ecolasetmana

Ambient inestable

El govern crea tres impostos anticontaminació i la retirada de primes estatals deixa en l'aire el futur dels purins del bestiar. Per Joan Poyano

Companyies elèctriques i organitzacions de consumidors han rebut amb escepticisme l'anunci del Ministeri d'Indústria que el preu de la llum en la tarifa regulada ja no es calcularà segons les subhastes trimestrals sinó que variarà cada hora per als que disposin de comptador amb discriminació horària

El govern va aprovar dimarts el projecte de llei per crear tres nous impostos que gravaran les emissions contaminants que produeix l'aviació comercial durant les fases d'enlairament i aterratge, el possible dany mediambiental derivat de la producció termonuclear d'energia elèctrica i l'emissió de determinats contaminants generats en diverses instal·lacions industrials i de combustió. La Generalitat calcula que ingressarà 50 milions d'euros anuals més, però assegura que els impostos no es creen per augmentar la recaptació sinó per coherència amb un model de país respectuós amb el medi ambient. Model que quedarà una mica més brut si el govern estatal no es fa enrere en la decisió de retirar les primes a la producció d'energies renovables mitjançant el tractament de purins. Sense aquestes primes, les sis plantes de tractament que hi ha a Catalunya no serien viables i les obligaria a tancar, cosa que deixaria molts ramaders sense lloc per portar els excedents de defecacions de porcs, uns 600.000 metres cúbics anuals. De moment, tres de les plantes ja no accepten més purins davant l'amenaça d'haver de retornar les ajudes rebudes des de l'estiu passat.

El Parlament ha aprovat amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i el PSC la llei d'horaris comercials, que substitueix l'antic decret d'horaris comercials de la Generalitat que va ser recorregut pel govern espanyol davant el Tribunal Constitucional). L'únic canvi significatiu és l'increment de 8 a 10 dels festius d'obertura anual, seguint la recomanació del Consell de Garanties Estatutàries, mentre es mantenen les 72 hores setmanals d'obertura, en comptes de les 90 hores fixades per la legislació espanyola.

Companyies elèctriques i organitzacions de consumidors han rebut amb escepticisme l'anunci del Ministeri d'Indústria que el preu de la llum en la tarifa regulada ja no es calcularà segons les subhastes trimestrals sinó que el preu variarà cada hora per als que disposin de comptador amb discriminació horària, i que la resta pagaran el preu mitjà de mercat del període de facturació.

Les alarmes d'executius de parla alemanya sobre els perills econòmics de la independència són subscrits pel català president de la patronal espanyola, Joan Rosell, però no pas pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, segons el qual si el PIB català creix un 0,7% i l'espanyol baixa un 0,1%és senyal que el procés sobiranista no està afectant la recuperació de Catalunya.

Senyal de recuperació: el grup Platinum Estates -liderat pel magnat del tèxtil hindú Harry Mohinani- ha comprat per 56,4 milions d'euros l'edifici de l'antiga seu de Telefónica a Barcelona i destinarà 45 milions d'euros a transformar-lo en un bloc d'habitatges.

Senyal de crisi: Hostaleria Unida, una de les principals societats del Grup Husa de Joan Gaspart, ha entrat en concurs de creditors, amb un deute de 200 milions d'euros i un patrimoni de 150.

Senyal de crisi 2: Mentre Mariano Rajoy participa en un míting electoral del partit islamista que governa Turquia felicitant-se perquè Comsa ha construït una línia de metro en aquest país, la constructora catalana presenta dos expedients de regulació d'ocupació per acomiadar 70 treballadors de dues filials d'enginyeria i consultoria.

Senyal d'esperança: el fons de capital risc Sherpa Capital i la Generalitat van tancar dimecres el procés de capitalització i reestructuració de l'empresa Dogi, una operació que, segons el govern català assegura la continuïtat de l'activitat industrial de la tèxtil del Masnou, així com el manteniment de la plantilla formada per 350 treballadors, 201 dels quals a Catalunya. Dels 4,8 milions d'euros aportats a Dogi, Sherpa en posa 2,5. 1,3 milions més l'aporten els socis minoritaris a través d'una ampliació de capital. La Generalitat -a través d'un préstec participatiu d'Avançsa- hi aporta 1 milió d'euros addicionals.

El conseller d'Empresa i Treball , Felip Puig, va presentar dilluns Catalunya Emprèn, una xarxa de 100 entitats públiques i privades que preveu ajudar amb assessorament financer i jutjant la viabilitat dels projectes a uns 30.000 emprenedors i aspira que es creïn 4.000 empreses fins a novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.