Opinió

Vendes d'empreses en concurs de creditors

Com és habitual, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va publicar el passat mes de novembre l'estadística concursal corresponent al tercer trimestre de 2013. Les dades d'aquest últim període no mostren grans novetats respecte de les anteriors, més enllà del constant creixement del nombre de sol·licituds de concurs de creditors: només en els últims tres mesos de l'any s'han declarat gairebé 2.000 nous concursos, dels quals 421 corresponen a empreses de Catalunya. L'increment de sol·licituds de concurs a Catalunya en relació al tercer trimestre de 2012 és del 14%.

Evidentment, aquestes estadístiques mostren que la recuperació econòmica encara no és una realitat per a moltes empreses del país. Però, des d'un altre punt de vista, aquestes dades mostren que la societat comença ja a entendre el concurs de creditors com una eina útil per donar solució a situacions de crisi empresarial i no com el fracàs d'una activitat econòmica. En efecte, les successives modificacions de la Llei Concursal, així como la pràctica i jurisprudència dels nostres tribunals, estan obrint portes a resoldre la situació d'insolvència més enllà de la liquidació de la companyia.

En particular, van prenent força les operacions de venda de les empreses que es troben en procés concursal, en particular en referim a les operacions de venda de les unitats productives com a una de les solucions que millor conjuguen els diversos interessos que concorren en el concurs. Així el que es transmet es pròpiament l'activitat, juntament amb els empleats i els actius afectes a aquesta activitat.

En els últims anys, s'han produït importants operacions de venda d'unitats productives de grans empreses concursades a Catalunya i que es mostren com a models d'èxit per a la solució de la situació d'insolvència, oferint continuïtat a l'activitat i als empleats. Podem anomenar algunes d'aquestes transaccions, com són la venda de Cacaolat, Hormipresa, Grupo Mecanotubo, CRC, Cubigel, Caves Hill, Scalextric, etcètera. Efectivament, amb aquestes operacions s'obtenen importants beneficis per al concurs. En particular, es permet la continuïtat d'una activitat econòmica viable, es mantenen gran part dels llocs de treball i s'evita l'aflorament de passius com les indemnitzacions per acomiadament o els costos propis de la liquidació concursal. Igualment, la venda d'unitat productiva permet assolir la finalitat última del concurs, com és la satisfacció en el màxim possible dels drets de crèdit dels creditors concursals mitjançant el preu rebut de la compravenda.

Així doncs, dins de la dificultat dels processos concursals, apareix una via a través de la Llei Concursal que permet conservar aquella part de les empreses que poden ser viables.

(Aquest article s'ha fet amb la col·laboració d'Ignacio Ripol, soci de l'àrea concursal)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.