Gran angular

Catalunya es fa un forat en el futur ITER

La quantitat captada per les empreses catalanes en projectes posats a licitació per l'agència que gestiona la part europea d'aquesta infraestructura científica ha augmentat en el darrer any. La presència a Barcelona de Fusion for Energy pot afavorir aquesta participació catalana en el projecte

La participació en el projecte augmenta el potencial a l'estranger de les empreses

Les agències de la UE organitzen un campionat de futbol entre elles que es disputa periòdicament en algun dels països on una d'aquestes té la seu. És probable que la propera edició d'aquest torneig tingui lloc a Barcelona, on hi ha la seu de Fusion for Energy, l'agència que desenvolupa l'aportació que Europa s'ha compromès a fer en l'ITER, el reactor nuclear de fusió que s'està construint a Cadarache, al sud de França, i que ha esdevingut el projecte de recerca i desenvolupament més important a àmbit mundial.

Però aquest no és l'únic impacte que té la presència a Barcelona de Fusion for Energy. Segons dades del govern, entre setembre de 2012 i setembre de 2013, les empreses catalanes van obtenir projectes posats a concurs per aquesta agència per valor de 50 milions d'euros -l'agència n'adjudica per valor aproximadament de 1.000 milions d'euros cada any-. Aquesta xifra suposaria un increment significatiu respecte als quatre anys anteriors quan les adjudicacions, en total, havien estat de 25 milions. Així, el retorn de la inversió per a les institucions catalanes ha pujat de l'1,5% al 4%. L'objectiu és arribar al 5%.

Fa un parell d'anys que el govern, l'Ajuntament de Barcelona i ACCIÓ es van adonar que poques empreses catalanes es presentaven a concursos de Fusion for Energy i la raó solia ser el desconeixement. Per això, es van posar a treballar conjuntament per ajudar les empreses i institucions acadèmiques catalanes a considerar les oportunitats que la proximitat d'aquesta agència els brindava. “Si en lloc d'estar a Barcelona estigués a Londres, no podríem aconseguir aquest retorn”, assegura Josep Maria Martorell, director general de Recerca de la Generalitat. Segons Martorell, la tasca ha consistit bàsicament a acostar i donar a conèixer Fusion for Energy i els projectes que se'n deriven a les empreses catalanes.

Des de la Fundació B-Tec, que impulsa el desenvolupament del futur Campus Diagonal-Besòs de la UPC i veïna de l'agència, es facilita informació a les empreses sobre els concursos que aquesta fa. Gràcies a una d'aquestes comunicacions, la companyia de bussiness intelligence Bismart es va presentar i va guanyar -això sí, al segon intent- un concurs per treballar a l'ITER.

El director de l'àrea internacional de Bismart, Enric Martí, explica que aquesta és la primera experiència a àmbit internacional de l'empresa, un fet que representa “molta il·lusió” per a aquesta companyia, nascuda del viver de Barcelona Activa fa cinc anys. Segons Martí, la participació en un projecte tan punter com l'ITER, en el qual participen les grans potències científiques del món, és un punt fort en la seva carta de presentació i pot ajudar en la captació de nous projectes.

Grisha Domakowski, de B-Tec i encarregat de fer de frontissa entre Fusion for Energy i les institucions catalanes, valora la importància que té aquest suport sobretot per a les pimes, que, per elles mateixes, tenen moltes dificultats per assabentar-se dels projectes i fer front a tota la burocràcia que suposen els concursos. No obstant això, l'aportació catalana a la construcció de l'ITER ha vingut d'empreses de tot tipus, des de pime tecnològica a gran empresa industrial, passant per departaments de R+D de les principals universitats catalanes.

L'única agència europea a Catalunya

Catalunya, en concret la localitat tarragonina de Vandellòs, aspirava a acollir aquest projecte, considerat el més important en R+D a àmbit mundial. Finalment, però, va ser el municipi francès de Cadarache el que va aconseguir el suport de la UE per presentar-se al concurs com a candidata europea. I ho va aconseguir. No obstant això, a canvi de la renúncia, Brussel·les va decidir que instal·laria a Catalunya l'agència que gestiona la part del projecte que ha de construir Europa. Fusion for Energy té seu a Barcelona i s'ha convertit així en l'única agència europea en sòl català. Gairebé 400 persones hi treballen i, tot i que la seu és provisional, tant el Ministeri d'Indústria com el govern estan treballant per trobar-ne una de definitiva i, d'aquesta manera, estabilitzar la presència de Fusion for Energy a la capital catalana. Tot i que s'havia especulat amb la possibilitat que la seu definitiva fos a prop del Sincrotró, tot apunta que finalment serà a prop de la ubicació actual, al districte del 22@. La presència d'empreses tecnològiques com ara Telefónica o infraestructures com el futur Campus Besòs de la UPC converteixen aquesta opció en la preferida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.