Borsa

L'Íbex 35 s'accelera

Les alces es mantenen una setmana més i empenyen l'Íbex 35 cap als 9.668,50 punts, nivell no vist des de fa més de dos anys. El bon to de la banca fa que es dispari un 2,63%.

La borsa espanyola supera les previsions més optimistes pel 2013, i els analistes situen l'Íbex 35 al voltant dels 10.000 punts a finals d'any

La convicció que el pitjor ja ha passat agafa força cada setmana que passa. La borsa espanyola es mostra imparable, continua superant màxim rere màxim i camina aliena als dubtes que l'envolten. Entre les incerteses que amenacen l'evolució positiva del mercat espanyol i del conjunt de borses occidentals destaquen la manca d'acord als EUA sobre el seu sostre de deute i la galleda d'aigua freda llançada pel Fons Monetari Internacional (FMI) en rebaixar les previsions de creixement a l'Estat espanyol.

Pel que fa a l'acord entre republicans i demòcrates sobre el seu deute, els inversors donen per fet que aquest arribarà. Les contínues reunions que s'han celebrat els últims dies i les declaracions d'alguns polítics al respecte fan creure als mercats que no es deixarà caure els EUA i això cotitza en positiu en la pràctica totalitat de borses internacionals. Tanmateix, els inversors no es refien del tot i la prudència ha marcat l'evolució de les principals borses els últims dies, en espera que l'acord acabi per materialitzar-se.

L'altre aspecte que ha paralitzat una mica els inversors ha estat l'advertència de l'FMI sobre l'impacte que els ajustos realitzats a l'Estat espanyol acabarà tenint en el creixement econòmic i en l'atur. L'organisme dirigit per Christine Lagarde considera que l'economia espanyola creixerà només un 0,2% el 2014, per sota de la previsió del govern espanyol (+0,7%). Això no obstant, els inversors continuen convençuts que el final del túnel és a prop i el nomenament de Janet Yellen per substituir Ben Bernanke al capdavant de la Reserva Federal (FED) va en aquesta direcció. Els mercats creuen que Yellen és la millor candidata per mantenir la línia marcada per Bernanke i la seva tria ha contribuït a esvair una incertesa que angoixava els inversors.

UN DELS MILLORS.

Mentre es discuteix l'acord del deute nord-americà, la borsa espanyola ha ignorat l'amenaça i ha avançat una mica més durant les últimes sessions fins a vorejar els 9.700 punts.

El selectiu índex espanyol es va acomiadat divendres en els 9.668,50 punts després de pujar un 2,63% i encadenar la sisena setmana en positiu. Així, l'Íbex 35 abandona el títol de pitjor índex que havia arrossegat durant bona part de l'any i escala posicions fins a situar-se com un dels índexs més alcistes del 2013, en apuntar-se una revaloració del 18,38% d'ençà que començà l'exercici, per sobre del 15% que s'aprecia el Dow Jones o el 14% del Dax alemany. Només el Nikkei, que s'ha enlairat cap als núvols (+36,55%) fa ombra a l'Íbex 35.

La recuperació del sector bancari està sent clau per al bon comportament que està experimentant el selectiu. En les últimes jornades valors com ara Caixabank i Bankinter han ocupat els primers lloc del rànquing per revaloració setmanal, amb alces superiors al 7%. També els grans bancs, com ara el Santander o el BBVA, han acabat la setmana amb significatives alces (al voltant d'un 3%). La resta de grans valors, com per exemple Telefónica, Gas Natural, Iberdrola, Endesa o Inditex també han contribuït a l'evolució positiva de l'índex.

Tot i això, el vermell no ha desaparegut i ha tenyit valors com ara Viscofán, Grífols, Indra, FCC, Dia o IAG. En alguns casos com el d'Indra el motiu de la davallada ha estat la sortida del seu capital de la família Del Pino (vegeu breu superior). En el retrocés de Grífols, Dia o IAG, la presa de beneficis després de les alces acumulades en aquestes accions són la principal causa de les pèrdues. En aquests moments els inversors s'estan fixant en valors que havien quedat endarrerits en la carrera alcista i n'abandonen d'altres que havien tingut un comportament positiu en els moments crítics de la crisi del deute (com ara Dia o Grífols).

A falta de menys d'un trimestre per tancar l'any, l'Íbex 35 ha superat les previsions més optimistes dels experts en el començament d'exercici. Les travesses dels analistes situaven l'índex al voltant dels 9.000 punts, nivell que suposava una revaloració del 10% anual. Tanmateix, l'última embranzida situa l'índex molt per sobre d'aquesta previsió i els analistes han començat a elevar el nivell de tancament de l'Íbex 35 en el 2013 fins a situar-lo en els voltants dels 10.000 punts. Si es confirmés, el selectiu enregistraria un guany superior al 22% en un any, el doble del que estava previst.

El dilema dels inversors rau ara entre pujar a aquest tren en marxa o esperar fins que faci alguna parada tècnica en previsió d'una nova acceleració. Sigui com vulgui, en els mercats encara planen incerteses que poden donar més d'un ensurt als inversors en el curt termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.