Gran angular

Cetemmsa i Ascamm ultimen un pla d'acció conjunt

Els dos centres avancen en un procés d'integració que els portarà a compartir oficines a l'exterior, coordinar la tasca comercial o col·laborar en la creació de “spin-off”

Cetemmsa també proposa unificar la xarxa comercial dels centres de la xarxa Tecnio
Els patronats d'ambdós centres hauran d'aprovar el protocol abans de finals d'any

Els patronats dels centres tecnològics de Cetemmsa (Mataró) i Ascamm (Cerdanyola del Vallès) hauran d'aprovar abans de finals d'any un pla d'acció conjunt dels dos centres tecnològics avançats adscrits a la xarxa Tecnio de la Generalitat.

El document formalitza els objectius de col·laboració entre els dos centres i ha de ser un pas més d'un procés d'integració que vol anar encara més enllà. Així ho apunta el president de Cetemmsa -especialitzat en l'electrònica impresa-, Miquel Rey, que en tot cas afegeix que “l'objectiu no és arribar a tenir un sol NIF sinó ser més útils a les empreses”.

Un dels punts en què es volen generar sinergies és en la presència dels centres a l'exterior. De fet ja fa un any que Cetemmsa i Ascamm comparteixen recursos a Brussel·les, “un model que s'hauria d'aplicar al conjunt dels centres tecnològics perquè no té cap sentit que cada un enviï el seu responsable per seguir els temes de subvencions de la UE, per exemple”, destaca Rey. Aquest model de col·laboració també es podria traslladar a altres zones com el Silicon Valley, Hong Kong o Israel, “àrees on ACC1Ó ja hi té presència però on també cal que hi sigui una representació de la transferència tecnològica”.

El pla d'acció conjunt també aprofundeix en la col·laboració en projectes de recerca així com la possibilitat de crear plegats spin-off o de registrar patents de manera conjunta.

Paral·lelament a l'elaboració d'aquest pla d'acció amb Ascamm Cetemmsa acaba de modificar la composició del seu patronat amb la incorporació de Marc Pérez (Hartmann, fabricant de Tiritas) i de Xavier Torra (Simón), que alhora és patró d'Ascamm. “Ha estat un moviment buscat, evidentment això ens ajudarà en aquesta col·laboració amb Ascamm”, diu Rey.

A PROP DE L'EMPRESA.

Més enllà de l'acostament amb Ascamm les noves incorporacions “busquen també un acostament amb el món de l'empresa” i per això Rey no descarta noves incorporacions els propers mesos. “Els nostres estatuts permeten la presència de 17 patrons i de moment en tenim 12, de manera que encara hi ha cert marge i si cal modificar els estatuts per donar entrada a més empreses ho farem.”

Els recursos provinents dels projectes per a empreses han crescut considerablement els darrers anys, sobretot perquè els plans d'austeritat han deixat a mínims els ingressos per la via de les transferències des de les administracions. En el cas de Cetemmsa els ingressos de clients privats han passat de representar tot just un 5% el 2008 a un 30% enguany. “Hem fet un gran esforç per captar empreses i això està tenint els seus resultats.”

Amb tot, el president de Cetemmsa reconeix que la tasca no resulta senzilla “perquè després d'anys en què els centres tecnològics han estat allunyats de les empreses ara costa més que aquestes tornin a confiar en la nostra tasca”.

Per això Rey creu que els centres de la xarxa Tecnio haurien d'apostar per buscar una major col·laboració en la seva tasca comercial “perquè no té sentit que una empresa rebi la visita de sis comercials diferents”. Rey defensa que aquest ha de ser un “objectiu factible” tot i que reconeix les dificultats per les possibles competències que es puguin produir entre els diferents centres. “Cetemmsa no pateix això perquè és un centre molt especialitzat i ningú més no fa el mateix que nosaltres però hi ha tecnologies que estan presents a dos o més centres.”

De fet per a Rey aquest és un dels punts que en el seu moment van complicar més els objectius per part de la Generalitat de generar fusions entre els centres avançats de la xarxa Tecnio, “per això i perquè en el seu moment es va plantejar malament, l'anterior govern volia fusions plantejades des de dalt i aquest ha de ser un procés que es faci de baix a dalt”. En aquest sentit el president de Cetemmsa creu que l'actual govern de CiU ha fet un replantejament en el bon sentit. “Ara ja no es parla de fusions sinó d'integracions.”

A banda d'estrènyer relacions amb Ascamm Cetemmsa també intensifica contactes amb el Fitex d'Igualada, especialitzat en el sector tèxtil i adscrit també a la xarxa Tecnio tot i que fora del grup de centres avançats.“També amb ells estem estudiant en quines àrees podem anar plegats.”

A més Cetemmsa vol potenciar els seus lligams amb el Tecnocampus -on es troba ubicat- i d'on també és president Miquel Rey. Aquesta major col·laboració s'ha materialitzat ja en un programa comú per a emprenedors que escollirà cinc projectes basats en l'electrònica impresa i als quals tutelaran durant set mesos acompanyant-los en el procés de creació de l'empresa.

Cetemsa preveu facturar enguany al voltant dels quatre milions d'euros, una xifra substancialment menor que la d'anys passats, quan la mitjana superava els sis milions d'euros. Cetemmsa explica el canvi bàsicament per l'efecte multiplicador que algunes inversions patrimonials havien produït en els comptes d'exercicis passats, tot i que també ha estat evident l'impacte de la crisi i sobretot dels plans d'austeritat.“Abans només en formació ja facturàvem 2,5 milions, que se sumaven als prop de 2 milions de recursos públics, mentre que enguany aquestes dues partides no superaran l'1,2 milions.” En aquest sentit Rey es mostra crític amb la intenció de la Generalitat de mantenir el pressupost per a innovació el 2014 en 40 milions d'euros. “Confio que puguem millorar aquesta xifra abans que s'aprovin els pressupostos.”

objectiu estratègic

El govern vol dos grans centres referents

Concentrar l'actual mapa de centres avançats de la xarxa Tecnio ha estat un objectiu constant a l'agenda dels diferents governs catalans. L'anterior tripartit va provar la carta de les fusions sense èxit i ara la Generalitat prefereix parlar d'integració, tot i que el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, apunta que “els països europeus més potents en innovació tenen un o dos centres de referència i aquest ha de ser el nostre model a 7 o 8 anys”. Dels sis centres avançats de la xarxa Tecnio, dos (CTM i CIBM) van acordar juntament amb el CIMNE una federació, “un pas significatiu tot i que al govern li agradaria una major integració”. Per la seva banda, Leitat i Ascamm mantenen converses que s'afegeixen a les accions conjuntes d'Ascamm i Cetemmsa, i es podria configurar així el segon gran nucli d'innovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.