Opinió

De la baixada del preu del diner al crèdit per a pime

Ara hem passat del 0,5 al 0,25% el preu del diner, però els pocs joves empresaris que tenim accés a algun crèdit no aconseguim res per sota del 7-8%

El Banc Central Europeu ha retallat el tipus d'interès fins a un mínim històric amb la convicció que així augmentarà el crèdit a les pimes, es reactivarà el consum i es podran tornar a crear llocs de treball.

Han fixat el preu del diner al 0,25%, el nivell més baix de la història de l'euro. Recordem que abans de la crisi teníem el tipus d'interès al 4%, per tant, és important destacar que tot i les successives baixades, de fet ara el teníem al 0,5%, el préstecs a les pimes no s'ha reactivat i continuen en caiguda lliure. Segons les darreres dades del Banc d'Espanya, al juny del 2013, la caiguda del crèdit al sector privat fou de l'11% en termes interanuals.

Des del punt de vista de Pimec Joves Empresaris, el BCE oblida que tot i que són ells els qui marquen el preu del diner, a les pimes ens arriba a través del sistema bancari, i aquest segueix obligat a recapitalitzar-se per sanejar els seus balanços fruit de la indigestió immobiliària i per complir els requisits de Basilea III.

Els números poden provocar mareig, i com a joves empresaris no ens agrada parlar de macroeconomia, però cal posar-los sobre la taula per entendre de què estem parlant. El sistema bancari espanyol ja ha absorbit 40.000 milions d'euros del rescat europeu des del juliol del 2012, que s'afegeixen als gairebé 30.000 milions d'euros del FROB dedicats anteriorment a sanejar bancs i caixes, i cal recordar que el nostre teixit bancari encara està pendent de noves fusions i reordenacions. A més, el compliment amb els criteris de Basilea III podria obligar a fer provisions multimilionàries segons alguns estudis.

Tot aquest ball de macroxifres l'exposem amb la intenció de mostrar que el veritable problema que tenim és que el nostre sistema bancari necessita molts diners per recapitalitzar-se i, per tant, el crèdit a les pimes segueix sense arribar a un preu raonable per molt que el BCE segueixi fent l'impossible per baixar el preu del diner. Ara hem passat del 0,5 al 0,25%, però els pocs joves empresaris que tenim accés a algun crèdit no aconseguim res per sota del 7-8%, i en un moment en què el mercat t'obliga a treballar amb marges molt reduïts, sovint els interessos bancaris són superiors al nostre benefici empresarial.

SENSE COMANDES.

Això vol dir que ens veiem obligats a no agafar comandes per falta de finançament, i aquest aspecte no només repercuteix de forma negativa en el nostre desenvolupament empresarial, sinó també directament a fer noves contractacions.

Per tant, fins que el BCE no complementi la baixada del preu del diner amb mesures que estimulin els bancs a prestar diners a les pimes, qualsevol ajust servirà només per ajudar els bancs a recapitalitzar-se. Fins que els sistema financer, des del BCE fins a la banca de casa nostra, no doni suport a les pimes amb més crèdit, aquestes seguiran morint, i difícilment es podran generar més llocs de treball o reactivar de debò l'economia.

Des de PIMEC Joves seguirem denunciant que, en la situació actual, no ens podem permetre que una empresa viable empresarialment s'enfonsi per motius que no siguin estrictament d'aquest àmbit.

Si un empresari no té la capacitat de fer bé el seu producte, com a patronal només podem ajudar a formar-lo i donar-li eines per millorar el projecte. Però malauradament, ens trobem que els motius principals pels quals hi ha joves empresaris que no se'n surten són la morositat i el finançament, i per tant, no estem parlant de falta de talent del nostre teixit empresarial: estem parlant que tot el marc que l'envolta sovint provoca que l'empresa sigui inviable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.