Gran angular

Desigualtat crònica

L'augment de la diferència d'ingressos entre els més rics i els més pobres no és una singularitat de la crisi actual: la bretxa entre aquests dos grups s'ha anat eixamplant constantment des de l'any 1820

Les rendes del terç més pobre van créixer fins a un 70% entre el 2002 i el 2008

Les elits empresarials i polítiques del Fòrum Econòmic Mundial de Davos es declaren preocupades per l'alta desigualtat de riquesa que hi ha entre els més rics i els més pobres, l'ONG Intermón Oxfam assegura que la concentració del 46% de la riquesa mundial en mans de l'1% de la població representa un nivell de desigualtat sense precedents que amenaça amb “perpetuar les diferències entre rics i pobres fins a fer-les irreversibles”, un informe de l'OCDE explica que les desigualtats van augmentar més entre el 2007 i el 2010 que en els 12 anys precedents, l'FMI admet que s'està agreujant la bretxa entre rics i pobres i ofereix una dada esgarrifosa: el 0,5% de la població mundial controla el 35% de la riquesa...

Sembla que l'última crisi econòmica hagi augmentat les desigualtats fins a nivells mai vistos, i que els pobres estiguin pitjor que mai perquè els rics arramben amb tot. És cert que amb la crisi han augmentat les diferències, però no està passant res que no hagi passat sempre. Almenys des de començament del segle XIX. Branco Milanovic, investigador en cap del Banc Mundial, ha calculat índexs de Gini (mesuren la desigualtat, que augmenta a mesura que s'allunya de 0 i s'acosta a 100) en els últims dos-cents anys, i la conclusió que n'ha tret és que la desigualtat global dels ingressos va augmentar de forma constant des del 1820 al 2002, amb una pujada significativa des del 1980 endavant.

Els estudis de Milanovic sobre anys més recents també aporten dades a primera vista catastròfiques, ja que abans de la crisi la diferència entre rics i pobres havia augmentat de manera espectacular: l' 1% més ric de la població del planeta -integrat en un 12% per nord-americans, i entre un 3% i un 6% per britànics, japonesos, alemanys i francesos- posseeix gairebé la meitat de tots els actius personals i va veure augmentar els seus ingressos reals en més d'un 60% del 1988 al 2008, mentre que els ingressos del 5% dels habitants més pobres del planeta, que es concentren a les regions equatorials, no van experimentar canvis en el mateix període. Vol dir això que els pobres ho són cada vegada més? Doncs no, segons el mateix Milanovic, que assegura que “probablement per primera vegada des de la Revolució Industrial, les desigualtats socials s'han reduït entre el 2002 i el 2008”. L'economista del Banc Mundial constata que el 5% de la població mundial s'ha estancat en la pobresa, però afegeix que “la sorpresa és que el terç més pobre de la població mundial també ha experimentat importants guanys en les seves rendes reals, amb increments que oscil·len entre el 40% i el 70%” en el mateix període. Aquest augment de les rendes de la base de la piràmide mundial ha permès que el nombre de pobres absoluts (els que tenen una renda diària inferior a 1,25 dòlars) hagi baixat del 44% al 23% en els últims 20 anys. “El 50% més pobre del planeta ha vist com la seva renda creixia fins a un 80% en dues dècades, començant a convertir-se en una classe mitjana global”, explica.

La relació entre concentració de riquesa i augment de pobresa també és negada per Bill Gates. L'home més ric del món, amb 78.000 milions de dòlars que en part gasta en filantropia, recorda que la pobresa extrema ha passat en poques dècades del 35% al 15% de la població mundial, i vaticina que l'any 2035 quedaran pocs països pobres. El fundador de Microsoft posa com a exemple l'Amèrica Llatina, on països com ara Mèxic i el Brasil ja són considerats països d'ingressos mitjans, i afirma que d'aquí a vint anys també podrien passar a ser-ho Bolívia, Nicaragua, el Salvador o Guatemala.

Una anàlisi de la Unicef sobre la distribució dels ingressos entre el 1990 i el 2008 destaca “l'extremadament alt nivell de desigualtat” que caracteritza els països d'ingrés mitjà, tot i que hi va augmentant el pes en els ingressos totals de les classes mitjanes i els grups més pobres; i la relativa pèrdua d'ingrés o estancament de les classes mitjanes i baixes en favor de grups més rics, tant en països d'ingressos baixos com d'ingressos alts.

Creixement i equitat

El creixement econòmic és una condició necessària però no suficient per reduir les desigualtats dins d'un país. Les dades sobre distribució de l'ingrés a la Xina, l'Índia i els Estats Units, que s'han situat entre les economies més grans i amb un creixement més sòlid des del 1990, indiquen que l'augment del PIB no ha conduït a societats més equitatives, sinó que ha fet els rics relativament més rics i els pobres relativament més pobres. A d'altres països que també han experimentat forts creixements -com ara el Brasil, Malàisia i Malawi-, en canvi, la desigualtat s'ha reduït de manera molt significativa.

Amb creixement o sense, les economies de l'antiga Unió Soviètica, inclosa la russa, són les que han tingut més augments de la desigualtat (la privatització de l'estat comunista va fer estralls), mentre que Austràlia i França són exemples de les societats més equitatives. L'Àfrica subsahariana és una de les zones més desiguals del món, encara que hi ha tendència a la millora.

Retallant diferències

L'informe d'Unicef assenyala que des de la dècada dels noranta, les majors reduccions en la desigualtat s'han trobat a l'Àfrica negra -Camerun, Gabon, Guinea Bissau, Lesotho, Malawi, Senegal i Sierra Leone- i a l'Amèrica Llatina (Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, el Salvador, Mèxic, Panamà, Paraguai i Perú).

Per als països d'alts ingressos, Dinamarca, Irlanda, Corea del Sud i Trinitat i Tobago són exemples positius de reducció de disparitats d'ingrés durant les últimes dècades. Espanya també és posat en el grup de països que abans de la crisi van aconseguir reduir desigualtats -al costat de Bèlgica, Croàcia, Estònia, Nova Zelanda, Corea del Sud i Suècia-, però en la plana següent es veu com els avenços s'han esfumat i fins i tot s'ha acabat més enrere que el 2008. Entre els països rics hi ha un grup on durant la dècada anterior a la crisi no hi va haver variació en els índexs de desigualtat: Àustria, el Canadà, França, Itàlia, Polònia i els Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.