ecolasetmana

Incomprensió numèrica

El ministre d'Hisenda provoca riallades generalitzades proclamant que els sous no baixen sinó que estan pujant. Per Joan Poyano

És ben cert el recurs presentat pel govern popular, que acusa l'Estat d'estafar-se ell mateix amb l'adjudicació del dipòsit de gas a les Terres de l'Ebre, com si una vella anés a una caixa a exigir que li encolomessin unes preferents

Espanya és a la cua de l'OCDE en comprensió lectora i numèrica per part de la població adulta, dada a tenir en compte a l'hora de jutjar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que dimecres es va oferir amb la seva fatxenderia habitual a explicar amb una pissarra als diputats que els salaris no baixen sinó que pugen. Li han fet empassar la pissarra les estadístiques del seu ministeri, les de l'INE i les del Banc d'Espanya, a més del president de la patronal, Joan Rosell, segons el qual han baixat perquè la pèrdua d'ingressos de funcionaris i autònoms es menja de sobres el 0,4% d'augment pactat en conveni aquest any.

Tampoc no es comprenen els números del projecte del dipòsit de gas que provoca terratrèmols a les Terres de l'Ebre, que es va adjudicar inicialment per 700 milions d'euros i en el qual l'adjudicatària, participada al 66,7% per l'ACS que presideix l'especialista a llençar la casa per la finestra Florentino Pérez, ja hi ha gastat 1.700 milions. I és un fals símptoma d'incomprensió lectora pensar que t'equivoques quan llegeixes que el govern espanyol demana al Tribunal Suprem que anul·li per abusiva la clàusula de la concessió segons la qual l'empresa recuperarà tot el que ha invertit si para per la causa que sigui. És tan certa la clàusula posada pel govern socialista com és ben cert el recurs presentat pel govern popular, que acusa l'Estat d'estafar-se ell mateix, com si una vella anés a una caixa a exigir que li encolomessin unes preferents.

Setmana d'estadístiques, més o menys creïbles i que s'han d'interpretar bé. Les de l'FMI treuen importància a l'alt nivell d'endeutament privat espanyol i es feliciten que les entitats financeres ja estan prou sanejades per resistir l'augment de la morositat. I també pronostiquen un creixement minso del PIB espanyol, posat en dubte per les previsions més optimistes de la CEOE i del Consell Empresarial per a la Competitivitat, que agrupa les grans empreses.

L'estadística sobre el PIB generat a les comarques catalanes l'any 2008 situa la Ribera d'Ebre en el primer lloc, doblant amb 57.500 euros per càpita la mitjana. Els veïns als quals no els surten els números ja deuen saber que per això de les mitjanes els toca en teoria una part de la facturació de la central nuclear d'Ascó, però que a la pràctica només toquen indirectament el que l'Ajuntament cobra d'impostos a la instal·lació

Els treballadors de Panrico han desconvocat la vaga indefinida que pensaven iniciar en el torn de nit de diumenge en protesta per l'impagament de salaris i l'anunci d'un ERO que afectara 1.900 empleats. Direcció i sindicats han firmat un preacord que inclou el pagament en tres terminis de la nòmina de setembre.

La immobiliària gironina Progrup ha presentat un concurs de creditors per liquidar l'empresa, que arrossega un deute de 4,6 milions d'euros i té 40 treballadors.

Catalunya Caixa ha aconseguit un preacord amb els sindicats per acomiadar 2.153 treballadors pagant 30 dies per any treballat, 10 més dels que al principi oferia el Frob.

Banc Santander pagarà 140 milions d'euros pel 51% de la financera d'El Corte Inglés, que així deixarà d'incloure en la seva comptabilitat uns 1.500 milions d'euros en deute.

Abertis, a través de la seva filial francesa Sanef, s'ha adjudicat la instal·lació i gestió durant set anys del sistema de cobrament de peatge en un dels principals accessos a Londres.

Janet Yellen serà la primera dona a presidir la Reserva Federal dels Estats Units, si el Senat accepta la proposta de Barack Obama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.