Gran angular

L'ONU expulsa 107 empreses per haver incomplert en RSE

Els adherits al Global Compact han d'informar dels progressos en responsabilitat social

Es promouen deu principis sobre drets humans, laborals i de medi ambient

El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, va proposar al Fòrum Econòmic de Davos de 1999 la idea d'un Pacte Mundial de les Nacions Unides (Global Compact) en matèria de responsabilitat social de les empreses, una iniciativa voluntària per la qual les companyies que s'hi adhereixen es comprometen a respectar en la seva operativa deu principis relacionats amb el respecte als drets humans, el reconeixement efectiu del dret a la negociació col·lectiva, l'eliminació de totes les formes de treball forçós o obligatori, l'abolició efectiva del treball infantil, la discriminació laboral, l'adopció d'iniciatives per a una major responsabilitat ambiental i la lluita contra la corrupció, incloent l'extorsió i el suborn.

Adherir-se al pacte no costa res -només cal fer una carta al secretari general de l'ONU declarant l'adhesió als principis-, i amb això s'entra a formar part d'una xarxa que declara la importància que per a una economia més justa representa la tan de moda Responsabilitat Social Empresarial. Però l'ONU no es mama el dit, i exigeix a canvi de pertànyer al pacte el compromís que les empreses elaborin anualment un informe de progrés en el qual han de reflectir els avanços realitzats. Al primer any de no presentar-lo, l'empresa incomplidora és declarada inactiva, i si no fa l'informe durant dos anys seguits se la fa fora. Per aquest motiu, en el segon trimestre de 2013 van ser excloses del pacte 107 empreses, el 2,5% de 4.416 participants.

Dinou de les companyies excloses per incompliment són espanyoles: Interurbana de Autobuses, Babel Sistemas de Informacion,BT España, Bilbao Bizkaia Kutxa (BBK), Eurogruas 2000, Telvent, Caja Rural de Aragón, Ortiz Construcciones y Proyectos, Casa Santiveri, Multicaja, Centros Comerciales Carrefour, Compañía Levantina de Edificación y Obras Públicas, Caja de Badajoz, Bebidas Gaseosas del Noroeeste, Ecolimpieza Extremadura, Claro Sol Limpieza Suelos y Ventanas, Bicolan Empresa de Trabajo Temporal, Grupo Vectalia i E. Martinavarro, SA. El grau d'incompliment espanyol és molt inferior al global, ja que aquestes 19 empreses representen l'1% de les espanyoles que estaven adherides al pacte.

El segon semestre de 2013, 2.605 empreses van realitzar l'informe de progrés, de les quals 180 van aconseguir el nivell Avançat GC, “un nombre sense precedents” segons destaca el Pacte Mundial.

Per evitar ser utilitzada amb motius propagandístics, l'ONU té establert que “podrà autoritzar-se una entitat empresarial a usar el nom i l'emblema, tot i que això comporti l'obtenció de beneficis, en la mesura en què la finalitat principal sigui mostrar suport als propòsits i les activitats de les Nacions Unides, inclosa la recaptació de fons per a l'organització, i que l'obtenció de beneficis per l'entitat empresarial sigui merament accessòria”.

Sostenibles i rendibles

Tres companyies espanyoles -Enagás, Inditex i Repsol- formen part de l'índex borsari Global Compact 100, format per cent empreses cotitzades a les quals el Pacte Mundial de l'ONU reconeix la responsabilitat social i mediambiental en la gestió i la posició financera sostenible. S'hi acaben d'incorporar el grup automobilístic alemany Volkswagen i la multinacional japonesa d'equipaments d'oficines Ricoh.

Més de 2.400 entitats, el 71% pimes

La Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de Nacions Unides disposa de 2.409 entitats adherides (sobre un total mundial d'unes 12.000), de les quals el 13% són grans empreses, el 71% són pimes i la resta altre tipus d'entitats (tercer sector, associacions empresarials, sindicats i institucions educatives). El president és Àngel Pes, sotsdirector general de Caixabank.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.