Gran angular

El model de negoci de la franquícia es desplaça cap al baix cost

La meitat de les marques que operen a l'Estat espanyol requereixen menys de 60.000 euros per obrir un establiment. En un any i mig s'han creat 60 franquiciadores ‘low cost'

Menys de 20.000 euros és el que demanen 135 cadenes per incorporar-s'hi

Muntar un negoci franquiciat per la cadena de manteniment d'automòbils Midas requereix una forta inversió inicial –150.000 euros– i firmar un contracte de deu anys durant els quals es pagaran a l'empresa un royalty del 5% de les vendes i un cànon per publicitat del 5% de les vendes. Aquest sistema clàssic de funcionament de les franquiciadores –cobrar a més dels subministraments comissions per l'avantatge que representa per al franquiciat estar relacionat amb una marca coneguda– està en retrocés a conseqüència de la crisi, segons Tormo Franchise.

Aquesta consultora ha fet un estudi sobre les 919 franquícies i els 59.238 establiments franquiciats que operen a l'Estat espanyol, i ha detectat que el 50,2%de les primeres i el 55,8% dels segons són low-cost: requereixen una inversió inicial inferior a 60.000 euros. Una tendència propiciada principalment per l'entrada de nous operadors –en els últims 18 mesos han iniciat la seva activitat 60 empreses i 1.065 establiments d'aquestes característiques–, però també per l'adequació als nous temps de moltes de les empreses franquiciadores. 135 de les 461 franquícies de baix cost requereixen menys de 20.000 euros d'inversió inicial. La no exigència de quotes d'entrada i cànons anuals és un altre tret diferencial de la franquícia en temps de crisi.


El declivi dels cànons

APP INFORMÀTICA

No es paguen ‘royalties' i es cobren ‘bonus' en funció de les vendes

APP Informàtica, creada el 1994, va muntar la cadena de franquícies cinc anys després, i té més de 600 botigues a l'Estat espanyol. Amb la crisi va rebaixar els requisits demanats als franquiciats, que paguen una quota d'entrada de 500 euros i una renovació anual de 200 euros. No cobra ni royalties ni publicitat, i paga bonus anuals de fins a un 3% de les vendes. Els franquiciats podem compartir negoci en el mateix local amb botigues d'electrodomèstics, telefonia, programari i qualsevol negoci relacionat.

REFAN

Venda a granel de perfums i cosmètics de fabricació pròpia

Refan, firma búlgara especialitzada en la fabricació de perfums i cosmètica natural i la seva comercialització a granel amb franquícies, es va instal·lar a Espanya l'any passat. La filial espanyola, amb seu a Castelldefels, serveix una xarxa de més de 150 botigues i preveu tancar l'exercici amb 200. No es cobren royalties ni quotes, i la inversió inicial inclou l'estoc necessari per començar a vendre. Refan té fàbrica pròpia, i aconsegueix així que el preu final sigui fins a un 80% inferior al de les marques tradicionals.

YOIGO

Telefonia mòbil sense entrada i amb contracte de tres anys

K-Habls és el nom de l'empresa que opera com a màster franquícia de la telefònica Yoigo. El cost de muntar la botiga depèn de la mida del local –l'únic requisit és que hi hagi un aparador de 3,10 metres d'amplada–, a partir de 25.000 euros. No hi ha cànons d'entrades o publicitat ni royalties, i els contractes es firmen per tres anys.

La xarxa de franquícies de Yoigo –l'operador mòbil líder en captació de nous clients i portabilitats– està formada per 263 establiments a l'Estat espanyol.

NACEX

Repartir paquets si es té un local de més de 60 metres quadrats

La companyia de transport urgent de paqueteria i documentació del grup Logista, amb seu a l'Hospitalet de Llobregat, té una xarxa formada per 312 agències franquiciades, 29 plataformes operatives i una flota de més de 1.412 vehicles de repartiment, que cobreixen Espanya, Andorra i Portugal. La inversió inicial inclou el cànon d'entrada, no es paguen ni royalties ni cànon de publicitat i per muntar l'agència franquiciada es requereix que el local tingui una superfície mínima de 60 metres quadrats.

Hi ha 750 Nacex.shop, llocs on es pot anar a recollir productes comprats a distància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.