Gran angular

Antònia Gil

Ex-secretaria general de la USOC

“Molts es pregunten qui ha pensat fer l'harakiri en un moment tan dolç”

Penso que la nova majoria tenia por que, si arribava al congrés, no aconseguiria sortir
El tema del dret
a decidir s'ha utilitzat com a arma llancívola contra nosaltres
En cap conflicte que havíem tingut fins ara hi havia intervingut la confederació

Després de 15 anys al capdavant de la USOC, Antònia Gil havia decidit cedir el pas a algú en el congrés que el sindicat farà a principi del 2014. La sortida, però, s'ha accelerat, en descobrir que havia perdut la confiança de la majoria. Ara, una nova coordinadora conduirà el rumb del sindicat fins a aquesta cita.

Què l'ha portat a dimitir?
Jo marxava perquè feia 15 anys que hi era i els últims han estat durs. A més, teníem un debat amb la confederació estatal sobre la nostra aportació. Però va ser una sorpresa que el gruix de les organitzacions de Catalunya, que ens donaven suport, canviessin d'opinió. Penso que la nova majoria tenia por que, si arribava al congrés, no aconseguiria sortir. Si no, a tres mesos, no es fa això. Qui fa això és una gent feble, que no té confiança en les seves posicions, i això és dolent per al sindicat. És un procés que m'entristeix. Però, quan perds la majoria, el més coherent és dimitir.
Heu perdut el suport de la majoria sense esperar-ho?
Les posicions del comitè nacional i del consell estaven avalades per una majoria molt ampla i, en un mes, passa a una altra majoria. Això no és un procés democràtic. M'he esforçat per fer un sindicat obert i participatiu, i aquest estil feia que tingués un espai enmig dels dos majoritaris.
Què motiva aquesta pèrdua de confiança?
D'una banda, que gestionar retallades tres anys és complicat i crea tensions. De l'altra, el tema del dret a decidir, que s'ha utilitzat com a arma llancívola. I també el fet que el nostre fort creixement ha provocat que la gent que està al capdavant d'algunes organitzacions és molt nova i encara no té assolits uns nivells profunds de coneixement de la realitat del sindicalisme.
La confederació estatal hi ha tingut alguna cosa a veure?
Sí, és la que s'ha fet càrrec de tot davant la nostra dimissió i la que ara està dirigint el procés de relleu.
Tems que això signifiqui més intervencionisme?
Això és evident. La prova és que en cap conflicte dels que hi havia hagut fins ara hi havia intervingut la confederació. Sempre ho havíem solucionat aquí.
S'ha barrejat el tema nacional?
La federació estatal d'indústria i també la de Catalunya han barrejat el tema. Ho vam descobrir en l'últim congrés del sindicat. El que em molesta és que es digui que és un sindicat independentista, que no és el que defensàvem. Nosaltres volíem un sindicat autònom dins la confederació.
Quina posició havíeu pres en el debat nacional?
Nosaltres hem mantingut sempre una posició molt clara. Hem participat en la comissió del dret a decidir i vam donar suport a la resolució després de portar-la als òrgans de decisió, que la van aprovar per majoria. La sorpresa ha estat comprovar que el tema estava sent utilitzat. No vam donar suport a la Via Catalana ni a la manifestació del 12 d'octubre perquè la nostra línia era només demanar el dret a decidir, que es pogués votar.
Quines retallades ha hagut de fer la USOC?
Vam tancar dos locals per posar-los a la venda. També vam fer dos ERO, un al sindicat i l'altre, al centre de formació. I vam retallar els salaris dels càrrecs de manera progressiva. Consideràvem que era el més lògic.
Quin balanç fa dels 15 anys al capdavant de la USOC?
Un balanç molt positiu. Crec que la USOC, que havia tingut moltes dificultats com a sindicat, ha consolidat les estructures i ha assolit nous espais, també exteriors.
Marxa en un moment de dificultats en els àmbits intern i extern. Quins reptes li queden, al seu successor?
El moment és molt difícil internament. Però crec que els moments difícils requereixen molt més un esperit de resistència i convenciment. Si la gent és nova i feble, la resistència és més difícil. Aquest és l'handicap que hi ha ara.
Quin espai ocupa actualment la USOC?
Molta gent em pregunta que, amb el bon moment que vivíem, a qui se li ha acudit fer l'harakiri. No teníem conflictes i era un bon moment, un moment dolç perquè el sindicalisme independent i de proximitat queia bé.
Una de les xacres actuals és l'atur i les administracions no hi han trobat una solució. Creu que la segona onada de la reforma laboral aportarà alguna cosa?
Ja vam considerar que l'anterior reforma laboral estava equivocada. No podia crear ocupació i, no només no n'ha creat, sinó que n'ha destruït. Totes les polítiques que s'estan fent en els àmbits català, estatal i europeu no són positives: ataquen els sous i les prestacions socials. Anem cap a una societat molt dividida. I les propostes que es fan no serveixen per sortir d'aquesta situació, sinó que l'aprofundeixen.
Els sindicats han donat la resposta que demanava la societat?
Els sindicats només són la força dels treballadors, no són una vareta màgica per solucionar les coses. I, al nostre país, la força dels treballadors no és forta. Tenim un país feble sindicalment, que no ha passat del 15% d'afiliació dels treballadors. Hem de fer una reflexió sobre la feblesa del sindicalisme. I fer una crida a la gent perquè, si no som forts, no es poden aconseguir coses.
I, des dels sindicats s'ha de fer alguna autocrítica?
El sindicalisme majoritari va caure a reforçar la línia de la representativitat, però no en la de la representació. I el vot no és suficient. No existeix allò de tu em votes i jo et trec les castanyes del foc. Uns treballadors que majoritàriament només voten cada quatre anys constitueixen una classe treballadora que no té bagatge d'organització.
Què pensa de les declaracions que diuen que es crearà ocupació a finals del 2014?
La situació actual és pitjor que quan estàvem enmig de la crisi. Per això, quan sento aquest tipus de declaracions, em semblen indignants. Com es pot dir que s'ha acabat la crisi quan les famílies i les persones estan patint-la de manera més greu i virulenta que abans?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.