Gran angular

Catalunya es fa forta com a destinació europea de fertilitat

ATRACTIU. El prestigi de les clíniques i una legislació poc restrictiva fan créixer el nombre de dones estrangeres que vénen per rebre tractaments de reproducció assistida

Alguns països com ara Itàlia o França no permeten la donació d'òvuls

El recurs a la reproducció assistida ha experimentat un augment progressiu en les darreres dècades. La raó, tal com s'ha explicat moltes vegades, té a veure amb l'increment de l'edat mitjana en la qual les dones es decideixen a ser mares. Segons els experts, a partir dels 35 anys l'eficàcia dels òvuls cau i són moltes les persones que han de recórrer a tractaments mèdics. Malgrat que aquests tenen un cost elevat i que la majoria es fan en la sanitat privada, la crisi no ha modificat aquesta tendència a l'alça de la reproducció assistida.

Així ho reflecteixen les darreres dades públiques de la Generalitat sobre aquest àmbit. L'estadística de la reproducció humana assistida, que elabora cada any el Departament de Salut a partir de les dades de tots els centres catalans que realitzen aquestes tècniques -i que estan obligats a aportar per llei- constata que entre el 2009 i el 2011 -l'últim any del qual es disposen dades oficials- va augmentar un 20,45% el nombre de dones que es van sotmetre a un tractament d'aquest tipus.

Més enllà de la dada general, l'estudi constata que gran part d'aquest increment es deu a les dones que resideixen a l'estranger i que vénen fins a Catalunya per fer-se un tractament. Aquest col·lectiu va augmentar un 26,22% entre el 2009 i el 2011, i es va gairebé triplicar en cinc anys. Les clíniques catalanes també han notat aquest increment. Ramon Aurell, cap del servei de reproducció assistida de l'hospital Quirón Barcelona, assegura que, del total de dones receptores d'òvuls que passen pel seu centre, un 50% són d'altres països, un percentatge que ha anat a l'alça en els darrers anys.

Des del Barcelona Centre Mèdic, una iniciativa creada per institucions, centres mèdics i hotels per impulsar el turisme sanitari a la capital catalana, la directora gerent, María José Miravitlles, comenta que el camp de la fertilitat és un dels que més pacients estrangers atreu cap a Barcelona. De les aproximadament 2.000 peticions d'informació que arriben al BCM, entre el 15% i el 20% corresponen a aquest àmbit.

De fet, Aurell s'atreveix a afirmar que Catalunya en general i Barcelona en particular s'han convertit en la primera destinació europea per a aquesta mena de tractaments. Els motius, segons coincideixen aquest metge i la responsable del registre de reproducció assistida del departament, Roser Bosser, són el prestigi que han adquirit les clíniques catalanes en aquest àmbit i també una legislació menys restrictiva que en altres països del continent europeu.

Per exemple, a França o a Itàlia està prohibida la donació d'òvuls, i al segon, tampoc es poden congelar els embrions. Per això, en el cas de dones de més de 42 anys -una edat a partir de la qual l'eficàcia dels tractaments amb òvuls propis no arriba al 2%, segons els experts-, una sortida cada cop més recurrent és desplaçar-se a l'Estat espanyol per fer un tractament que inclogui donació d'òvuls. També vénen moltes dones d'Anglaterra, on la donació està permesa, però no és anònima ni remunerada, de manera que les llistes d'espera són més llargues.

Més potencialitat.

La directora gerent del BCM apunta un nou factor que previsiblement farà que vinguin més pacients en els propers anys. No és altre que l'aprovació, en el darrer Consell de Ministres, de la directiva transfronterera gràcies a la qual qualsevol pacient europeu es pot tractar en qualsevol altre país de la UE i el tractament anirà a càrrec del seu estat.

Per aprofitar aquest potencial atractiu, els centres fan un esforç de difusió internacional cada cop més agressiva. Fins i tot, alguns ofereixen paquets que inclouen els desplaçaments, el tractament i l'estada a Catalunya.

La resta de l'estat.

En canvi, l'evolució del nombre de dones de la resta de l'Estat que vénen a Catalunya a fer-se un tractament de fertilitat ha caigut. Entre el 2006 i el 2011, la xifra va caure un 19,6%. Segons Aurell, la raó és que cada cop hi ha més oferta i també més qualitat a ciutats espanyoles. “Barcelona va ser pionera, però ara hi ha més centres”, explica el cap del servei de reproducció assistida de l'hospital Quirón Barcelona.

el revers de la moneda

Més donants arran de la crisi

L'estadística de reproducció humana assistida també reflecteix un augment en el nombre de donants d'òvuls i d'esperma. En el primer cas, ho van fer un 14,8% entre 2010 i 2011, i en el segon, un 16,1% en el mateix període.

Pel que fa al perfil, continua predominant el dels estudiants de menys de 30 anys nascuts i residents a Catalunya. No obstant això, a les clíniques s'ha constatat que en els darrers anys hi ha més dones més grans de 30 anys -el límit per donar òvuls són els 35 anys- que no són estudiants, sinó treballadores que s'han quedat a l'atur i que recorren a la donació per completar els seus ingressos. Segons Ramon Aurell, fins i tot, algunes ja han tingut fills. S'ha de tenir present que una persona que dóna òvuls pot rebre entre tres mil i quatre mil euros.

Aurell apunta que també ha augmentat el nombre de dones nascudes fora de Catalunya que donen òvuls aquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.