Empreses

Hostel Drap s'alia amb dos socis locals per fabricar als EUA

L'empresa de tèxtil per a hostaleria vol ser més a prop del client americà. Aquest any serà d'un 6% o 7% respecte del 2012

L'exportació representa un 65% de les seves vendes, bona part d'elles a França
Tenim un sistema de fabricació molt, molt competitiu

Si un dia l'empresa Hostel Drap s'instal·lés a la Xina –cosa que no descarta– no seria per fabricar-hi els seus productes tèxtils per a l'hostaleria sinó per vendre'ls. De moment, aquesta societat limitada amb seu a Monistrol de Montserrat veu moltes més possibilitats de producció als EUA. Hostel Drap ha creat una aliança d'empreses amb dos socis nord-americans —un d'industrial i un de comercial– per poder abastir el mercat de l'hostaleria d'allà, d'un gran potencial. “Per qüestions de transport i de tipus de canvi, amb l'exportació directa no som competitius i el producte hi arriba massa car”, reconeix Jacint Guasch, director general d'Hostel Drap.

Amb l'objectiu de reduir costos, doncs, l'any que ve aquesta empresa bagenca començarà a produir a Carolina del Sud, una zona amb una gran tradició tèxtil. Entre abril i maig faran la instal·lació de la maquinària a la fàbrica del soci industrial local, el qual disposa d'entre 15.000 i 20.000 m². “És una empresa de mida petita-mitjana, més o menys com el nostre grup”, assenyala Guasch, però amb capacitat per adaptar-se a les necessitats que pugui generar el mercat americà.“Començarem a poc a poc, primer hem de veure que es fabriqui bé i que les relacions amb els socis flueixin.” D'entrada, preveuen una plantilla de quatre treballadors, que aniran a càrrec del soci local. “És un producte que no és intensiu en mà d'obra si tens la maquinària adequada per fer-lo”, subratlla el director general, el qual sobretot valora d'aquesta operació la proximitat que tindran amb el client.

EUA és, després de França, el país estranger on les vendes d'Hostel Drap són més importants i on creixen més ràpidament. “França i EUA aquest any tancaran amb una facturació molt similar i segur que el mercat americà acabarà superant de molt el francès.” Hostel Drap ven un 35% a l'Estat espanyol i la resta es destina a exportació, un 30% de la qual es concentra a França (sobretot a París, la Costa Blava, els Alps...) La resta de vendes de tèxtil per a hostaleria professional es reparteixen entre Regne Unit, Itàlia, Alemanya, Suïssa, Bèlgica, etcètera, mentre que amb els productes tèxtils per a la llar la competitivitat l'obtenen venent a llocs com EUA, la Xina, Austràlia, Orient Mitjà o Japó, entre altres. En el cas de l'Estat espanyol, el 50% de la comercialització s'efectua a Catalunya, en gran part propiciada pel turisme.

Tèxtil pretallat

Hostel Drap forma part d'un grup tèxtil familiar (tot i que jurídicament no està constituït com a tal) en el qual l'empresa mare és Mercerizados Guasch, fundada el 1982 i dedicada als acabats tèxtils. Fruit de la necessitat de vendre i posicionar al mercat una línia de productes propis (Rolldrap), l'any 2000 va néixer Hostel Drap, de caràcter comercial. Avui, aproximadament un 30% de la producció de Mercerizados Guasch és per a Hostel Drap i la resta, per a tercers.

Fa 13 anys, el producte (i marca) Rolldrap va revolucionar l'hostaleria professional de l'Estat espanyol. Aquest drap de cuina, 100% cotó, es presentava en un rotlle d'unitats pretallades. “És un producte que s'ha sabut diferenciar per la seva qualitat i per les seves prestacions higièniques”, comenta Guasch. No té costures –“punts crítics pel que fa a la contaminació per bacteris”– i pot ser rentat les mateixes vegades que un drap tèxtil convencional. Amb l'objectiu de garantir la màxima absorció des del primer ús, que no deixi gens de pèl i que cobreixi les necessitats del professional que tant necessita eixugar inoxidable com vidre, es treballa amb un cotó estàndard però amb una manipulació especial que el fa difícil de copiar a la competència.

Hostel Drap fabrica diversos productes (draps, davantals i mandils, uniformes, baietes...), encara que la majoria no estan fets al grup Guasch sinó subcontractats a altres empreses de Catalunya. El que, a més del Rolldrap, sí que es produeix a la fàbrica de Monistrol de Montserrat és el tovalló Mydrap (2008). Amb la mateixa filosofia que el drap, la gran diferència és que Mydrap “és l'únic tovalló tèxtil d'un sol ús, que es pot llençar, biodegradable, amb la qual cosa el sector de l'hostaleria s'estalvia el cost de bugaderia, mentre que el tovalló dirigit a la llar es pot rentar igual que un altre”.

Hostel Drap, que té uns 1.500 clients arreu del món (sobretot hotels de 4 i 5 estrelles, restaurants de nivell mitjà i càterings), ofereix, a més, la possibilitat de personalitzar els seus tovallons. “Fer-los amb la nostra qualitat només ens és possible perquè tenim un sistema de fabricació molt, molt competitiu”, diu Guasch. El cost de producció de cada tovalló oscil·la entre 0,06 euros (mida 10x10 cm) i 0,45 euros (40x40 cm) i en fabriquen de cotó (28 colors) i també de lli, llisos i estampats. Hostel Drap importa prop de 250.000 metres al mes de teixit en cru: cotó de Pakistan i lli de la Xina.

El 25% de la facturació d'Hostel Drap –que el 2013 es tancarà amb 4,5 milions d'euros– correspon a Rolldrap i la resta, pràcticament, a Mydrap, “la línia de producte que ens està donant l'empenta més gran de creixement, que aquest any serà d'un 6% o un 7% respecte l'any passat”, comenta Guasch. Hostel Drap, que té nou treballadors directes, ven el 91% de Rolldrap al mercat espanyol i l'altre 9% a França, Portugal i Itàlia.

Hostel Drap SL forma part d'un grup tèxtil especialitzat en acabats i propietat 100% de la família Guasch. L'empresa, nascuda com a comercial, els darrers anys s'ha centrat especialment en el posicionament i venda de dues línies de producte propi, on es prioritza la qualitat: Rolldrap (2000) i Mydrap (2008). Hostel Drap es dirigeix al sector professional de l'hostaleria, tot i que també s'està expandint al comerç al detall.
Facturació
4,5 M€
Treballadors
9
Any de fundació
2000


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Hostel Drap s'alia amb dos socis locals per fabricar als EUA

Publicat a