Gran angular

Fer el pas del watt al lumen

Comprar una bombeta ja no és un acte innocent i irrellevant, ara que la cultura de l'eficiència ens demana més compromís per l'estalvi d'una energia cada més cara. Per fer la transició de la ineficient cultura del watt –unitat de potència- a la del lumen -unitat de flux lluminós- el consumidor demana vies d'informació, com la que ofereix la plataforma Premium Light (www.premiumlight.eu), que cobeja dotar consumidors, fabricants de lluminàries, distribuïdors, instal·ladors o dissenyadors de prou elements de judici sobre quina pot ser la millor tria de bombeta CFL (baix consum) o LED, tot resolent diverses variables -ubicació, economia, durabilitat- ara que l'extensa oferta a la botiga pot induir a la pitjor tria.

Ecoserveis, associació catalana que treballa per la promoció d'una cultura energètica sostenible, forma part del pool europeu de dotze entitats que tiren endavant aquest projecte. La necessitat de documentar al voltant de l'oferta en CFL o LED neix “de la retirada de les bombetes incandescents i l'arribada a la botiga de molts productes, una part significativa dels quals no assoleixen els nivells de qualitat exigibles”, segons diu Aniol Esquerra, director de projecte d'Ecoserveis. Un cop s'ha prohibit la bombeta incandescent, “ara comprar il·luminació no es resol només amb un “dóna-me'n una de 60 watts”, sinó que en la nova cultura entren en dansa conceptes com flux lluminós, eficiència energètica, temperatura del color, índex de reproducció del color o vida útil”. Una informació que hauria de ser ben visible en l'etiquetatge, d'una banda, i ser exigida pel consumidor.

La voluntat de formació del projecte abasta totes les baules de la cadena: “Un ferreter també pot sentir insatisfacció per haver venut una bombeta que dóna un color massa fred i que plau el seu client.” En aquesta tasca, Ecoserveis ja ha ofert formació a grups de distribució com Leroy Merlin o Servei Estació, i també vol arribar, via les organitzacions gremials, als petits ferreters, instal·ladors, arquitectes o dissenyadors. El debat sobre com s'ha d'acabar un model d'il·luminació sostenible és candent a Europa, amb estira-i-arronses amb la indústria, com explica Aniol Esquerra: “És evident que si volem avançar cap a un model sostenible, les tecnologies ineficients han de deixar pas sobretot al LED, però els fabricants es resisteixen i el seu lobby ha aconseguit que la legislació europea retardés l'entrada en vigor d'algunes exigències en eficiència.” Amb tot, algunes decisions empresarials semblen marcar el futur: Ikea ha anunciat que el 2016 el seu mostrari de llums es farà només amb bombetes LED. Des de Premium Light, hom pretén que el consumidor tingui iniciativa, més enllà de conscienciar-se que cal reduir consum: “A l'hora de triar entre CFL o LED, tan important com el preu o la durabilitat és la ubicació de les bombetes, i si necessites llum no direccional, millor optar per CFL, mentre que si cal llum direccional, millor optar per LED.” Com han pogut percebre des d'Ecoserveis, cal enderrocar encara alguns tabús en el consumidor mitjà: “Hom no veu clar pagar 45 euros per una bombeta que, tot i que s'anunciï que dura 25.000 hores, en qualsevol moment es pot trencar.” A aquest consumidor preocupat per l'euro, se li diu que si vol racionalitzar la il·luminació de la seva llar, cal fer-ho de mica en mica, com diu Aniol Esquerra: “No hem de canviar totes les bombetes de cop, es pot començar per la cuina i el menjador, on hi ha més despesa.” No hem d'oblidar que, a la llar, el consum energètic de les bombetes, d'un 5-7%, és lluny del 60% que suposa la calefacció. També s'ha introduït entre les preocupacions del consumidor la salut. Com explica Esquerra, “cal saber que una mala tria de bombetes pot derivar en marejos, insomni o vista cansada.” També és important que se sàpiga que els rajos ultraviolats d'alguns fluorescents o LED de llum blava afecten la vista del nadó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.