ecolasetmana

Brots verds molt verds

El creixement del PIB de la zona euro va ser pràcticament pla el darrer trimestre i es va evidenciar així que encara és aviat per parlar de recuperació econòmica.

Que encara és massa aviat per cantar victòria ja ho deia fa uns quants dies el BCE amb una baixada de tipus històrica, i ara Brussel·les es mostra obertament desencantada amb la política d'austeritat marcada per Merkel

Segons les dades provisionals d'Eurostat, el PIB a la zona euro va créixer un 0,1% el tercer trimestre de l'any, un augment força més modest que el 0,3% anotat el trimestre anterior i prou tímid per posar en dubte que la recuperació econòmica ja sigui un fet.

La debilitat de les locomotores europees pesen molt i, si bé l'Alemanya de Merkel va tancar el trimestre en positiu (0,3%), va recular considerablement respecte al trimestre anterior (0,7%), mentre que França viu el seu propi viacrucis amb una caiguda del 0,1%.

Que encara és massa aviat per cantar victòria ja ho deia fa uns quants dies el BCE amb una baixada de tipus històrica, i ara Brussel·les es mostra obertament desencantada amb la política d'austeritat marcada per Merkel i els seus resultats. L'alumne privilegiat ha estat el destinatari de la darrera estirada d'orelles de la Comissió presidida per Barroso, perquè tanta austeritat està frenant la demanda alemanya, i si Alemanya no compra Europa no ven.

Aquesta setmana Brussel·les també ha estat actualitat perquè, després de 41.300 milions d'euros i unes quantes fallides i reestructuracions, l'Eurogrup ha donat finalment per tancat el rescat al sistema bancari espanyol. Això, però, a les pimes no els diu gaire perquè avui, igual que al començament de la crisi, aconseguir crèdit és gairebé una missió impossible.

Amb tot, i abans de conèixer les dades d'Eurostat, el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha aprofitat el seu pas pel Cercle d'Economia per explicar que la recuperació està en marxa, tot i que “exigirà perseverança”.

Aquesta setmana l'INE també confirmava que l'IPC va registrar un creixement interanual negatiu a l'octubre (-0,1%), malgrat que el consens dels experts avancen que l'evolució tornarà a ser positiva al novembre i s'allunyarà així el risc de deflació.

I, mentre les farmàcies esperen poder posar el comptador a zero amb l'administració, el govern de Rajoy ha reconegut per fi la compensació pels fons extres del fons de liquiditat autonòmica (FLA) consumits basant-se en l'augment del sostre de dèficit a l'1,58%. La Generalitat no ha aconseguit cap compromís quant a la data de cobrament –tot i que hauria de ser a tot estirar a principi del 2014–, però sembla que els 1.700 milions que el conseller Mas-Colell deia que no esperava finalment arribaran. Primer resultat de l'apropament entre els executius de Rajoy i Mas?

En matèria empresarial aquesta setmana han destacat la compra de Grífols d'una part de la divisió de diagnòstics de Novartis per 1.675 milions d'euros, així com l'operació tancada per La Caixa per col·locar entre inversors institucionals un 8,63% de la seva participació a Caixa Bank, amb la qual cosa ha captat 1.650 milions d'euros (ara la seva participació es queda en el 55,72%).

També han destacat les operacions de refinançament i reestructuració del deute de Planeta (1.100 milions) i d'El Corte Inglés (4.909 milions), així com el preacord a Panrico, que suposarà 745 acomiadaments. Tot això, en la setmana que les estacions d'esquí han presentat temporada anunciant una congelació en el preu del forfet, i en la setmana també en què es compleixen els seixanta anys de la sortida del primer Seat de la factoria de Martorell. La planta celebra l'aniversari molt pendent de poder captar el nou model SUV per tal de garantir la seva viabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.