ecolasetmana

El cas intern més extern

Buscant marcar perfil davant Obama, Rajoy porta el cas català al Despatx Oval i Moody's ja preveu la independència.

Des que se'n fa registre, mai s'havia tancat un any amb un IPC tan a la baixa, però, tot i això, el 50% dels salaris s'han devaluat i la meitat dels treballadors de l'Estat espanyol han perdut poder de compra

En el món del futbol, els migcampistes que desenvolupen funcions d'interior són una amenaça latent per a l'equip rival. A primer cop d'ull pot ser difícil d'entendre per què aquests futbolistes normalment són menuts, de mata baixa, tenen una silueta de filferro i, en l'execució de moviments, són més lents que una missa concelebrada. Ara bé, quan s'aventuren en el joc exterior i progressen per banda esquerden fins i tot la defensa més numantina.

El procés català viu dies de joc exterior. De fet, s'ha convertit possiblement en el conflicte interior més exterior dels darrers temps. El govern espanyol ha aconseguit que, durant el que ha estat batejat com a viatge més important de la legislatura, el cas català agafés quota de protagonisme. En una compareixença de premsa al costat del president Barack Obama va ser el mateix Mariano Rajoy qui, buscant marcar múscul, va assegurar que la independència de Catalunya “no es produirà”. Espanya no es cansa d'advertir que el conflicte català és una “qüestió interna” però el cas ha anat bastant més enllà dels despatxos de Barcelona i Madrid. Ja no són només Brussel·les i els mandataris de la UE els qui tenen consciència de la patata calenta que es cou a Espanya sinó que també l'inquilí del Despatx Oval ha presenciat en primera persona el quequeig de Rajoy quan fa referència al “tema intern”.

També ha tingut un ampli ressò aquesta setmana a la premsa internacional la petició enviada a Madrid de celebrar un referèndum. Petició que va ser aprovada per àmplia majoria del Parlament de Catalunya.

Moody's, l'agència de qualificació econòmica, preveu la possibilitat que Catalunya s'independitzi d'Espanya i parla de “risc” per a l'economia espanyola. Apunta que el procés derivaria en una desinversió estrangera.

Tanta inestabilitat genera el procés? Doncs hi ha qui ho posa en dubte. El responsable de la patronal nord-americana, Thomas J. Donoue, assegura que la inversió de les empreses nord-americanes a l'Estat espanyol va en augment.

Mentrestant, els sous perden poder de compra malgrat el baix IPC. Segons que ha confirmat l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la taxa d'inflació a l'Estat marcava al tancament del 2013 un 0,3%. A Catalunya la inflació anual va ser del 0,2%. Des que se'n fa registre, mai s'havia tancat un any amb aquesta xifra tan baixa, però, tot i això, el 50% dels salaris s'han devaluat i, per tant, la meitat dels treballadors de l'Estat espanyol han perdut poder de compra. Només els sous dels directius van aconseguir sortir de la crisi l'any passat i van créixer un 6,96% de mitjana a l'Estat espanyol.

Més aturades al metro en protesta pel cost del bitllet. Les protestes s'han dut a terme, i tot sembla indicar que s'aniran repetint, per culpa de l'increment del 5,1% de la T-10, el títol de transport més utilitzat.

Igual com Girona, Santa Coloma de Gramenet, Granollers o Terrassa, Barcelona sancionarà les entitats bancàries que mantinguin habitatges buits. L'alcalde, Xavier Trias, va aprofitar la seva conferència de perspectives per al 2014 per anunciar que sancionarà “les entitats bancàries que mantinguin pisos buits”. L'Ajuntament “actuarà sobretot” als barris que tinguin més necessitat d'habitatge, com ara Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i el sud-oest del Besòs.

El port de Barcelona i Gas Natural Fenosa (GNF) han firmat un conveni per impulsar l'ús del gas natural liquat com a combustible al recinte portuari, tant per al transport marítim (vaixells i embarcacions de servei) com terrestre (vehicles de transport i maquinària de treball).

La morositat del sector financer torna a marcar un nou rècord, i ja en van sis de consecutius, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya. Desgrana que al novembre, els bancs i les entitats de dipòsit tenien una cartera de crèdits a particulars i empreses valorada en 1,419 bilions d'euros, dels quals 187.039 milions d'euros estaven qualificats com a dubtosos, cosa que suposa una ràtio del 13,18%, el percentatge més alt des del 1962.

El Mobile World Congress 2014 ha estat presentat i torna a portar xifres hiperbòliques: un impacte econòmic de 356 milions i 7.220 llocs de treball temporals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.