Gran angular

Després del tsunami

Els primers símptomes d'estabilització i la reaparició de la demanda estrangera han portat cert optimisme a la intermediació immobiliària però han fet despuntar de nou l'intrusisme

Encara ningú s'atreveix a parlar de recuperació, però després de set anys de caigudes pronunciades i de la desaparició de més de la meitat de les agències d'intermediació, el sector immobiliari torna a respirar certa il·lusió, si més no en determinades zones on la demanda sembla tornar a estar present. “Això no vol dir que la caiguda de preus es doni per finalitzada a tot arreu, però sí que es nota des de la segona meitat de l'any passat una certa recuperació de la confiança dels compradors”, destaca el director general de Century 21 per a Espanya i Portugal, Ricardo Sousa.

L'agència nord-americana va desembarcar a l'Estat espanyol el 2010, en plena crisi, i des d'aleshores ha obert 18 oficines, sobretot a Catalunya. “Ara el nostre objectiu és consolidar la nostra presència aquí i especialment a Barcelona i alhora entrar a Madrid i a les Canàries”, explica Sousa.

El responsable de Century 21 no espera un gran repunt del mercat per a aquest 2014 però sí adverteix un cert canvi de tendència. Una anàlisi similar a la que fan els responsables de Tecnocasa. El director del departament d'anàlisi i informes del grup, Lázaro Cubero, diu: “La nostra previsió per a aquest any no és d'un augment substancial del nombre de compres i vendes, però hi ha zones on veiem que el mercat s'està estabilitzant.” Per això el grup preveu continuar aquest any l'obertura de noves franquícies, una tendència que va començar a partir sobretot de l'any passat. Aquest mes de gener Tecnocasa ha obert cinc noves oficines immobiliàries i preveu obrir-ne dotze més en el primer trimestre de l'any.

El grup explica que aquest increment respon sobretot a una estratègia de creixement intern i de consolidació de marca però també “a la poca competència existent actualment així com a l'augment de la demanda”. Una demanda que a Barcelona i a la costa té molt a veure amb inversors estrangers que tornen a veure el mercat immobiliari espanyol atractiu després d'una baixada dràstica dels preus, que en moltes zones ha superat el 60% des de l'inici de la crisi.

A pesar del cert optimisme que genera aquest nou moviment, el sector també alerta que l'intrusisme creix. “En els darrers anys l'avantatge ha estat que el sector ha fet molta neteja, l'activitat ha baixat tant que no ha deixat espai per a aquells agents menys professionalitzats, però això ara comença a canviar de nou”, destaca Sousa.

En aquest sentit l'Associació Professional d'Experts Immobiliaris APEI ha denunciat que prop del 20% de la mediació immobiliària a Catalunya es fa fora dels canals legals, ja sigui perquè les agències en qüestió no estan inscrites al registre obligatori o, com explica el delegat de l'APEI a Catalunya, Joan Castella, “perquè es tracta d'individus amb un mòbil i poc més que es mouen a la recerca d'una comissió sucosa”. Molts d'aquests agents en negre són aturats que provenen del sector de la construcció “i que tenen algun contacte i l'aprofiten per fer alguna operació”, afegeix Castella.

demanda estrangera.

A les zones de costa, expliquen des de l'APEI, són sovint residents estrangers que aprofiten l'interès dels seus compatriotes per invertir en el mercat residencial per fer de mitjancers en alguna operació.

El problema, destaquen fonts del sector, és que tot i que la Generalitat va establir ja fa quatre anys l'obligatorietat per als intermediaris d'inscriure's al Registre d'Agents Immobiliaris de Catalunya i complir una sèrie de requisits formals com ara disposar d'una assegurança de responsabilitat civil, tenir un establiment obert al públic o acreditar la capacitació professional, “no s'està perseguint i sancionant els que no ho compleixen, i per això ens trobem amb una creixent competència deslleial”, afirma el delegat de l'APEI. Actualment hi ha uns 5.000 agents inscrits al registre català. Tal com explica Sousa, va ser precisament aquesta regulació del sector -inexistent en altres comunitats autònomes- la que va fer que Century 21 apostés per iniciar la seva entrada al mercat espanyol per Catalunya, “però ara cal que es faci una fiscalització, perquè sinó ara que el mercat immobiliari comença a animar-se pujarà l'intrusisme una altra vegada”.

Inversors a la caça de preus

El preu de l'habitatge usat va caure un 9,19% en el segon semestre del 2013 i en relació amb el mateix període del 2012, segons es desprèn d'un estudi publicat aquesta setmana per Tecnocasa i la UPF.

Des de l'inici de la crisi la caiguda acumulada de preus supera el 58% de mitjana, tot i que en determinades zones aquest percentatge encara ha estat superior.

Això ha fet, expliquen els autors de l'informe, que entre el comprador potencial destaqui especialment el perfil d'inversor que busca preus baixos i altes rendibilitats en lloguers.

Així, segons l'informe, en el segon semestre del 2013 el nombre de compradors inversors va augmentar un 8% respecte a la primera meitat de l'any i es va situar ja en el 24,32% del total de compres i vendes realitzades (el 32% en el cas de la ciutat de Barcelona).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.