Gran angular

Mort a la despesa: enterraments més barats i pagats a terminis

Les empreses del sector aposten per serveis innovadors i diferenciadors, però el principal operador del mercat detecta una predilecció per l'austeritat

Mémora diu que el nombre de sepelis barats ha crescut un 14%
Testamenta no competeix en preu però sí en comoditat

Per perpetuar un record, hi ha solucions més barates que els 82.600 euros que el Congrés dels Diputats va pagar a un pintor pel retrat de José Bono. Si es tracta de tenir presència en la posteritat, l'empresa Funeral Products ha dissenyat una urna mortuòria que, per 1.000 euros, integra un projector capaç d'irradiar sobre una paret la silueta de la persona finada. L'invent es va presentar a Funermostra, la fira biennal que se celebra a València i on llueixen les novetats del mercat mortuori.

I és que són diversos els negocis nascuts al voltant de la mort. A l'Estat espanyol cada any traspassen entre 360.000 i 380.000 persones (unes 59.900 a Catalunya), cosa que gira 900 milions d'euros.

L'actriu Elizabeth Taylor va ser enterrada en un fèretre curosament decorat i valorat en 11.000 euros, però, de fet, no és complicat ni tan car decorar a gust de cadascú el que ha de ser el lloc on passar l'eternitat. Serveis Funeraris Àltima ofereix la possibilitat de decorar el taüt amb tonalitats, dibuixos o motius que tinguin a veure amb les aficions i predileccions que tenia el difunt. Tan senzill com enganxar uns vinils sobre la caixa per tenir repòs etern embolcallat amb els colors de, per exemple, l'equip de futbol preferit.

més oferta.

El sector innova amb un reguitzell de productes que van molt més enllà de les corones de flors i les fotos de carnet emmarcades sobre la pedra del nínxol. Ara la novetat són codis QR enganxats sobre la làpida i que, un cop retratats amb el telèfon mòbil, remeten a imatges i passatges de la vida del difunt. També busquen fer-se forat els taüts de cartró reciclable (més econòmics i més biodegradables) i han aparegut noves variants al tradicional cotxe fúnebre: carruatges d'època (proposta que ofereix Cementiris de Barcelona), cotxes elèctrics (menys sorollosos i menys contaminants) i rutilants motocicletes Harley Davidson que traginen el fèretre en un sidecar.

Però també aquí el cinturó s'estreny. Grup Mémora (principal operador a Catalunya i líder a l'Estat espanyol i Portugal amb una facturació de 168 milions) ha detectat un repunt de la demanda de funerals més econòmics. El vicepresident de Mémora, Eduard Vidal, xifra d'entre 3.200 i 3.300 euros el cost mitjà d'un sepeli i destaca que el nombre d'enterraments barats –els que costen 2.000 euros o menys– ha crescut el 2013 un 14%.

Juntament amb una contenció en la despesa d'elements complementaris –bàsicament flors, marbres i records–, s'han reduït “els trasllats per carretera que es feien dins d'Espanya” i, paral·lelament, hi ha més donacions de cadàvers a la ciència.

També ha anat augmentant el nombre de famílies que decideixen abonar l'import a terminis. Mémora ofereix la possibilitat de pagament a dotze mesos sense interessos i diu que aquest servei ja representa el 4% de tots els serveis a particulars. També pugen un 11% (aquest any s'arribarà fins als 570) els anomenats “serveis funeraris de beneficència”, que el grup realitza en el marc del seu programa de responsabilitat social corporativa. L'empresa diu que aquest servei sense cost o a cost reduït es reserva per a famílies que no disposen de recursos.

En el sector funerari, no totes les activitats que estan en puixança tenen com a principal atractiu un preu més econòmic. És el cas de Testamenta, el servei desenvolupat per tres emprenedors catalans i que permet fer testament per internet. Carles Argemí, consultor en màrqueting, n'és el director general i explica que, des d'un preu que fluctua entre els 70 i els 95 euros, una persona pot enllestir el seu testament en un temps rècord. I quan parla de rècord ho diu amb dades a la mà: “Fa poc ens va contactar una persona que estava a punt de marxar de viatge a l'Àfrica, a un país que considerava perillós, i abans d'anar a l'aeroport va voler fer testament. En 36 minuts ho va tenir arreglat.” Argemí admet que acudir a un notari per la via convencional “té un cost de 50 euros, però no dóna la facilitat de Testamenta, que et deixa fer el testament des de casa”.

Des que el client contacta amb Testamenta, s'inicia un procés d'assessorament en què intervé un advocat (via correu electrònic resol possibles dubtes del testador) i, llavors, s'esbrina quina disponibilitat té la persona que vol fer el testament. La lectura i la signatura s'han de formalitzar presencialment en una notaria però Testamenta ja s'encarrega de buscar-ne una a prop d'on sigui el client: “Hi arriba i en cosa de minuts i sense esperes, el tema queda resolt.”

Els productors de flor denuncien que l'IVA els panseix el negoci

M

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha denunciat la difícil situació en què es troba el sector català de la planta i la flor. Des que el setembre de l'any passat el tipus impositiu de l'IVA es va disparar a l'alça, la situació “ha esdevingut insostenible per al sector de planta viva”. La FCAC destaca la dificultat de mantenir la viabilitat d'uns negocis que van trobar-se amb un augment de l'IVA del 8% al 21%.

El responsable de planta viva de la federació, Ferran Sabater, expressa la “preocupació perquè aquest augment d'un 13% en l'IVA està penalitzant, encara més, un sector que ja és dels més afectats per la crisi econòmica a conseqüència del descens de consum privat i públic”.

Ferran Sabater explica: “Les cooperatives i els productors no podem assumir aquest increment desmesurat”, i reclama que es dugui a terme una modificació de la normativa. La intenció és forçar l'adequació a països de l'entorn on, segons assegura la FCAC, “es manté un impost reduït” i, en cap cas, regeix un 21% d'IVA com passa a l'Estat espanyol. A tall d'exemple, es posen els casos d'Alemanya (on s'aplica un 7%), Bèlgica i Holanda (un 6%) i Itàlia, on no se supera el 10%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.