Opinió

editorial

Populisme creixent a la Unió Europea

La decisió dels suïssos de fer-se enrere en els tractats de lliure circulació de persones amb la UE ha estat criticada per aquesta, lògicament. El que no té tanta lògica és que s'exclamin governs i partits que si poguessin farien el mateix, posar quotes d'entrada a ciutadans dels seus socis comunitaris. Amb la crisi econòmica, ràpidament s'obliden els beneficis que s'han obtingut dels immigrats i la gent posa el focus en la competència que representen els que van a l'atur, sigui per trobar feina, sigui per tenir accés a unes ajudes socials amb recursos limitats.

Una manera de pensar que té el seu sentit entre els que veuen els treballadors estrangers com una competència. El que no ho té és que els governs assenyalin com el gran perill per a la supervivència de l'estat del benestar els treballadors de l'est de la UE que acaben d'estrenar el seu dret a buscar feina en tot el territori comunitari. De veritat creuen que són un perill real per al sistema, quan la realitat és que dos de cada tres immigrats són extracomunitaris? Són accions i declaracions populistes per evitar perdre vots davant la constatació que amb la crisi creix la xenofòbia. Les normes comunitàries permeten -Bèlgica n'és un exemple- retirar els beneficis als ciutadans d'altres estats membres que n'abusen, i per això mateix és inadmissible que es vulgui formar part d'una comunitat de lliure circulació de mercaderies i persones i a la vegada negar els beneficis a uns col·lectius determinats per la presumpció que n'abusaran.

un congrés mobile World de rècord

Aquest dijous ha acabat el Mobile World Congress, el saló més important de telefonia mòbil del món, que s'ha fet a la capital catalana. Si s'analitzen les xifres es pot concloure que ha estat una edició de rècord perquè s'han superat totes les previsions. Hi han assistit més de 85.000 persones, un 18% més que l'anterior edició. També cal afegir-hi unes 5.000 persones que han anat al saló de Montjuïc. Una part positiva per al sector és que, tal com han dit els experts i organitzadors, enguany ha destacat la qualitat de les novetats així com l'alt nivell dels conferenciants. I per descomptat, sempre és un al·licient extra poder escoltar i veure de prop els personatges més de moda d'aquest món, com són Mark Zuckerberg i Jan Koum. Però des de Barcelona i Catalunya, més que analitzar només el nivell de les novetats de la telefonia mòbil també s'ha analitzat des del punt de vista de l'impacte que l'esdeveniment pot suposar per a la ciutat i també per l'activitat econòmica que representa per a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. De fet, al congrés hi han assistit 4.500 directors executius de companyies i en total hi han vingut uns 40.000 directius amb responsabilitat, pràcticament el 50% dels assistents. Això denota la importància del MWC. Un fet que ha posat en evidència aquest esdeveniment és que ha posat al descobert que només el 18% dels participants són dones.

Ara que el MWC s'ha acabat cal fer una reflexió entre totes les parts per veure què en queda de tot plegat a Barcelona i Catalunya. No és suficient esperar la pròxima edició, sinó que s'ha de treballar conjuntament per portar empreses tecnològiques i que tots aquests anys de congressos del MWC hagin servit per a alguna cosa important en l'àmbit empresarial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.