Opinió

EDITORIAL

Més serveis per trobar feina

L'any que ve, el Servei d'Ocupació de Catalunya començarà a traspassar a les agències privades de col·locació la feina de trobar feina per als desocupats. El seu director explica que no es privatitza un servei públic sinó que se'l complementa des del sector privat, però seria més exacte dir que s'intenta que aquest faci un servei que no està donant l'administració: si només un 3% dels desocupats que troben feina ho fan a través dels serveis públics d'ocupació, està molt clar que les polítiques actives d'aquests són un fracàs, i que la seva funció pràctica és gairebé exclusivament de tramitar els subsidis i posar segells als contractes que es firmen per altres vies.

La recerca de vies més alternatives que complementàries és, doncs, positiva -les agències privades tenen més incentius per lligar ofertes i demandes de feina, ja que treballaran a comissió, que els funcionaris- però tampoc cal dipositar massa esperances que els resultats seran espectaculars. Ja ho diu tot la dada que, per raons pressupostàries, només es puguin derivar cap a aquests nous serveis 3.000 dels més de 600.000 desocupats que hi ha a Catalunya. I s'hi afegeix la circumstància que el sistema s'engega donant al sector privat la part més fàcil, ja que la Generalitat de moment només li cedeix la gestió dels desocupats que pel seu perfil tenen més probabilitats de trobar feina. No és un bon començament per demostrar la major eficàcia de l'actuació privada, ja que només es privatitza la cerca de feina per als treballadors que molt probablement la trobarien igualment pel canal més habitual: el boca a orella, sense passar ni pel SOC ni per les agències, sistema pel qual torna a treballar el 80% dels desocupats.

Empresaris compromesos

De tant en tant alguns mitjans de comunicació, sobretot amb seu a Madrid, destaquen l'opinió d'algun empresari que es manifesta en contra que Catalunya esdevingui independent, ni que sigui de forma democràtica a través d'una consulta. Evidentment totes les opinions són lícites, només faltaria. Però és evident que l'empresariat català, malgrat que no és gaire partidari de mostrar opinions polítiques pròpies, també s'ha pronunciat en alguna ocasió. Cal recordar que s'han fet enquestes tant a la Pimec com a Cecot i els associats s'han decantat majoritàriament a favor que Catalunya es converteixi en un nou estat d'Europa. El més habitual és que l'empresari estigui abocat al dia a dia del seu negoci, tant si és una empresa petita, mitjana o gran. Però això no exclou la seva implicació en el procés sobiranista obert els darrers temps. Aquesta setmana hem entrevistat el president de Bon Preu, que ocupa 4.200 persones i que factura per sobre dels 750 milions d'euros. Així, Joan Font afirma a l'entrevista que “abans de l'ingrés a la UE s'advertia l'empresari català que anés amb compte, que hi sortiria perdent perquè sempre havia viscut en un mercat protegit com l'espanyol i que amb l'obertura de fronteres patiria molt. La realitat ha estat la contrària, com més llibertat i més obertura al món, millor per a la xarxa empresarial catalana”. És una reflexió que cal tenir present. L'empresari osonenc també diu que “vivim una situació extraordinària i, per tant, hem d'estar atents al que la realitat del país i dels ciutadans van marcant”. Catalunya necessita empresaris compromesos amb la feina i el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.