ecolasetmana

Pènduls fiscals

El ministre d'Hisenda recula perquè li reclamen les balances fins i tot autonomies governades del PP. Per Joan Poyano

La patronal catalana també demana més esforços en la lluita contra el frau fiscal, la mateixa setmana que la Comissió Europea ha publicat un informe segons el qual la corrupció costa als contribuents de la UE 120.000 milions d'euros a l'any.

Potser la consulta catalana no es farà mai, però el debat sobre l'assumpte està esquerdant coses. Com el PP. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar que no es publicarien més balances fiscals perquè donen arguments als independentistes que volen trencar Espanya, amb la qual cosa va aconseguir dividir el PP més que Ruiz Gallardón amb l'avortament. Les han reclamat els governs populars de Madrid, País Valencià i Balears, l'extremeny anuncia que calcularà ell mateix la balança, i al final el ministeri pendul·la i anuncia que el nou invent dels comptes públics regionalitzats les inclouran. Les dades que s'utilitzaran han estat penjades a la pàgina web de l'Institut d'Estudis Fiscals, i segons aquestes l'Administració General de l'Estat va gastar l'any 2011 11.500 milions d'euros a Madrid, 8.114 milions a Catalunya i 7.500 milions a Andalusia.

La patronal Foment del Treball ha presentat les seves propostes per a la reforma fiscal en un document que demana reduir l'Impost sobre Societats, l'IRPF i les cotitzacions social. No detalla tipus concrets per a cada impost, però sí demana la immediata reducció d'un punt de les cotitzacions socials, que llasten la feina i representen un cost fiscal a les exportacions. Sobre la reforma, el govern estatal ha tornat a assegurar que no eliminarà la deducció per compres d'habitatges fetes abans de l'1 de gener de 2013.

La patronal catalana també demana més esforços en la lluita contra el frau fiscal, la mateixa setmana que la Comissió Europea ha publicat un informe segons el qual la corrupció costa als contribuents de la UE 120.000 milions d'euros a l'any. La CE posa l'Oficina Anticorrupció catalana com un exemple a seguir i critica el govern del PP per no lluitar prou contra els escàndols fiscals. Segons l'Eurobaròmetre, el 95% dels espanyols creuen que la corrupció és una pràctica generalitzada i el 77% la consideren directament part de la cultura empresarial.

De reforma pendent a reforma feta. Els salaris espanyols han baixat una mitjana del 10% des que va entrar en vigor la reforma laboral, segons l'observatori de seguiment del Club d'Excel·lència en Sostenibilitat, la Fundación Sagardoy i Adecco, que també mostra que les indemnitzacions abonades per acomiadament s'han reduït a una mitjana de 26 deis per any treballat, encara per sobre dels 20 dies previstos per a l'acomiadament procedent. I parlant d'acomiadaments, el nombre de desocupats a Catalunya va augmentar el gener un 1,44% en relació amb el desembre, l'increment més baix des de2007 . A més, la desocupació ha baixat en termes interanuals per setè més consecutiu, fins a 633.871 persones.

El subgovernador del Banc d'Espanya i president del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), Fernando Restoy, ha informat al Congrés que aquest dimecres que més de 260. 000 titulars de participacions preferents emeses per les entitats nacionalitzades (Bankia, NCG Banc i Catalunya Banc) han recuperat 1.890 milions d'euros de la seva inversió gràcies als processos d'arbitratge.

Dijous va aterrar a l'aeroport del Prat un Airbus 380 de la companyia Emirates. Es el primer aparell d'aquest model -l'avió de passatgers més gran del món- que operarà una ruta regular a un aeroport de l'estat espanyol, la que fa un vol diari a Dubai.

Més transports gegants. L'Allure of the Seas de la companyia Royal Caribbean, el vaixell més gran del món, tindrà la seva base a Barcelona el 2015, quan realitzarà per primera vegada una temporada completa al Mediterrani. L'any vinent hi viatjaran més de 150.000 passatgers, amb un impacte econòmic a Espanya de 27 milions d'euros.

El laboratori Esteve reforça la seva presència en el mercat nord-americà de medicaments genèrics amb la compra d'una cartera de 25 medicaments a Cypress. A més, ha signat un acord amb la multinacional japonesa Eisai per comercialitzar un dels seus medicaments contra la epilèpsia.

L'empresa de reprografia i impressió digital Service Point Solutions va presentar dimecres la sol·licitud de concurs de creditors, amb un deute bancari de 100 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.