Opinió

Els col·legis professionals decideixen

En qualsevol cas, el compromís de la majoria de col·legis catalans amb el procés polític català està garantit, cosa que no deixa de ser una forma més de ser útils a la societat
Per l'octubre del 2012 una vuitantena de col·legis es van adherir al manifest en suport del procés democràtic que va expressar al setembre el Parlament de Catalunya

L'actual procés polític a Catalunya no pot deixar indiferent ningú. Tampoc els col·legis professionals. Formem part de la societat i per tant no podem fer veure que el debat majoritari de cada moment no va amb nosaltres. De fet, sempre ha estat així. A les acaballes de la dictadura franquista diversos col·legis van fer accions a favor de la democràcia i en defensa de la llengua catalana. Durant la gestació del darrer Estatut català, els col·legis s'hi van adherir. En Joan Saura, enginyer tècnic industrial, va fer una conferència al nostre, de col·legi, per parlar-ne, que va omplir la sala d'actes, per posar dos exemples.

Des de fa un temps hi ha un moviment important relacionat amb el moment polític del país. Per l'octubre del 2012 una vuitantena de col·legis es van adherir al manifest en suport del procés democràtic que va expressar al setembre el Parlament de Catalunya, per tal que el poble català pugui exercir el seu dret a decidir. A partir d'aleshores cada mes hi ha reunions de membres dels col·legis adherits per debatre qüestions relacionades amb el procés i també amb les relacions que tenim amb els consejos generales, a molts dels quals malauradament es reprodueixen a petita escala els mateixos tics centralistes i recentralitzadors que té l'Estat. Cal esmentar que ja hi ha col·legis catalans –entre ells els API i els enginyers tècnics agrícoles- que han decidit no participar més en els seus consejos, ja que no hi ha manera que atenguin les peticions d'establir un acord voluntari de col·laboració, tal i com diu l'article 70 de la Llei 7/2006 de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals.

Mala interpretació

. Ara bé, les juntes de govern dels col·legis es poden veure qüestionades a l'hora de prendre decisions i fer accions interpretades com a polítiques per determinats corrents d'opinió interns. El debat està obert i cada cas té les seves particularitats. Per exemple en el nostre col·legi, la candidatura guanyadora ens vam presentar a les eleccions del passat mes de juny amb un punt del programa on deia que seguiríem de prop els esdeveniments del país, i hi participaríem, perquè creiem que el futur del col·legi i de Catalunya són indestriables. Pensem que això ens dóna cert marge de maniobra per actuar. No obstant això, cal fer molta pedagogia per evitar que la demagògia dels contraris al procés monopolitzi el debat. Segurament haurem d'escoltar allò que deia el dictador Franco als seus col·laboradors: “Haga como yo, no se meta en política.” Cal escoltar tothom però hem de deixar clar que els col·legis que anem en aquesta direcció no fem res més que alinear-nos amb la majoria social, de la qual els nostres col·legiats en formen part.

Per tant, cada col·legi haurà de trobar el seu camí per evitar tensions innecessàries dintre dels col·lectius, però sense defallir en la defensa del que es considera just, que és que Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur. També és cert que, a part de les decisions que puguin prendre les Juntes de Govern, els col·legiats fan accions pel seu compte, com les esmentades reunions mensuals, o com la de la comissió de defensa del drets de les persones del Col·legi d'Advocats de Barcelona, que va fer un comunicat difós a la xarxa en el qual sosté que l'autodeterminació de Catalunya és un dret inalienable en tractar-se d'un dret fonamental universal de tots els pobles, o també com les dels col·legiats que participen en comissions sectorials de l'ANC, com la d'Enginyers per la Independència. I estem convençuts que a mesura que anirà passant el temps s'intensificaran les accions i propostes dels col·legis. Sense anar més lluny, ja s'està preparant un nou manifest per donar suport a la consulta aprovada pel Parlament el 16 de gener.

En qualsevol cas, el compromís de la majoria de col·legis catalans amb el procés polític català està garantit, cosa que no deixa de ser una forma més de ser útils a la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.