Gran angular

Els empresaris critiquen la pressió fiscal dels comptes catalans per al 2014

Les patronals també mostren els seus dubtes respecte a l'èxit de vendre patrimoni i privatitzar i lamenten que no s'aposti més per mesures de reactivació econòmica

A Catalunya els impostos ja són més alts que a les altres comunitats
Una pressió fiscal elevada no afavoreix la reactivació
Els empresaris fa anys que demanem una rebaixa fiscal

“Després de quatre anys de descens pronunciat de la despesa pública dels departaments, un 22%, una xifra que impressiona, hem arribat al límit.” Amb aquesta frase començava la presentació dels comptes per al 2014 que el govern català ha portat al Parlament el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. La Generalitat no vol ni pot -difícilment ERC ho acceptaria i el cost polític seria massa elevat- assumir un nou pressupost de retallades i el bloqueig del govern de Rajoy a flexibilitzar l'objectiu de dèficit -marcat en l'1% del PIB per a l'any que ve- deixen un marge més aviat escàs, repeteixen des de la Generalitat.

En aquest context la fórmula per quadrar els números que ha posat sobre la taula el govern català és la d'incrementar els ingressos per tres vies: nous impostos, la venda d'actius i les privatitzacions. En el capítol fiscal l'executiu de Mas tornarà a comptar amb els ingressos provinents de l'impost de successions, però també de la introducció d'una trentena de noves taxes.

L'augment de la pressió fiscal -que molts consideren el cost que ha hagut de pagar el govern de CiU per assegurar-se el suport d'Esquerra- no ha agradat gens a les associacions empresarials. Les patronals fa temps que reclamen una rebaixa d'aquesta pressió i que alerten dels efectes que Catalunya guanyi de molt la cursa fiscal respecte a d'altres territoris de l'Estat. El president de la Cecot, Antoni Abad, remarca en aquest sentit que una major pressió fiscal serà contraproduent pel que fa a la recuperació econòmica “i a motivar el consum en general”.

També la Cambra de Comerç de Barcelona i Pimec s'han mostrat contraris a l'estratègia d'incrementar els ingressos per la via de nous impostos. La institució que presideix Miquel Valls estima que des del 2012 la Generalitat ha apujat pràcticament tots els impostos cedits a més de crear-ne de propis i calcula en 1.038 milions d'euros l'impacte d'aquest increment de la pressió fiscal sobre la base del que recullen els pressupostos del 2012 i els del 2014, el que equivaldria a una ràtio de 138 euros per habitant.

El govern de Mas, que va arribar a la Generalitat amb el famós eslògan de voler ser un executiu business friendly, no se sent còmode amb la papereta d'anar inventant noves taxes i molt menys quan altres comunitats com Madrid piquen l'ullet al sector empresarial liderant el discurs de la rebaixa fiscal. “No participem de la necessitat d'apujar els imports, i més si ens adonem que a Catalunya són, en termes relatius, més alts que en d'altres comunitats autònomes”, destaca el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà. La diferència amb Madrid, explica Mas- Colell, ve de l'elevada motxilla de deute que arrossega la Generalitat i que suposa prop de 2.000 milions d'euros en pagament d'interessos a l'any, el doble del que paga Madrid. “Si nosaltres féssim exactament com ells ens representaria comptar amb 1.500 milions d'euros menys d'ingressos”, afirma Mas-Colell.

Però no només la pressió fiscal ha aixecat crítiques. Les patronals també mostren les seves reserves respecte a l'estratègia de vendre patrimoni -per la qual la Generalitat preveu ingressar fins a 864 milions d'euros l'any que ve- i les privatitzacions via concessions que haurien de reportar 1.454 milions d'euros.“Despatrimonialitzar l'administració catalana tampoc ens sembla desitjable”, destaca el president de la Cecot. En el cas de les concessions la pega ve sobretot dels càlculs que ha plantejat el govern català en el projecte de pressupostos i que per al president de la Pimec, Josep González, resulta “una fita difícil si es té en compte el que ja s'ha obtingut per aquesta via en els darrers anys”. I això sense tenir en compte els problemes judicials que han obert alguns processos d'adjudicació com el d'Aigües Ter- Llobregat.

futur complicat.

Per a la Cambra de Barcelona, el càlcul que fan els comptes respecte a la venda d'actius és senzillament “voluntarista”. Però a més el problema de carregar en la venda d'actius l'increment dels ingressos és que es tracta d'una mesura extraordinària i amb data de caducitat -perquè evidentment els actius susceptibles de vendre's no són infinits- i per tant acaben traslladant el problema. Segons la Cambra de Barcelona, aquest caràcter extraordinari farà que el 2015 el govern estigui obligat a un ajustament addicional en la despesa equivalent als 2.300 milions d'euros que es preveuen d'ingrés per la venda d'actius “si la millora de l'economia o l'entrada en vigor d'un nou model de finançament no ho compensa”.

A pesar d'aquestes crítiques, les patronals es mostren comprensives amb les dificultats del govern català per quadrar els números. Els ingressos via model de finançament no paren de caure -per a 2014 s'esperen uns 500 milions d'euros menys- i el govern de Rajoy també ho posa difícil tancant la porta a la flexibilització de l'objectiu de dèficit o no pagant els 1.700 milions d'euros addicionals que la Generalitat va demanar del Fons de Liquiditat Autonòmic i que “no vindran”, assegurava aquest dimarts el conseller Mas- Colell.

Però més enllà de les complicacions objectives, les patronals també han llançat un missatge clar al govern català que encara no es veuen amb prou forces les mesures per reactivar l'activitat econòmica. La despesa per a indústria o internacionalització -el pressupost d'ACC1Ó ha caigut prop d'un 70% des del 2012-, recorden, no està a l'altura de les necessitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.