Opinió

Recuperació i ocupació

Cal interpretar les perspectives i les dades amb profunda cautela. Que s'observi creació neta d'ocupació el 2014 no es podria interpretar només com un canvi de tendència

Està pujant la marea?” era el títol de l'actualització de les projeccions de creixement del PIB per part del FMI publicada a principis de 2014 i que incorporava una revisió a l'alça en quatre dècimes per Espanya, només superada per la del Regne Unit. Això s'afegia a les previsions de les darreres setmanes amb un to, en general, positiu. És cert que pocs dies després del document del FMI les tensions a Argentina feien ressorgir tots els temors sobre un eventual “final de festa” als emergents i de “contagi” especialment als països amb més interessos inversors i empresarials a aquestes economies, però això accentuava l'interès pel que pogués fer la demanda interna, fins ara molt deprimida.

Més enllà del debat sobre la quantificació més precisa del retorn a xifres positives de creixement dels indicadors macroeconòmics, sembla clar que el gran repte del 2014 és si – i com– es traduiran les bones sensacions “agregades” en millores efectives i perceptibles per a les persones, les famílies i les empreses, especialment les mitjanes i petites, centrals per a la generació d'ocupació. Caldrà esperar a una taxa de creixement del 2% per crear ocupació en termes nets, com deien les estimacions tradicionals de la famosa “llei d'Okun” a Espanya, o serà viable assolir aquest desitjat resultat a partir d'un llindar més baix i assequible?. I, anant una mica més lluny, com serà l'eventual recuperació de l'activitat i l'ocupació des de les cabdals vessants de la seva qualitat i sostenibilitat? Tornarem a caure en els paranys de l'anterior fase expansiva d'apostar – o resignar-nos – a fràgils activitats de baix valor afegit, o serem capaços de fonamentar amb més raonable solidesa la famosa i desitjada recuperació?.

Per respondre a aquestes preguntes és essencial recordar la distinció – popularitzada pel premi Nobel Peter Diamond - entre les pertorbacions cícliques i les de reassignació. Les primeres són les clàssiques fluctuacions macroeconòmiques de flux i reflux – com les marees, tornat a l'analogia recent del FMI – i els paràmetres de l'equació d'Okun que vincula creixement del PIB i ocupació estan estimats per aquests tipus de cicles més habituals. En canvi els shocks de reassignació testimonien la necessitat de recanvis importants en els tipus d'activitats i de les fonts de generació de riquesa i ocupació (“canvis en el model productiu” en la terminologia més habitual a casa nostra). Sembla clar que la nostra economia ha experimentat un shock d'aquesta mena i això ha tingut evidents efectes negatius, el més important dels quals ha estat la destrucció de milions de llocs de treball a partir dels problemes en els àmbits que s'havien hipertrofiat de forma insostenible en l'anterior etapa d'aparent prosperitat. Molt avançada aquesta fase a la baixa, es podria començar a remuntar amb millores modestes del PIB?

Cal interpretar les perspectives i les dades amb profunda cautela. Que s'observi creació neta d'ocupació durant 2014 no podria ser interpretat només un canvi de tendència del pèndol després de molts i durs anys. Caldrà avaluar la solidesa de les activitats en que es generin nous llocs de treball, així com la sostenibilitat i qualitat d'aquests. Sense tornar a obsolets paràmetres interpretatius pre-crisi, la traducció de més activitat i ocupació en demanda i benestar depèn tant de la quantitat com de la qualitat de les dinàmiques que s'engeguin. Tornar a evitar els errors del passat i valorar el posicionament competitiu de la nostra economia i de la nostra societat és cabdal per poder parlar no només de recuperació en el sentit estadístic del terme sinó també – i sobre tot – en el sentit psicològic i social.

Necessitem recuperar no només les dades dels indicadors sinó la confiança en que continuem tenint incentius a remar tots en la mateixa direcció perquè – a les dures i les madures – estem de veritat tots en el mateix vaixell. Aquesta sensació ha mancat a l'hora de repartir els costos dels ajustos. No hauria de perpetuar-se en valorar els anhelats dividends de la recuperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.