Gran angular

El carter s'ha fet vell i no truca ni un cop

Les aplicacions de missatgeria instantània causen furor però la rendibilitat és volàtil

Aircomments i Woowos són projectes catalans amb opcions de creixement

Què enganxa més que un ganxo? La missatgeria instantània. El poder d'atracció de les aplicacions que permeten teclejar i enviar missatges a través del telèfon mòbil és espectacular i, malgrat ser recurrents, les xifres que avalen aquest vigor no deixen de causar sorpresa. Un estudi de Business Insider certifica que el dia d'avui les aplicacions de missatgeria instantània són la principal font d'ús del telèfon mòbil, per davant de les trucades, dels SMS i dels correus electrònics.

Són diverses les aplicacions que permeten intercanviar textos (Line, iMessage, BlacBerry Messenger...) però, d'entre totes, la reina és Whatsapp. Acumula 350 milions d'usuaris i 31.000 milions de missatges diaris.

Ara bé, malgrat no sumar encara tants fans com el Whats, està causant furor Snapchat. L'aplicació permet enviar fotos i vídeos amb un plus afegit: les imatges s'esborren al cap de pocs segons d'haver estat visionades. La possibilitat de deixar menys rastre impulsa l'atreviment dels usuaris i, per tant, dispara l'atractiu que té l'eina, principalment entre el públic més jove. Facebook la considera un filó i va oferir ni més ni menys que 3.000 milions de dòlars (2.220 milions d'euros) als seus fundadors (dos estudiants de poc més de 20 anys) per comprar-la. El “no” encara ressona a les parets de l'imperi Facebook.

ENGINY CATALÀ.

Hi ha mercat, hi ha usuaris, hi ha diners en joc i hi ha molts caps rumiant per dissenyar una bona aplicació. També a Catalunya. Woowos és el projecte d'Ignasi Casanovas i Idoia Mugarza, responsables d'Ilizion, una empresa especialista en màrqueting digital però que ha volgut provar sort en el fèrtil terreny de la missatgeria instantània. Woowos està pensat per enviar missatges i ofereix un reforç en la seguretat de les comunicacions. Permet encriptar el text perquè només el llegeixi el destinatari real i elimina riscos en cas d'espies indiscrets, de robatoris o pèrdues del telèfon. També dóna la possibilitat d'esborrar el missatge abans que sigui llegit (opció molt útil en cas d'error de destinatari).

Ignasi Casanovas explica que Woowos ha registrat un milió de missatges i que ha aconseguit bona penetració a l'Estat espanyol i l'Amèrica llatina. No ha arribat encara l'hora de la rendibilitat i Casanovas és molt il·lustratiu quan explica que l'any i mig que fa que desenvolupen l'aplicació ha estat una constant “inversió, inversió i més inversió”. De temps, de feina i de diners (ara cerquen la segona ronda de finançament).

Precisament amb la voluntat de recol·lectar finançament ha viatjat Pau Pérez fins als Estats Units. Des de Tarragona, Pau Pérez i Agustí Solanas han desenvolupat Aircomments, una aplicació per enviar missatges però que, matisa Solanas, “no és missatgeria instantània”. La particularitat és que l'usuari envia el text des d'un lloc concret i l'altre usuari només rebrà el text quan passi per aquell mateix lloc. En comptes de prioritzar el temps, Aircomments prioritza l'espai per “transmetre les emocions que has tingut, per exemple, davant un monument, visitant un museu o al camp del Barça”. Aircomments té mig any de vida i no suma ni un miler d'usuaris, però té potencial. De fet, Pau Pérez és a San Francisco com a part del premi que va merèixer el projecte en sortir vencedor d'un concurs d'àmbit europeu d'acceleradors tecnològics. Agustí Solanas explica que, malgrat es conservarà la seu a Catalunya, la intenció “és obrir empresa a San Francisco. Allà tens la possibilitat de créixer més ràpidament i els inversors veuen amb bon ulls que hi siguis”. L'explicació rau en una doble causa: “En aquest món qui hi posa diners són inversos americans o fons de capital risc i prefereixen que siguis allà perquè és més fàcil controlar l'evolució del projecte. A més, tenen clar que en un entorn innovador serà més fàcil que l'empresa pugui créixer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.