ecolasetmana

Humor extrem i dur

Optimisme per les xifres de l'atur mentre el president de la Junta d'Extremadura calcula una balança fiscal ‘sui generis'.

Com si fos un àrbitre de futbol resignat a rebre crítiques, insults i laments ja des del moment de l'escalfament, el Ministeri d'Hisenda assegura que dissenyarà el nou model de finançament sabent que tothom calcula “el que li dóna la gana”

L'home que en el seu dia va desafiar l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a discutir la necessitat d'un AVE a Extremadura (“si té collons, que vingui aquí i m'ho digui a la cara”, deia José Antonio Monago com si estigués en una disputa de taverna) segueix fidel al seu tarannà diplomàtic. Aquesta setmana, el president extremeny s'ha guanyat uns quants minuts de ràdio i televisió i un grapat de titulars als diaris després de repudiar les queixes catalanes en matèria de finançament i anunciar solemnement que, segons un càlcul que ell ha fet, Extremadura és, de llarg, la regió de l'Estat espanyol que més perjudicada surt per les balances fiscals. Monago assegura que Catalunya, ni tampoc Madrid, no tenen cap dret a reclamar una millora de finançament perquè Extremadura és el veritable territori agreujat. En el que ha batejat com a “balances reals”, explica, per exemple, que Extremadura contribueix de manera notable a fer créixer el PIB de diferents territoris de l'Estat perquè “els aporta mà d'obra neta” (treballa fora de la comunitat un 38% del cens, que ve a ser 600.000 extremenys). Igualment treu pit per dir que la comunitat que ell presideix convergeix amb els objectius de dèficit i, també, que genera el 6,5% de tota l'energia que cal a l'Estat espanyol. No diu ni piu, però, del fet que Extremadura sigui la comunitat receptora neta més beneficiada pel model de finançament (+17,8% sobre el PIB), ni que sigui la comunitat amb la taxa més alta de funcionaris (46,5 per cada 1.000 habitants), ni tampoc que es tracti de la regió amb una taxa més alta d'economia submergida (31% del seu PIB).

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va reaccionar amb estupefacció i es va limitar a dir que “és un despropòsit complet des del punt de vista tècnic”.

Mentrestant, el Departament d'Economia de la Generalitat ha enllestit un estudi on desgrana que Catalunya és la tercera comunitat a pagar i la desena a rebre recursos. Com si fos un àrbitre de futbol resignat a rebre crítiques, insults i laments ja des del moment de l'escalfament, el Ministeri d'Hisenda assegura que dissenyarà el nou model de finançament sabent que tothom calcula “el que li dóna la gana”.

El procés sobiranista busca fer-se camí i Artur Mas, en una entrevista amb Jordi Basté, descartava eleccions anticipades el 9 de novembre i posava de manifest que “no puc acceptar que la consulta es faci a tot l'Estat. No té sentit. S'imagina que la remodelació del Camp Nou la votessin els socis del Real Madrid?” El conseller Homs, per la seva part, ha estat a Sevilla defensant el dret a decidir davant un grup de polítics i empresaris andalusos.

Març ha portat els primers migdies amb olor de primavera i, amb ella, una mica de llum ha arribat a les xifres d'atur. Catalunya ha estat, després d'Aragó, el territori on més ocupació es va crear al febrer, segons dades del Ministeri d'Ocupació. L'atur va disminuir al país de 4.285 persones en relació amb el gener, el primer descens que es registra en un mes de febrer des que va començar la crisi, el 2007. Només Tarragona deixa una nota amarga a les dades ja que de les quatre demarcacions catalanes ha estat l'única on l'atur no s'ha encongit (696 aturats més). En el global de l'Estat l'atur ha disminuït de 1.949 persones. Una dada menys agradable és la que destaca un informe de l'escola de negocis EADA: els homes directius guanyen gairebé un 19% més que les dones amb el mateix càrrec.

El lobby Ferrmed, impulsor del corredor mediterrani, ha denunciat que el projecte acumula “un retard de pràcticament un any”. També decau el ritme al sector immobiliari i els preus dels pisos van decandir un 7,2% interanual el 2013.

Miservi, societat creada conjuntament per Valvi Supermercats i Grup Miquel, continua amb l'expansió de la seva xarxa d'establiments sota l'ensenya SPAR a les demarcacions de Girona i Barcelona, on obrirà tres supermercats que generaran 20 llocs de treball, per arribar als 27 centres en total. Per la seva part, el grup de supermercats Condis va assolir un volum de negoci de 801 milions el 2013, xifra similar a la registrada l'any anterior. Catalana Occident completarà l'any vinent l'adquisició del 100% de Plus Ultra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.