Empreses

Detervic fa una aliança d'empreses amb la canadenca Pharmax Limited

La farmacèutica, amb seu a Ontario, produirà el Biofinder, una novetat mundial patentada l'any passat

Produeix prop de 180.000 quilos mensuals de productes d'higiene
Té delegacions comercials a les Illes Balears, Illes Canàries, Galícia i el País Valencià

Aquest mes de novembre, la farmacèutica Pharmax Limited, amb seu a Mississauga (Ontario, Canadà), començarà a fabricar diversos productes enzimàtics de l'empresa vigatana Detervic, entre els quals hi ha el sorprenent Biofinder, patentat a tot el món el 2012 i especialitzat en la detecció de biofilms (agrupacions de microorganismes) adherits en tot tipus de superfícies. La fabricació de Biofinder al Canadà és possible gràcies a l'aliança d'empreses que han signat recentment Detervic a través d'Itram Higiene, la societat del grup Detervic especialitzada en higiene per a la indústria alimentària.

Pharmax Limited (1972), orientada a productes líquids de desinfecció i a recerca en biofilms, hi posarà la unitat productiva i el personal, i Itram Higiene (2006) la formulació del Biofinder, un producte pensat per a ús industrial i de color ataronjat que, en contacte amb els microorganismes d'una superfície contaminada, en qüestió de 30 segons té una reacció efervescent blanquinosa. Aquest producte, que el grup Detervic fabrica des de la tardor del 2012, és el primer d'aquestes característiques que hi ha al mercat. “Hi ha altra gent que ha volgut treure productes similars, però d'aquest hem estat els primers”, comenta Josep Lluís Martínez, gerent de Detervic.

Del Biofinder se'n va començar a parlar a finals de l'any passat en revistes especialitzades de tot el món i així va ser com la farmacèutica canadenca es va interessar per aquest producte, desenvolupat conjuntament amb la UAB i l'IRTA, entre altres centres tecnològics. Un cop tancat l'acord, ara vindrà la producció i la venda. “D'entrada no hem fet cap previsió, però el que sí que està clar és que la fabricació del Canadà serà per vendre-ho al Canadà i als EUA, on costa molt introduir nous productes”, diu Martínez.

La producció del Biofinder al Canadà es farà en paral·lel a la de Vic, des d'on s'han enviat diverses mostres i ja s'han fet una dotzena de primers (o segons, en alguns casos) enviaments arreu del món, des de l'Argentina i el Brasil fins a Qatar o l'Índia. D'altra banda, multinacionals com ara Procter&Gamble o Benkiser, entre d'altres, ja s'han mostrat interessades a comprar la patent per fabricar aquest producte amb l'objectiu de vendre'l per a ús domèstic. “És molt bon senyal, però ara per ara s'està parlant, perquè són temes que s'han d'estudiar bé des del punt de vista legal, i encara més quan es tracta d'empreses tan grans”, diu el gerent.

Per al sector industrial.

L'operació signada amb Pharmax Limited serà un dels factors que contribuirà a augmentar la facturació del grup Detervic pel 2014 –“un 3% o un 4%”, segons càlculs del gerent–, que ara és de 3 milions d'euros, un d'aquests, aproximadament, aportat per Itram Higiene. Aquesta empresa té la fabricació i els magatzems a les mateixes instal·lacions de Detervic –uns 4.500 m²–, on fins a finals de l'any passat també hi produïa una altra empresa del grup, Rosbud, especialitzada en sòlids per al rentat de roba, i que es va acabar extingint.

Detervic en aquest moment comercialitza unes 300 referències, totes amb la marca Instaquim, i produeix prop de 180.000 quilos mensuals de productes d'higiene, un 70% dels quals són en líquid i un 30%, en sòlid. Tot i que el sector fort de Detervic és la línia de cuines, la seva gamma de productes químics per a la neteja és molt variada, va des de detergents (rentadora, rentaplats...) i desengreixants fins a netejavidres o ambientadors passant per gels per rentar-se les mans. Les seves solucions, però, van dirigides únicament a la indústria i a col·lectivitats, les quals representen un 40% de la seva clientela. La indústria alimentària (escorxadors i càrnies, sobretot), però, també té un pes important i suposa un 50% de les vendes. El 10% restant es reparteix entre sectors diversos, com ara l'automoció.

A casa i a fora.

En aquest moment, Detervic ven un 20% o un 25% a Catalunya, un 55% o 60% a la resta de l'Estat espanyol i la resta és exportació, focalitzada principalment a Portugal (Madeira), Cap Verd, sud de França i nord d'Àfrica (Marroc, Tunísia). Les possibilitats d'explorar el continent americà o asiàtic estan en fase d'estudi. Martínez, té clar que cal “buscar nous mercats per compensar un mercat interior aturat, però per exportar primer s'ha de sembrar, i exportar vol dir temps i diners”.

Detervic disposa de distribució pròpia i té una xarxa de distribuïdors (clients seus). A França, Angola i les Seychelles vénen a un importador i a les Illes Balears, les Illes Canàries, Galícia i el País Valencià tenen delegacions comercials, “delegacions en societat amb les persones que ho porten”, diu el gerent de Detervic, avui amb 15 treballadors.

El 1990, un grup de persones amb experiència en el camp de la neteja industrial va fundar una empresa comercial distribuïdora que es deia Instaquim. Dos anys més tard, i amb l'objectiu de fabricar producte propi (amb la marca Instaquim), va néixer Detervic, grup al qual avui també pertany l'empresa Itram Higiene.
Facturació
3 M€
Treballadors
15
Any de fundació
1990
diversificar

Una sala blanca per ampliar l'oferta

Coincidint amb l'inici de la crisi, l'any 2008 Detervic va invertir més de 300.000 euros a fer una sala blanca de producció i a automatitzar tota la planta per produir més amb el personal més ben distribuït. “Vam ser dels primers a tenir una sala blanca, on tant podem fer productes hospitalaris com cosmètics”, comenta Martínez. La intenció és diversificar l'oferta per guanyar mercat, “però sense marxar gaire del que ens és propi”. En el camp de la cosmètica, Detervic fa, per exemple, llet corporal o xampú per a residències geriàtriques i, en el cas dels hospitals, els productes van des de gel de mans desinfectant fins a productes aptes per a netejar sales d'operacions.

Detervic, que participa en un projecte europeu de tecnologia enzimàtica per a la indústria làctia, ha rebut una subvenció del subprograma Torres Quevedo del Ministeri d'Economia i Competitivitat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detervic fa una aliança d'empreses amb la canadenca Pharmax Limited

Publicat a