Gran angular

Inspirant el talent de joves a l'atur

Fa dos anys l'Eugenia Gargallo i la seva parella es van començar a plantejar la idea d'emprendre i des d'un inici van tenir clar que seria “per fer alguna cosa que aportés valor a la societat”. Provinent del màrqueting i després d'una aturada forçada per ser mare, l'Eugenia es va plantar a sessions d'emprenedoria i de seguida va notar que allà hi havia alguna cosa que no quadrava. “Un milió de joves aturats, però no en veia cap en aquelles jornades; com podia ser?”

Aquella pregunta es va convertir en l'embrió d'Inspira-t.org, un ambiciós projecte amb què es van proposar un objectiu tan important com complicat: fer aflorar el talent i la confiança en si mateixos de joves a l'atur i aconseguir, per què no?, que s'atreveixin a tirar endavant els seus propis projectes. “Tenim un milió de joves a l'atur, un milió de talents malgastats”, destaca Gargallo. I el que els proposa Inspira-t.org és fer un gir radical, “que deixin de tirar currículums sense més per començar a fer alguna cosa per si mateixos”.

Inspira-t.org va començar fa uns mesos amb un grup pilot de deu joves d'entre 17 i 21 anys del districte de Nou Barris de Barcelona. “La majoria no han acabat ni l'ESO i han tingut feines poc qualificades, però tot i així són joves amb molt de talent que poden arribar a fer moltes coses.” El problema, explica Gargallo, és que són joves que han quedat fora del radar de les administracions, “i que parteixen d'un nivell baix d'autoconfiança, i al principi quan els parlaves d'emprendre de seguida et deien que allò no era per a ells”.

Per això el primer que proposa Inspira-t.org és “escoltar aquest jovent; ja ha quedat prou demostrat que criticant-los no s'aconsegueix res”. Escoltar-los i fer-los protagonistes. “Res de joves aturats; nosaltres els vam donar des del principi una targeta on posa que són project managers”. I a partir d'aquí inspirar-los.

Per a això l'equip d'Inspira-t.org organitza trobades entre els joves i emprenedors i visites a projectes que amb poca inversió han sortit endavant en l'entorn de crisi, i alhora els proposa reptes com ara l'organització d'una desfilada benèfica que es va fer fa poques setmanes i que va aconseguir captar prop de 600 euros entre els comerços i les entitats del barri per a l'institut d'oncologia de l'hospital Vall d'Hebron. “L'important no és la quantitat de diners que van ser capaços de captar, sinó que per primera vegada en molts casos es van comprometre amb un projecte des de zero i el van saber desenvolupar”, diu Gargallo. Aquestes iniciatives també han servit, explica, “per aflorar altres aptituds com ara el lideratge o la gestió d'equips” o fins i tot per aconseguir metes molt més bàsiques. “Vam anar a visitar un projecte a Gràcia i ens vam adonar que molts d'aquests joves no havien sortit mai del seu barri”, explica.

ESCALAR LA INICIATIVA.

Després d'aquesta primera experiència pilot, l'equip d'Inspira-t.org (format per l'Eugenia Gargallo, l'Steven Dunne, la Tania de la Paz, la Rosa Banchilleria i la Laura García) vol escalar el projecte per poder obrir nous capítols per barris així com arribar també als universitaris. “Aquests tenen més formació, sí, però estan igual de desorientats en la recerca de feina.” A més, Gargallo i el seu equip treballen per aconseguir mentors i finançament en el sector privat per donar una empenta al projecte. “Nosaltres creiem que no podem esperar que el govern ho solucioni tot, la iniciativa ha de venir de la societat”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.