no agafar-se els dits a l'hora d'oferir una proposta competitiva.

SERVEI INTERNACIONAL.
A part del comerç electrònic, l'altra oportunitat per al sector en aquests moments de canvis es diu servei internacional. L'estudi de DBK, que engloba la paqueteria empresarial i la industrial (aquella que surt de la cadena de muntatge i és voluminosa) estima que el 2012 el negoci vinculat als enviaments internacionals va augmentar un 2,1% i ja representa el 20% del total. En canvi, l'activitat a l'interior de l'Estat va patir un retrocés del 4,3%.

Per això, portar paquets a altres parts d'Europa o del món representa una ocasió perquè les grans ensenyes internacionals del transport, com ara FedEx, DHL o UPS (implantades a l'Estat espanyol des de fa temps) consolidin la seva presència. En aquest sentit, FedEx acaba d'anunciar un reforçament de la seva presència a Catalunya, amb noves dependències a Girona i noves rutes a Tarragona, que es tradueixen en més personal i més flota, fins arribar als 150 empleats i 48 vehicles a casa nostra. “Volem ser aliats de l'economia local ara que el món és a tombar la cantonada”, assegura Ian Silverton, director d'operacions de FedEx a Espanya, una companyia amb una de les flotes d'avions més importants del món. Silverton es refereix a l'increment de l'activitat exportadora de moltes empreses catalanes. L'obertura de nous mercats i la intensificació de les vendes a l'exterior per part de les pimes està estirant l'activitat de les empreses especialitzades en aquest segment de la paqueteria amb resultats espectaculars: “Tenim grans expectatives de creixement”, subratlla el responsable de la multinacional dels Estats Units, que mou uns 10.000 paquets al dia a Espanya. La seva cartera de clients són les pimes de tots els sectors d'activitat que fan els seus enviaments preferentment a Europa (80%).

Correos i MRW també ofereixen transport de paqueteria internacional amb socis a cada país, però són conscients que el seu fort és l'activitat domèstica. Així per exemple, Correos subratlla com un dels grans potencials de la companyia la capil·laritat, és a dir, el fet que les empreses i particulars tinguin una oficina a prop.

Amb punts de partida i estratègies diferents, totes les operadores de paqueteria posen la petita i mitjana empresa en el punt de mira. Bona part del futur del sector passa per tenir-la com a aliada. Per això en aquests moments hi estan abocant recursos i esforços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.