Opinió

Nou tractament de l'IVA per a les pimes

El proper 1 de gener entrarà en vigor el reial decret 828/2013, de 25 d'octubre, que modifica, entre d'altres, el reglament de l'IVA per tal de poder adaptar les disposicions que afecten aquest impost. En particular, l'esmentat reglament desenvolupa la incorporació al nostre ordenament jurídic del criteri de caixa en l'àmbit de la gestió de l'IVA que ja va anunciar la llei d'emprenedors.

A partir de l'any que ve les pimes que ho desitgin podran acomodar la seva operativa de l'IVA al criteri de caixa, és a dir, només liquidaran de forma trimestral l'IVA de les factures que efectivament han estat cobrades i les que han estat pagades. D'aquesta forma es pretén evitar que les pimes avancin l'IVA no cobrat, però també que es dedueixin l'IVA de factures que no han pagat, és l'anomenat criteri de caixa doble. Ara bé, el criteri de caixa no és absolut, ja que es produirà el meritament de l'IVA i, per tant, l'obligació de liquidar-lo en cas de cobrament parcial de les factures pels imports efectivament percebuts, i en tot cas, el 31 de desembre de l'any immediatament posterior a aquell en què s'hagi realitzat l'operació, encara que el cobrament no s'hagi produït. L'adhesió o no a aquest règim és voluntària per part de les pimes, ja sigui a l'inici de l'activitat o ja iniciada aquesta, si ho comuniquen durant el mes de desembre de l'any anterior al qual hagi d'esdevenir efectiu; ara bé, les que decideixin acollir-s'hi han de complir els següents requisits: (i) que el volum d'operacions durant l'any anterior no ha de superar els 2.000.000 d'euros, i (ii) que els cobraments en efectiu d'un mateix destinatari, durant l'any natural, no hagin estat superiors a 100.000 euros.

L'adhesió al règim del criteri de caixa implica, també, l'assumpció d'una sèrie d'obligacions de caire administratiu que, ben segur, dificultaran l'aplicació pràctica d'aquest. Així doncs, el reial decret estableix l'obligació d'incloure en els llibres registres de factures, tant emeses com rebudes, la data de cobrament o pagament d'aquestes i el mitjà de pagament utilitzat. De la mateixa forma, els subjectes passius tenen l'obligació d'incorporar a les seves factures que l'entitat està acollida al règim especial del criteri de caixa.

S'ha de destacar que aquest règim té unes regles especials pel cas de declaració de concurs de creditors del subjecte passiu. Des de la interlocutòria de declaració de concurs es precipitarà el meritament de les quotes repercutides pendents, així com també la deducció de les quotes suportades pendents en relació amb les operacions que les que s'apliqui aquest règim. Si bé el nou règim té avantatges, no és menys cert que el límit dels 2.000.000 d'euros de volum d'operacions cal considerar-lo baix; igualment és criticable la càrrega administrativa que comporta el seguiment del nou règim especial, però sobretot el fet que finalment les operacions no cobrades igualment s'acabin meritant en tot cas el 31 de desembre de l'any següent. Tot plegat tempera massa la mesura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.