ecolasetmana

ERC posa la catifa

La complicitat entre Mas i Junqueras facilita el primer tràmit parlamentari del pressupost del 2014, malgrat les ombres de dubte que hi veu la resta de l'oposició.

L'oposició va sembrar ombres de dubte sobre els ingressos provinents de vendes d'actius. No veu clar que s'arribi als 2.400 milions que preveu el govern. I el conseller no les va dissipar

El pressupost de la Generalitat per l'exercici del 2014 ha passat aquesta setmana el seu primer examen al Parlament. I els comptes han passat la revàlida gràcies al suport d'ERC, que, tal com s'havia anunciat, s'ha posat al costat de CiU per tombar les esmenes a la totalitat de l'oposició.

“No són els pressupostos ideals, però són els necessaris.” Amb aquesta frase els va definir Andreu Mas-Colell. I, exhibint sintonia, el diputat d'ERC Pere Aragonès reconeixia que, tot i que no els agradava, el pressupost exprimia tot el marge fiscal de què disposa la Generalitat per evitar més retallades.

L'oposició va sembrar ombres de dubte sobre un dels aspectes més destacats d'aquests comptes: els ingressos provinents de vendes d'actius i concessions. No veu clar que s'arribi als 2.400 milions que preveu el govern. I el conseller d'Economia no va ajudar gaire a dissipar els dubtes amb la seva negativa constant a donar detalls.

Amb una reacció més unànimement positiva s'ha rebut l'aprovació definitiva del corredor mediterrani com a eix de transport prioritari al Parlament Europeu. Govern, partits, patronals i sindicats han aplaudit la mesura. I no ha estat l'única notícia positiva que ha donat Europa. La Comissió Europea ha anunciat que invertirà 2.300 milions en set anys per fomentar la competitivitat de les pimes.

També bones notícies o, almenys, un cert alleujament per a un sector que, des de fa setmanes, espera notícies de l'administració. Els farmacèutics han cobrat les factures pendents dels mesos de novembre i desembre del 2012, que ascendeixen a 309 milions.

En el terreny macroeconòmic, les perspectives de l'economia espanyola milloren, segons l'OCDE. L'organisme preveu que el PIB de l'Estat es contregui el 2013 en l'1,3%, quan estava previst una caiguda de l'1,7%. La previsió per l'any vinent millora una dècima i s'espera un creixement del 0,5%. Pel que fa a la taxa d'atur espanyola, l'OCDE espera que se situï a finals d'any en el 26,4% (l'anterior informe preveia un 27,3%) i en el 26,3% el 2014, i no en el 28%, com havia augurat.

Precisament un dels factors de dinamització de l'economia espanyola és l'exportació. L'última dada del Ministeri d'Economia constata un augment del 6,8% entre el gener i el setembre del 2013, contra el 4% del mateix període de l'any anterior. En el cas català, però, s'apunta un cert alentiment. Les exportacions catalanes van augmentar un 1,6% en els nou primers mesos de l'any.

Aquesta ha estat una setmana clau per a les estacions d'esquí catalanes. Cinc d'elles obriran les pistes aquest dissabte.

Entre les grans empreses, una cara i una creu. La cara, per a Bayer, que ha ampliat el centre de serveis de Catalunya. La creu, per a Seat, que ha anunciat un ERO que afectarà 393 empleats no vinculats a la cadena de producció, gairebé un 10% de la plantilla d'aquest col·lectiu.

Catalunya Caixa, després del traspàs de gairebé tots els actius a la Sareb i ajustar les dimensions de la seva plantilla, ha tornat als beneficis en el tercer trimestre: 187 milions d'euros. Així mateix, l'entitat disposa de 16.295 milions de liquiditat, i cobreix així els seus venciments futurs. El president executiu, José Carlos Pla, ha assegurat que l'entitat, si al final no és venuda, “pot seguir sola perfectament, ja que amb el temps guanyarà valor”. L'entitat ja ha previst que el 2014 concedirà en crèdits 5.000 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.