Gran angular

Tocs d'alerta des de la biotecnologia

La caiguda de les inversions públiques amenaça el creixement del sector

Biocat veu normals les desaparicions, però no que les creacions no les compensin

El sector de la biotecnologia és avui dia com un pacient en observació. Algunes dades semblen indicar que la seva salut s'ha mantingut, malgrat els sotracs que ha provocat la crisi en l'economia general. En dos anys hi ha hagut un augment de l'ocupació en les companyies del sector. Segons l'informe bianual que elabora el clúster Biocat, a finals de 2011 -el darrer exercici de qual es disposa la xifra d'ocupats- hi havia 33.689 treballadors a Catalunya, uns 500 més que l'any anterior.

A més, Biocat també constata un augment significatiu del finançament privat. La seva directora general, Montserrat Vendrell, destaca especialment l'atracció que ha generat el sector en el capital de risc. En el cas d'altres instruments com els family office o els bussiness angels, però, falta una empenta perquè s'interessin per la biotecnologia.

En el costat positiu de la balança també hi ha l'alt grau d'internacionalització de les empreses del sector. El 65% de les companyies venen en mercats estrangers. I, segons Biocat, la majoria de les que no ho fan tenen acords de col·laboració Internacionals. Només el 3% de les empreses no fan cap mena d'activitat fora de Catalunya i l'Estat espanyol.

No obstant això, s'albiren algunes ombres de dubte en el futur del sector -que ja es fan notar d'alguna manera en el present-. El que amenaça el seu creixement és, fonamentalment, la caiguda de les aportacions públiques. Segons assenyala Biocat, el CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial) ha reduït els seus recursos a la meitat, mentre que ACCIÓ ho ha fet en un 70%. En aquesta mateixa línia, Adela Farré, directora de l'informe Biocat, adverteix d'una retallada de l'aportació a R+D dels pressupostos de l'Estat que, segons diu, “acabarà afectant Catalunya, tot i que encara no es pot saber en quina mesura”.

El clúster català de la biotecnologia posa sobre la taula un altre factor d'alerta: l'escassa dimensió de moltes companyies del sector. De fet, el 43% són microempreses i el 29% tenen una mida petita. Només el 13% són empreses mitjanes i el 15%, grans. El problema, segons els experts, és que, a menor mida, més vulnerabilitat tenen les empreses del sector, més necessitat de suport públic i més dificultats per fer el salt de la recerca a la transferència tecnològica.

DESAPARICIONS.

Les primeres conseqüències d'aquests símptomes negatius s'han fet notar en la destrucció d'empreses. Entre 2008 i 2013, han desaparegut a Catalunya 55 empreses del sector biotecnològic, segons aquest mateix informe, que situa el nombre total de companyies avui dia en 512. Només l'any passat, ja es va registrar una disminució de 12 societats. Segons Biocat, gairebé un 60% d'aquestes són desaparicions en si, mentre que la resta han estat casos d'empreses absorbides per altres de més grans o que han traslladat la seva seu social a una altra comunitat autònoma.

“És normal que en el sector hi hagi desaparicions. El que preocupa és que el nombre de creacions no supera el de desaparicions”, comenta Vendrell, que considera aquest fet com un dels tocs d'alerta importants que fa Biocat sobre la situació del sector.

Finalment, l'altra conseqüència que s'ha detectat darrerament ha estat la lleugera caiguda en la facturació de les empreses del sector de la biotecnologia. En aquest cas, les últimes dades disponibles són de 2011, quan el conjunt del sector va facturar 11.527 milions d'euros, el què significa un 3,7% menys d'ingressos que l'any anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.