Gran angular

La negociació col·lectiva es torna a encallar

La pèrdua d'ultraactivitat dels convenis ha estat qüestionada per diverses resolucions judicials

El TS encara no s'ha pronunciat sobre la ultraactivitat dels convenis

Si en alguna cosa coincideixen sindicats i patronals quan parlen de la situació actual de la negociació col·lectiva és que, en els darrers mesos, s'ha produït un cert estancament o, si més no, una certa desacceleració. Una tendència que contrasta amb la reactivació que es va produir abans del juliol passat, quan, sota l'amenaça de la pèrdua de la ultraactivitat dels convenis col·lectius que caduquessin sense que treballadors i empresaris haguessin arribat a un acord per renovar-los -tal com marcava la reforma laboral-, el diàleg social estava en plena efervescència. Ara, però, els agents implicats detecten que torna a haver-hi un cert bloqueig.

Des dels sindicats es responsabilitza directament la part empresarial d'aquest fet. “La patronal està negociant de mala fe”, clama el secretari de política sindical d'UGT, Camil Ros. Segons ell, aquesta actitud dificulta enormement la renovació dels convenis que estan en temps de descompte perquè la seva vigència acabarà al llarg d'aquest any. Des de CCOO, el secretari d'acció sindical, José Cachinero, denuncia que, per fer pressió, els empresaris han seguit l'estratègia de dilatar les negociacions i que, en alguns casos, l'acord, si s'ha produït, ha arribat en el darrer moment.

Per la seva banda, des d'àmbits patronals, s'apunta a la inseguretat jurídica com a motiu de l'alentiment en la negociació col·lectiva. Així, la responsable de relacions laborals de Pimec, Jana Callís, recorda que, encara que la normativa laboral deixava clara la pèrdua de la ultra-activitat dels convenis, han anat apareixent sentències dictades per tribunals superiors de justícia i jutjats laborals i socials que interpretaven que això tenia matisos. El darrer cas és el del conveni col·lectiu del sector del transport de mercaderies per carretera i logística de la demarcació de Barcelona, que empara uns 25.000 treballadors de 1.500 empreses. Fa poc més d'una setmana el TSJC el va declarar vigent arran d'una demanda presentada per UGT i CCOO després que la manca d'acord entre treballadors i empreses per renovar-lo abans del passat 8 de juliol el fes decaure.

Sentències com aquesta, que són vistes pels sindicats com “victòries” en la batalla contra la pèrdua de la ultraactivitat, són percebudes per les patronals com un indicador que hi ha inseguretat jurídica en aquest àmbit. Segons Callís, amb aquest escenari confús, molts empresaris no tenen clar què han de fer. I afirma que la situació no s'aclarirà una mica fins que una d'aquestes sentències no s'elevi al Tribunal Suprem i, a partir d'una resolució d'aquest, s'estableixi jurisprudència.

En la mateixa línia, el director de l'àrea laboral i capital humà de Ribé Salat Consulting, Josep Ginesta, apunta que “s'ha modificat tant l'estructura de les relacions laborals i de la negociació col·lectiva que falta consolidar els nous mecanismes i espais de concertació”. “Moltes decisions estan pendents de veure si amb el temps es resol”, en referència a la inseguretat jurídica, que considera que actualment és “extraordinària”.

El director de relacions laborals de Foment del Treball, Javier Ibars, en canvi, admet que sempre hi ha dificultats per assolir nous acords, però considera que “hi ha voluntat per totes les parts d'arribar a acords”. Ibars remarca que abans i després de la data del 8 de juliol es va produir un boom bastant important de la negociació col·lectiva i la major part dels convenis que estaven amenaçats es van renovar o es va arribar a un acord per ampliar el període de vigència.

Acords.

De fet, segons dades del Departament d'Empresa i Ocupació, hi havia 56 convenis col·lectius sectorials a Catalunya amenaçats amb perdre la ultraactivitat l'any 2013, 18 dels quals s'han quedat sense renovació. D'aquests casos, “només la meitat és imputable al fet que no s'ha pogut arribar a un acord” entre empresaris i sindicats, assegura el director de Relacions Laborals i Qualitat del Treball de la Generalitat, Jordi Miró. El “forat negre”, en paraules de Miró, és el cas del conveni de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP), que afecta uns 40.000 treballadors. En aquest cas, l'acord per la renovació no va prosperar i la situació es va acabar desencallant a través de diferents convenis d'empresa.

Segons Miró, el departament ara centrarà els seus esforços a facilitar el diàleg entre els agents socials perquè arribin a acords per renovar els 38 convenis que caduquen aquest any -tres, entre gener i febrer i la resta, a partir de setembre- i que afecten 340.000 treballadors catalans. Entre ells, el de la indústria hotelera i el turisme, que empara 120.000 empleats de 40.000 empreses.

la qüestió dels salaris

Els treballadors accepten la moderació

CCOO i UGT reconeixen que els acords als quals han arribat per renovar convenis incloïen un ajustament en les condicions dels treballadors. Així, els sindicats accepten la moderació salarial en vista de les dificultats econòmiques. Ara bé, tots dos remarquen que no estan disposats a admetre que els convenis incloguin reducció de sous. Segons UGT, seria un “insult a la intel·ligència de la gent” que els empresaris ho proposessin mentre, tal com indica un estudi de la consultora ICSA i l'escola de negocis EADA ha publicat aquesta setmana, els sous dels directius no s'han moderat. Segons aquest, la retribució dels directius ha augmentat un 6,96% el 2013 i la dels empleats, un 0,47%, mentre que la dels comandaments intermedis ha caigut un 3,18%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.