Opinió

L'oportunitat d'ampliar el ‘pool' bancari

Cal desmentir que el sistema financer estatal quedarà constituït per només sis o set entitats financeres, ja que n'hi continuaran operant més d'un centenar

En l'actual context de turbulències del sistema financer espanyol, és tan important per a l'empresa tenir diversificada la cartera de clients com tenir diversificades les fonts de finançament bancari, amb la finalitat de reduir els riscos que pot comportar per a l'empresa la concentració d'aquest en una o poques entitats en un context on encara es poden produir més onades de fusions, i que això derivi en reduccions dels límits de finançament de circulant en les properes renovacions de línies.

Per això, si el pool bancari de l'empresa encara ho permet (i és així en la gran majoria d'aquestes), fóra bo incorporar-hi una o algunes entitats financeres més. Si és possible, caldria ser curós a l'hora de seleccionar aquests nous bancs, tractant d'evitar aquells que intuïm que podrien participar de noves fusions amb altres entitats i que ens poguessin comportar nous problemes en el futur.

La participació de noves entitats en el pool bancari de l'empresa reforçarà l'estabilitat del seu finançament i li permetrà millorar la capacitat de negociació amb les entitats que ja hi tenien posicions d'inversió fins al moment, comparant preus, operativa, etc.

Cal ser coherent a l'hora de plantejar operacions a noves entitats financeres, sol·licitant límits i productes que vagin en consonància amb la inversió que ja tenen a l'empresa la resta d'entitats financeres, i amb relació als interessos que puguem identificar en la nova entitat, en funció de la seva dimensió, quota de mercat, origen, productes que comercialitza, etc.

Si tenim interès en productes financers com ara el factoring, confirming, lísing o rènting, és bo que ens adrecem a companyies especialitzades que únicament comercialitzen aquest tipus de productes. Així obtindrem límits més generosos, millors condicions econòmiques i un millor servei. A més, d'aquesta manera mantindrem intacta amb la resta d'entitats més generalistes la possibilitat futura d'ampliar límits de la resta de productes que poden ser més habituals (pòlissa de crèdit, préstec, descompte...), ja que no estarem carregant aquestes entitats de riscos que podem traspassar a d'altres.

Finalment, cal desmentir que el sistema financer espanyol quedarà constituït per només sis o set entitats financeres, ja que hi continuaran operant més d'un centenar d'entitats. És habitual sentir, en tota mena de fòrums, que fruit de les diferents onades de fusions acabaran operant, com dèiem, només sis o set entitats. Aquest és un missatge que s'esforcen a difondre precisament les grans entitats financeres utilitzant-lo com una eina de publicitat, amb la finalitat que empresaris i particulars no tinguin en consideració les altres entitats financeres.

La realitat, però, és que hi ha dotzenes de petites i mitjanes entitats financeres (bancs i caixes d'estalvis) que realment tenen interès i possibilitats de concedir finançament a les pimes i que estan aprofitant aquests moments de reduccions de límits originades per les fusions bancàries de les grans entitats per entrar en moltes empreses i captar quota de mercat.

Aquest és un fet que malauradament és desconegut per una gran majoria de pimes que, tot i treballar ja amb sis o set entitats, creuen que qualsevol increment de finançament ha de passar forçosament per aquestes. I, una vegada ja han tractat que aquestes ampliïn els límits de risc i no ho han aconseguit, arriben a la conclusió errònia de pensar que ja no és possible accedir a més finançament, perquè no hi ha més entitats.

No només cal que l'empresari prengui consciència que, tal com s'ha dit, això no és així, sinó que hauria d'aprofitar aquest moment per fugir, en la mesura que li sigui possible, de la dependència que ha tingut fins ara de les grans entitats financeres, diversificar el risc i dotar de més estabilitat el seu finançament.

La crisi també ha de ser aprofitada pels empresaris per aprendre del que no s'ha fet prou bé en el passat, llegir correctament què és el que està passant en el sistema financer i, tal com comentava en el paràgraf anterior, tractar d'aprofitar tot el que puguin aprofitar de l'actual context en benefici de la seva empresa. Això, en tots els àmbits, però també en el que fa referència a les fonts de finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.