Gran angular

L'autoocupació permet resistir a xinesos i pakistanesos

El nombre d'estrangers afiliats a la Seguretat Social baixa, però puja el dels provinents de països asiàtics

L'afiliació d'estrangers a la Seguretat Social ha caigut un 21,5% en 5 anys
Hi ha més autònoms entre els originaris d'Àsia que en altres col·lectius
Les xarxes de préstecs a les comunitats faciliten l'accés
a finançament

El dels estrangers és un dels col·lectius més dèbils del mercat de treball. Ho ha demostrat l'última crisi i la seva conseqüència sobre l'ocupació. El perfil de treballador estranger que havia arribat a l'Estat espanyol o a Catalunya en els anys previs a l'esclat de la crisi és un dels més comuns a les cues de l'INEM.

Aquest fenomen es constata en un informe de la consultora de recursos humans Randstad sobre l'ocupació dels treballadors estrangers. Aquest posa en relleu, fent servir dades del Ministeri de Treball, que el nombre d'estrangers afiliats a la Seguretat Social a Catalunya ha caigut un 21,5% des del 2008 -en el conjunt de l'Estat, un 23,9%-. Entre l'octubre del 2012 i el mateix mes d'aquest any, la baixada ha estat d'un 3,5%.

Aquest fet està provocant, segons el director del Centre d'Interpretació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO, Carles Bertran, processos de retorn cap als seus països -sobretot en el cas dels països llatinoamericans- o de reemigració cap a altres estats europeus on es percep que hi ha una millor situació econòmica -això es dóna especialment entre els vinguts d'Àfrica.

Però en aquesta regla hi ha una excepció. Les mateixes dades del ministeri reflecteixen que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social provinents de països asiàtics no només no decau, sinó que augmenta. Mentre que en un any el nombre de marroquins ha caigut un 7,11%; el de bolivians, un 8,4%, i el d'equatorians, un 18,9%, a l'octubre del 2013 hi havia registrats 673 xinesos més que en el mateix mes del 2012, la qual cosa significa un augment del 2,92%, i 585 pakistanesos més, xifra que representa un increment del 4,53%.

I quina raó explica l'excepció? La majoria d'experts assenyalen l'autoocupació com l'eina de resistència dels xinesos i pakistanesos que han arribat recentment a Catalunya.

D'aquesta opinió és Lan Chuen Ping, de la Unió d'Associacions Xineses de Catalunya. Ell defensa que els nous afiliats no han arribat recentment a Catalunya. La majoria, diu, és gent que s'ha trobat sense feina i ha decidit aprofitar el moment de lloguers baixos per obrir un negoci. I, fins i tot, ha pogut donar feina a alguna persona més. En molts casos, segons Lan Chuen Ping, els negocis són familiars i ocupen tots els seus integrants.

Aquest representant de la comunitat xinesa a Catalunya ho vincula a un fet cultural. “Als xinesos no els agrada estar a casa sense treballar, encara que cobrin l'atur”, diu Lan Chuen Ping, que fa servir un proverbi del seu país d'origen: “Mentre hi ha guerra, no està perduda.” Així entenen molts xinesos la possibilitat de crear un negoci, com una manera de sobreviure a la crisi.

MÉS NEGOCIS PROPIS.

En efecte, les dades evidencien que el percentatge d'autònoms entre els xinesos i els pakistanesos que viuen i treballen a Catalunya és més alt que entre els nouvinguts arribats d'altres països. Fins a 10.389 dels 13.272 afiliats a la Seguretat Social procedents de la Xina pertanyen al règim especial de treballadors autònoms. És a dir, més d'un 78%. Pel que fa als pakistanesos, les xifres són menys escandaloses, i els autònoms representen al voltant d'un 25% del total d'afiliats.

El fenomen no es nota només en les dades oficials, també als carrers de Barcelona i en altres ciutats de l'Àrea Metropolitana, on proliferen negocis regentats per persones originàries de la Xina o el Pakistan. També el percep Salvador Duarte, president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC). La seva entitat té un conveni amb l'administració espanyola, que posa a les seves mans l'elaboració de certificats de validació de l'activitat per als estrangers que volen iniciar una activitat empresarial com a treballadors autònoms. Segons Duarte, en els últims dos anys un 90% de les persones que han acudit a la CTAC per aconseguir aquest certificat són pakistanesos o xinesos.

A més, el president de la CTAC comenta que el nombre d'autònoms ha disminuït a causa de la crisi, però, en canvi, ha crescut en aquests dos col·lectius.

Un factor decisiu en la proliferació de l'autoocupació entre els xinesos i els pakistanesos és l'accés a capital inicial per començar un negoci, segons explica Duarte. “No tenen problemes de finançament”, afirma el president de la CTAC, que argumenta que existeix una xarxa informal de préstecs a dintre de les dues comunitats.

Entre la gent que arriba a la CTAC amb la intenció d'aconseguir un certificat i que procedeix d'aquests dos països, comenta Duarte, la majoria presenten un compte al seu nom amb el capital suficient per muntar el negoci. Paradoxalment, la falta d'accés a finançament és el principal handicap per a molts autònoms d'altres comunitats i també per als catalans.

Entre els negocis que posen en marxa els pakistanesos predominen els supermercats petits i de barri, mentre que, entre els xinesos, a banda dels basars, comencen a proliferar negocis d'importació i venda de roba.

De fet, aquesta dedicació al comerç és un dels altres factors que, segons els experts, també expliquen que aquests dos col·lectius hagin sobreviscut a la crisi. Cristina Serra, directora de Randstad a Catalunya, posa en relleu que els nouvinguts d'Àsia s'han dedicat tradicionalment al comerç i els serveis, que no han estat tan afectats per la crisi econòmica com, per exemple, la construcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.