Emprenedors

Intercanvi de divises sense anar al banc

L'alternativa de Kantox es consolida i ultima una nova ampliació de capital

Les empreses confien menys en els bancs i busquen pagar menys comissions

La idea de Kantox es va començar a gestar el 2010, quan Philippe Gelis i Antonio Rami van coincidir a Deloitte i es van adonar que hi havia una veta de mercat en l'intercanvi de divises, controlada quasi en exclusiva pels bancs, “que són poc transparents i cobren altes comissions”, explica Gelis. A través de la xarxa Seed Rocket els emprenedors van entrar en contacte amb Marek Fodor, un dels fundadors d'Atrápalo, que es va unir a l'equip inicial.

La plataforma d'intercanvi de divises va començar a funcionar el juny del 2011 i en aquests poc més de dos anys s'ha fet un lloc al mercat, tot i que Gelis reconeix que “implica que les empreses facin un canvi cultural important perquè aquí el pes del sector financer tradicional encara és molt fort”.

La crisi, però, els ha ajudat a atreure clients en un negoci en què fa una dècada haurien tingut molt difícil guanyar terreny. “Ara, en canvi, la confiança en els bancs ha caigut en picat i les empreses busquen més que mai alternatives que els permetin reduir despeses”. I aquest és un dels atractius que esgrimeix la plataforma d'intercanvi de divises, unes comissions reduïdes al voltant del 0,19% i que poden arribar al 0,09% per a grans clients. “Els bancs et cobren comissions molt més altes i, a més, ho fan de manera encoberta perquè no te les detallen, amb la qual cosa realment l'empresa no sap el que està pagant pel servei”, destaca Gelis. Tot i això els bancs encara controlen el 90% del mercat d'intercanvi de divises.

El funcionament de Kantox és senzill, les empreses es registren i especifiquen si volen comprar o vendre, quina divisa i quantitat i en quin moment, i a partir d'aquí la plataforma busca una contrapart per tancar l'operació d'intercanvi. Fins ara la més alta que han gestionat ha assolit els 2,5 milions de dòlars.

VISIÓ GLOBAL.

Kantox preveu tancar aquest 2013 amb un volum de transaccions al voltant dels 250 milions de dòlars i ja té una cartera de més de tres-cents clients. La majoria d'ells, prop del 50%, són empreses de l'àrea de Barcelona i Girona, però l'enfocament de l'empresa és global i, de fet, Kantox, tot i que té la seu operativa a Barcelona –a la incubadora de Barcelona Activa–, va fixar des del principi la matriu a Londres, “ciutat que concentra el 40% del mercat mundial de divises i on la regulació és molt més exhaustiva”, explica Gelis.

Amb tot, l'empresa ha fet transaccions amb empreses de més d'una desena de països –des de pimes fins a grans corporacions–, i, tot i que la llista de monedes intercanviades també és extensa -des del franc suís fins a la corona txeca o altres opcions més exòtiques com ara el baht tailandès-, Gelis reconeix que l'intercanvi euro-dòlar representa més del 90% de les operacions en què ha intervingut la plataforma.

Kantox té actualment una plantilla de vint persones, però el creixement de la firma ha deixat petit l'equip i Gelis confirma la incorporació de deu persones més abans de finals d'any i entre deu i vint persones més amb vista al 2014. “Volem fitxar perfils potents i en aquest sentit Barcelona és un punt a favor per captar talent”, apunta Gelis. La previsió de facturació per a aquest 2013 s'acostarà al milió i mig d'euros i els socis confien en un creixement exponencial de les vendes per als pròxims exercicis.

La companyia ultima també una nova ampliació de capital -ja en va tancar una el 2011, en què va aixecar 150.000 euros- que els permeti captar al voltant del milió d'euros i que els socis preveuen poder tenir tancada el mes que ve. “Això ens ha de donar més oxigen per seguir creixent i obrint mercats”, diu Gelis. Actualment Kantox té cinc socis: Antonio Rami, Marek Fodor, John Carvajal, Loran Descantor i el mateix Philippe Gelis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Intercanvi de divises sense anar al banc

Publicat a