Gran angular

Telèfons mòbils que prenen el sol

Amb el mòbil, vivim hiperconnectats, i això també vol dir que vivim al caire de quedar-nos fora de l'entrellat de comunicacions, si ens falta el fluid elèctric. La necessitat de càrrega d'un dispositiu mòbil es pot esdevenir en qualsevol lloc i situació, com ara un campus universitari, indret que ha triat Green Solution per introduir a Europa el seu ecocarregador, que permet la càrrega simultània de quatre telèfons mòbils, gratuïtament i amb un recurs energètic renovable, el sol.

Marc Carrillo, amb Andreu Rivadulla i Joan Marc Cavriotto, s'ha encarregat que la idea de l'ecocarregador, de l'empresa xilena Green Solution, hagi travessat l'Atlàntic, amb la intenció de replicar el fenomen: “A Xile, l'ecocarregador està molt estès a universitats, parcs d'atraccions, recintes firals, estacions d'esquí, platges... i en la celebració d'esdeveniments.” Carrillo, Rivadilla i Cavriotto han fundat una filial de la matriu xilena a Catalunya i, a banda de la instal·lació dels dispositius, s'encarreguen del seu manteniment i de l'acció comercial. Es va triar el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), centre que posseeix el seu propi programa d'accions en favor de la sostenibilitat, perquè, tal com diu Carrillo, “els estudiants configuren un sector d'usuaris prou concentrat i massiu, perfecte per fer-hi una prova pilot”.

La innovació de l'ecocarregador de Green Solution la trobem en el seu emplaçament, a l'exterior, i en el fet que és de franc, a banda de participar en l'explotació d'un recurs infinitament renovable com ho és el sol. En el model de negoci, un patrocinador que fa servir l'estructura per anunciar-se és el que genera ingressos. A l'Amèrica Llatina, a estats com ara Xile, Mèxic i el Brasil, hi podem trobar com a patrocinadors grans noms de la telefonia, com ara LG i Telefónica, però Marc Carrillo creu que el ventall es pot obrir: “En el cas d'una universitat, per exemple, perfectament es pot anunciar a l'ecocarregador una franquícia de gimnasos o una acadèmia de repàs.”

ESTACIÓ D'ESQUÍ.

Els representants de Green Solution ja han engegat l'estratègia d'escampar l'ecocarregador, i ja han arribat a un acord amb l'estació d'esquí Grandvalira, d'Andorra, alhora que estan en converses amb altres universitats i amb organitzadors d'esdeveniments. Tal com anuncia Marc Carrillo, el pla establert és acabar el 2013 amb quinze ecocarregadors. També tenen grans esperances en l'acceptació que pugui tenir aquest servei a les platges, on millor es manifesta el seu caràcter d'auxili en cas d'emergència: “Quan la bateria comenci a fer figa, l'usuari es pot estar una mitja horeta carregant i guanyar autonomia si més no per passar el dia.” Així mateix, l'ecocarregador també es pot transformar en una eina de seguretat, i ser present en àrees sensibles en què, si hi ha una caiguda de la xarxa elèctrica, i sigui imprescindible la comunicació per dispositiu mòbil, pugui exercir també la funció d'eina auxiliar.

LLOGUER, COMPLEMENT.

Sobre quina serà l'evolució futura del negoci, Marc Carrillo té bastant clar que el gruix de la facturació ha de procedir dels ecocarregadors fixos, mentre que l'ecocarregador flash, un servei de lloguer, que pot ser un servei afegit a tota mena d'esdeveniments, tindrà un paper més complementari. Els socis catalans de Green Solution tenen l'aspiració que en el termini de cinc anys puguin haver estès el seu mercat per tot Europa, amb Barcelona com a centre neuràlgic del negoci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.