Gran angular

“Afterhours” per a creatius

Sortir a córrer o a fer exercici amb un parell de monedes dringant a la butxaca per si de cas sobrevé un defalliment o un atac de set? Anar a la platja i no perdre de vista el cabàs amb el moneder? La solució és un braçalet de plàstic que incorpora un diminut xip i que permet fer pagaments sense necessitat de diner físic.

Omplir de papers i de justificants de compra la nevera per aclarir quina despesa, i quins deutes, acumula aquest mes cada un dels companys de pis? És més pràctic portar el control des del telèfon mòbil gràcies a una aplicació, de fàcil instal·lació, que notifica cada nova compra (amb fotografia del rebut, si s'escau) i que avisa qui té pagaments pendents.

A cada problema, una solució. Fins a una cinquantena de propostes van sorgir a la FinAppsParty, la competició informàtica organitzada per CaixaBank i Barcelona Digital i que premia la millor aplicació financera que s'hagi pogut desenvolupar en un termini màxim de 12 hores. Els 48 equips presencials, i 26 més que competien online, eren majoritàriament catalans però també hi eren inscrits participants de l'Estat espanyol, un equip d'Itàlia, dos polonesos i quatre portuguesos. Tots plegats es disputaven els 10.000 euros de premi amb què l'organització reconeix la millor aplicació (el segon classificat s'emporta 3.000 euros i el tercer es queda amb 1.000 euros).

En una gala on també es donaran els premis EmprenedorXXIDigital, els guardons s'entregaran dimarts 3 i el llistó a superar és alt perquè, tot i la joventut del certamen, en les dues anteriors precedents les bombetes de l'enginy han brillat amb intensitat.

El premi el va estrenar una aplicació per a mòbils pensada per a persones amb dificultats visuals. És la música la que informa de l'evolució dels valors que es tinguin invertits en borsa (una melodia pròpia per a cada valor i una intensitat diferent en funció de si la cotització puja o decau). L'any passat la victòria va ser per a una solució que permetia geolocalitzar comerços i donar-ne referències directament a les xarxes socials. La seva creadora, la dissenyadora Erola Rabat, va convèncer tant el jurat que, a part del xec, va acabar guanyant-se una plaça al departament d'aplicacions mòbils de La Caixa.

NIVELL CREIXENT.

Erola Rabat, que ha fet de mentora en l'edició 2013, admet que el nivell ha crescut perquè els participants “ja vénen amb idees més definides, més treballades” i cuiden més “els detalls de presentació. Els acabats són més acurats”.

El concurs apunta que l'objectiu perseguit és “impulsar el desenvolupament de serveis financers innovadors” i refereix una voluntat per adaptar comercialment les idees vencedores. No obstant això, el projecte guanyador de 2012 no ha fet el salt a la comercialització. Des de La Caixa s'explica que és perquè “La Caixa ja té 70 aplicacions per a mòbils i és difícil trobar una solució en la qual no s'hagi pensat ja abans. Això sí que es va donar en la primera edició, però ara els projectes presentats més aviat serveixen per millorar el disseny, la utilitat o la senzillesa de les que ja tenim en marxa”.

Les bases del FinAppsParty, de fet, se sustenten sobre un esquelet flexible i emmotllable a les necessitats que puguin sorgir. Per exemple, en les anteriors edicions es donava un marge de 24 hores als participants per enllestir el seu disseny, però enguany s'ha reduït a la meitat. El canvi deriva de la voluntat de trobar un horari més compatible i no tan extenuant. No es renuncia, però, al caire de divertiment amb què la prova ha volgut identificar-se (per això conserva la nocturnitat i se celebra a cavall del vespre de divendres i la matinada de dissabte).

Aquest tipus de sessions maratonianes s'han posat de moda per promoure la creativitat. Aquesta setmana mateix, a Tarragona, en el marc del Fòrum de la Innovació Catalunya Sud, també s'ha dut a terme una sessió de dotze hores de treball en grup.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.