ecolasetmana

Riure amb una dent corcada

L'economia catalana creix per primer cop en 27 mesos, però no acaba d'espolsar-se els símptomes de mala salut de ferro.

El conseller diu que no sap com pretén ajustar els comptes públics la comunitat madrilenya, però que és “curiós” que el govern d'aquesta autonomia “es queixi que li falten diners i alhora abaixi impostos”

Si fem cas al conte, la cigala es pren la vida com un ball i un riure perpetu i, en canvi, la formiga és austera, moderada i persistent en el treball. Opta per la contenció i s'autoconvenç dient-se que, així, farà una mica de racó per suportar el llarg i fred hivern. Ni que sigui a passos molt petits, la formiga va fent créixer el piló.

Abandonat per sempre el somni de poder ser cigala, l'economia catalana es resigna a ser formiga: un 0,1% és el creixement que ha experimentat el producte interior brut català (PIB) durant el tercer trimestre del 2013. Recupera, per primer cop en els darrers nou trimestres, el creixement positiu. Creixement ínfim, però creixement. Ho explicava la conselleria d'Economia: “Tot i que es tracta d'un avanç moderat, és un pas endavant que dóna continuïtat a la millora dels dos trimestres precedents i s'inscriu en el context de recuperació moderada del conjunt de l'economia europea.”

Malgrat tot, la caiguda interanual del PIB del tercer trimestre (en comparació amb el 2012) és del 0,6% i encara és més fonda segons la Cambra de Comerç de Barcelona. Miquel Valls, president de la Cambra, parla d'una caiguda interanual del 0,8% i, malgrat que preveu creixement pel 2014 (+0,4%), el veu més moderat del que marca la conselleria (+0,9%).

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que Catalunya no seguirà l'exemple de la Comunitat de Madrid, que ha anunciat una baixada de diferents impostos, com ara l'IRPF, perquè la Generalitat perdria entre 1.000 i 2.000 milions d'ingressos fiscals. El conseller diu que no sap com pretén ajustar els comptes públics la comunitat madrilenya, però que és “curiós” que el govern d'aquesta autonomia “es queixi que li falten diners i alhora abaixi impostos”.

Per la seva part, la secretària d'estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás, ha revelat que el dèficit públic de Catalunya va arribar a l'1,06% del PIB en els vuit primers mesos. També ha precisat que el dèficit públic de l'Estat en termes de comptabilitat nacional va assolir a l'agost el 5,07% del PIB (el dèficit de l'Estat va arribar al 3,58% del PIB).

L'IPC cau per primera vegada en quatre anys. La culpa, la té la feble demanda del consum, que desencadena una tendència de preus a la baixa. Tot i tenir aspecte de benefici per a la butxaca del consumidor, a mitjà termini té efectes perversos. Es considera que s'entra en deflació quan hi ha una caiguda generalitzada i prolongada de preus que pot derivar en caiguda de marges empresarials i destrucció de llocs de treball. El ministre Luis de Guindos ha corregut a dir que no hi ha risc de deflació i que és una “anomalia transitòria”.

Els farmacèutics han insinuat que els ciutadans es podrien haver de fer càrrec del 100% del cost dels medicaments mentre continuïn els impagaments de la Generalitat. El govern els ha comunicat que no cobraran res del que es deuen fins a finals d'any.

També aquesta setmana, en la seva compareixença davant la comissió del Parlament, Arcadi Calzada no es va fer cap retret per la seva gestió a Caixa Girona. Va sostenir que la venda d'obres d'art de la seva galeria era una “tradició” instaurada abans que fos president de l'entitat.

Mentre continuen les tensions a Panrico, Cacaolat supera expectatives i preveu tancar l'any facturant 45 milions d'euros. El grup Abertis guanya 536 milions en els nou primers mesos de l'any, una baixada del 46% del seu benefici.

Forbes ha fet pública la seva llista. Catalunya té 25 fortunes entre les top 100 de la llista a l'Estat. Al capdavant: Isak Andic, de Mango.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.