Gran angular

Reciclar per donar més idees al mercat

Els premis del Disseny per al Reciclatge ofereixen noves oportunitats de negoci tot donant una segona vida als materials

La pols de pneumàtics usats es pot aprofitar per a compostos termoplàstics

La cultura del reciclatge dia rere dia abasta cada vegada més solucions per al mercat de béns i serveis, com han mostrat en la seva darrera edició els Premis Disseny per al Reciclatge, on diverses solucions poden conjuminar la reciclabilitat amb estratègies per a una millor mobilitat o un ús més intel·ligent de recursos com l'aigua, sense perdre la perspectiva de mercat.

En la categoria de productes, l'empresa de Rubí (Vallès Occidental) Edse Inventiva ha tornat a rebre un reconeixement a la seva bicicleta Urbike, tot un projecte d'ús compartit del vehicle que ha estat adoptat a diversos indrets d'Europa per muntar sistemes de mobilitat sostenible. A Urbike, fabricada amb components monomaterials, se li reconeixen les facilitats que ofereix per a la reparació i un manteniment senzill.

En l'apartat de productes, l'empresa d'ecodisseny Inèdit Innovació, de Cabrils (Maresme), ha demostrat al seu client, l'empresa de ganiveteria Arcos, que és possible lliurar al mercat un ganivet sota criteris de reducció de l'impacte ambiental. Aquest ganivet de la sèrie 900 incorpora materials reciclats i una tasca de desmaterialització.

El premi per a un nou material ha correspost a una de les firmes de referència en el disseny per al reciclatge, Zicla, que ha concebut, conjuntament amb Microeurope KFT, el Green Rubber, exemple de com es pot aprofitar la pols de cautxú de pneumàtics fora d'ús per a compostos termoplàstics, a través de la tecnologia del raig d'aigua.

El premi a l'estratègia ha correspost al sistema Aigua10 Beure, un projecte d'Empordaigua, firma de Riumors (Alt Empordà) que es dedica a concebre solucions per a les diverses fases del cicle de l'aigua. Aigua 10 Beure és un model per purificar l'aigua de l'aixeta mitjançant una tecnologia de membranes. En aquesta solució el jurat ha volgut destacar que contribueix a la prevenció dels residus d'envasos en el sector de begudes. Hom també destaca que està acompanyat d'una bona estratègia de comunicació.

El jurat també ha atorgat mencions especials. En el capítol de productes, l'empresa de mobiliari urbà de Gandesa (Terra Alta), amb disseny de Nutcreatives, ha estat distingida per la sèrie de mobiliari urbà Aalb, que a banda de la bona resolució del seu disseny, incorpora material reciclat postconsum. La sabatera Ernesto Segarra vol que el concepte compostable, el retorn del material al cicle biològic, s'associï al calçat, i per això ha llançat al mercat les seves Snipe-100% Compostable, amb disseny de Franquiz Comercial 21. Grassoler Sofàs de Cerdanyola del Vallès s'ha fet creditora de l'esment del jurat per la seva Butaca Boost, dissenyada per Jordi Millà, que també té com a atributs principals que facilita el reciclatge i el manteniment.

En l'àrea de projectes, el jurat ha assenyalat l'interès de la iniciativa Furnfinder, en què les noves tecnologies s'empren per crear un aplicació de geolocalització de mobles usats, i allargar-ne la vida útil. En el camp de l'estratègia, Greening Books, que tiren endavant el Leitat, l'editorial El Tinter i Simpple, mereix reconeixement per l'impuls que dóna a la millora dels hàbits ambientals del sector de l'edició. Infinitloop és una iniciativa social que consisteix en un embolcall de regal reutilitzable, que duu una aplicació que permet seguir la pista dels qui anteriorment han tingut en les seves mans aquest infinitloop.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.