Opinió

‘Crowdfunding', la solució?

Les iniciatives emprenedores que han decidit quedar-se al país creixen de forma espectacular, només cal mirar el nombre d'actes diaris arreu del país
Aquest nou ecosistema emprenedor és una esperança per al creixement econòmic, ja que es creen nous llocs de feina i projectes innovadors i creatius

Estem vivint una època apassionant des del punt de vista de les il·lusions i ganes d'emprendre, crear, innovar en productes i serveis, noves maneres de treballar...

Cada cop més persones opten per canviar de rumb la seva vida obligats per la situació econòmica o bé perquè han vist que hi ha una alternativa millor a ser assalariat o funcionari i que els fa més feliços.

Les iniciatives emprenedores que han decidit quedar-se al país estan creixent de forma espectacular, només cal mirar el nombre d'esdeveniments diaris a les diferents demarcacions del nostre país. Des de concursos de plans de negocis, hackatons (equips multidisciplinaris que treballen de forma col·laborativa per resoldre un problema empresarial o social) a demo days (fira de presentació de projectes empresarials), fòrums d'inversions, formacions per a emprenedors, conferències, tallers… quelcom estem canviant entre tots. Estem creant una nova cultura emprenedora que arrisca, que no té por de la incertesa, que persegueix una il·lusió, un somni… Aquest nou ecosistema emprenedor és una esperança per al creixement econòmic ja que per una banda es creen nous llocs de feina (autoempleats, la majoria), es creen projectes innovadors i creatius, la gent es torna a formar en emprenedoria i inversió i som un pol d'atracció de talent internacional. Tots aquests ingredients són bàsics per créixer amb actitud positiva i convertir-nos en una societat més feliç.

NOVA CULTURA EMPRENEDORA.

Aquesta nova cultura emprenedora està arribant a les administracions públiques, que aquest cop sí que han entès el seu paper de facilitador i catalitzador dels intercanvis en l'ecosistema com està fent Barcelona Activa, Acció o universitats públiques, i també a les escoles, embrió de la nostra societat del futur proper. No en som conscients encara, però la generació que està fent l'ESO actualment sap anglès amb nivell i l'emprenedoria comença a ser la seva cultura, estudiaran a la universitat, tenen assumida la globalització del món, viatja més i la tecnologia és quasi un adquirit... tindrem una generació molt potent en 5 o 7 anys. No puc oblidar els universitaris que cursen els seus estudis actualment que també estan molt ben preparats i estan interioritzant aquesta cultura emprenedora.

Amb aquests elements que s'estan coent, podem estar segurs que d'aquesta crisi en sortirem reforçats.

El meu optimisme reforçat topa amb la realitat... la realitat financera, malauradament. Ens trobem per un costat una allau d'iniciatives emprenedores a finançar i per un altre, els proveïdors d'un sector financer més tradicional com la banca, que no s'està adaptant a la situació. La seva manca d'adaptació ve donada per no entendre el que vol el seu client en la situació actual i segueix avaluant els projectes amb els mateixos mètodes d'anàlisi de riscos que en el passat. Conseqüència, no hi ha crèdit per a l'emprenedoria naixent ni tampoc per a les empreses amb certa trajectòria històrica. Per tant ens trobem amb un col·lapse financer considerable on uns volen néixer i no els deixen i altres volen créixer i tampoc no els deixen, per falta de combustible empresarial imprescindible com són els diners.

Davant d'aquesta situació i responent a la necessitat real del mercat, neixen noves opcions de finançament com el finançament col·lectiu (crowdfunding) que es defineix com una nova opció de finançament que s'articula en una plataforma d'internet on emprenedors o empresaris amb necessitat de capital publiquen el seu projecte i gràcies a la potència viral de les xarxes socials donen a conèixer el seu projecte i capten capital d'inversors, donants o mecenes a canvi d'una recompensa en forma de producte, experiències o serveis. S'estableix, per tant, una relació més directa i estreta entre els que donen suport al projecte i l'emprenedor. Aquesta fórmula de finançament, exportada dels Estats Units, ha entrat amb força al nostre país i esdevé en part solució a les necessitats reals de finançament de l'ecosistema emprenedor i empresarial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.